background img
banner
banner

Στο χορό των αναζωπυρώσεων

ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ ΑΝΕΛΥΣΕ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR Ο ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

Με μικρές αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονταν προτού επεκταθούν, κύλησε η Τρίτη 25 Ιουλίου στην πληγείσα από τη μεγάλη φωτιά της Κυριακής 23 Ιουλίου, περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού. Μία πρώτη ανεπίσημη καταγραφή παρουσίασε το μέγεθος της καταστροφής σε αγροτικές καλλιέργειες με κύρια απώλεια δεκάδες ελαιόδεντρα, αλλά και σε δασική έκταση ακόμη και μέσα στην προστατευόμενη περιοχή Natura στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Όπως φάνηκε, κάηκε μία πολύ μεγάλη έκταση στα βουνά Κεράνη και Μαραθιά που βρίσκονται πάνω από το Διακοπτό, τον Ελαιώνα και τα Ζαχλωρίτικα, ενώ στο φαράγγι η φωτιά άφησε τα σημάδια της μέχρι τη θέση Νιάματα, εκεί όπου χθες βράδυ υπήρξε μία νέα αναζωπύρωση που αντιμετωπίστηκε. Ανυπολόγιστη και τεράστια η καταστροφή και στη σπάνια πανίδα του τόπου. Να σημειωθεί ότι χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ισχυρή πυροσβεστική δύναμη βρισκόταν στα σημεία και επιχειρούσε όπου χρειαζόταν.

Όπως ανέφερε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Π.Σ. Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, μιλώντας για τη φωτιά του Διακοπτού, ΄΄πάντα μία φωτιά εγκυμονεί κίνδυνο ακόμα και όταν κάθε εστία έχει σβήσει πλήρως. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα παραμείνει στις θέσεις της για πολλές μέρες ακόμα, προκειμένου να διασφαλιστεί εντελώς κάθε πιθανή αναζωπύρωση. Ελέγχουμε την ευρύτερη περιοχή ώστε να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα τους ίδιους τόνους και με το ίδιο αριθμό ανδρών, έχουμε και τα πεζοπόρα τμήματα αλλά και την εναέρια βοήθεια. Όλη η δύναμη έχει αναπτυχθεί στην περίμετρο της πυρκαγιάς και κατά τη σημερινή (χθεσινή) ημέρα αναπτυχθήκαμε στα πιο απομακρυσμένα τμήματα΄΄.

Οι εναλλαγές της φοράς του αέρα και η υψηλή θερμοκρασία κατέστησαν πολύ δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής

Ερωτηθείς αναφορικά με την ιδιαιτερότητα της φωτιάς που έπληξε την περιοχή, ο κ. Ρουμελιώτης επισήμανε: ΄΄Η φωτιά της Αιγιάλειας ήταν μία συνολικά δύσκολη επιχείρηση γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές εναλλαγές της φοράς του αέρα και ταυτόχρονα την υπερβολική θερμοκρασία.
Την ημέρα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε η επιχείρηση είχαμε βαθμό επικινδυνότητας 5 και πραγματικά αυτό δυσχέραινε κάθε δράση που μπορούσαμε να κάνουμε. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για αυτό. Η πυρκαγιά πήρε σε πολύ λίγο χρόνο ανησυχητικές διαστάσεις, γιατί υπήρχαν πολλές μικρές εστίες οι οποίες με τον αέρα κάθε λεπτό που περνούσε, εξελίσσονταν σε μεγάλες εστίες. Το Πυροσβεστικό Σώμα έδρασε με πολύ καίριο και ικανοποιητικό τρόπο στην εκκένωση του χωριού της Τράπεζας αλλά και του μικρού οικισμού και η μεγάλη μας επιτυχία, είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας μικρός τραυματισμός ανθρώπου΄΄.

Ακλόνητοι στις θέσεις τους…

Στην ερώτηση αν η οδική αρτηρία και οι επαρχιακοί δρόμοι και παράδρομοι της ευρύτερης περιοχής αποτέλεσαν “εμπόδιο” στην προσβασιμότητα των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε ότι σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της χώρας, η προσβασιμότητα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή: ΄΄Έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές τέτοιες περιπτώσεις. Τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ευέλικτα και χρησιμοποιούνται, άλλα οχήματα για τους μικρούς και στενούς δρόμους, άλλα οχήματα για τις μεγάλες αρτηρίες, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται πάντα η καθοριστική και γρήγορη προσβασιμότητα των δυνάμεων στο σημείο της εκάστοτε πυρκαγιάς΄΄, είπε και κατέληξε: ΄΄Η σημερινή (χθεσινή) εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή είναι αρκετά καλή, έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε όλα τα σημεία πλέον και θα παραμείνουμε ακλόνητοι στις θέσεις μας, μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος αναζωπύρωσης΄΄

Κάηκαν πάνω από 12.000 στρέμματα

«Η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη από σήμερα (σ.σ. χθες) αλλά δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε σαφή καταγραφή των ζημιών» συμπλήρωσε στο Protionline.gr ο κ. Ρουμελιώτης ο οποίος βρέθηκε για 3η συνεχόμενη ημέρα στο Αίγιο επιθεωρώντας την ζώνη στα ορεινά όπου υπάρχει και ο φόβος των αναζωπυρώσεων. Ο κ. Ρουμελιώτης πέταξε τη Δευτέρα με το ελικόπτερο της Π.Υ. πάνω από την καμένη περιοχή. «Έχουμε επικεντρωθεί στα πιο απομακρυσμένα σημεία για να μην υπάρχει φωτιά από σπίθες που προέρχονται από τα καμένα. Ήταν πολύ δύσκολη επιχείρηση! Πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις και προσπαθήσαμε να την κλείσουμε να μην επεκταθεί σε οικισμούς. Όταν απειλήθηκε η Τράπεζα το βράδυ της Κυριακής, είχαμε έτοιμα τα οχήματα εντός των οικισμών. Προλάβαμε ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ζημιά» επισημαίνει ακόμη ο κ. Ρουμελιώτης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο Διακοπτό, από την Κυριακή έχουν καεί περί τα 12.000 στρέμματα δασικής έκτασης ενώ μικρότερες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες, κάποιες ελιές, λίγα αμπέλια και ελάχιστες σταφίδες. «Δεν είχαμε καθόλου ζημιές σε κατοικίες, κάποιοι αμπελώνες και σταφίδες που υπήρχαν στην περιοχή απ όπου πέρασε η φωτιά, φαίνεται ότι έμειναν άθικτα» επισημαίνει ο κ. Ρουμελιώτης με βάση την εικόνα που σχημάτισε από αέρος αλλά και με τις περιπολίες με τα οχήματα της Π.Υ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr