background img
banner
banner

Όποιος πρόλαβε…

ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ «ΧΡΙΣΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ –ΕΞΑΙΡΕΣΗ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΪΒΑΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

«Παγώνουν» οι διαδικασίες που σχετίζονται με τα αυτοδιοικητικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς ο φάκελος με τις προτάσεις για υποψηφίους και συνδυασμούς μπαίνει -τουλάχιστο προσωρινά- στο συρτάρι, ενόψει της εκλογής του νέου προέδρου.

Η Πολιτική Γραμματεία την Κυριακή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα την Δευτέρα δεν ανάλαβαν καμία πρωτοβουλία για το θέμα καθώς, προς το παρόν, το κόμμα προσπαθεί να ισορροπήσει και να συντονιστεί για τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου (στις αρχές Σεπτεμβρίου) και το επικείμενο Συνέδριο επανίδρυσης (του προσεχούς Νοεμβρίου).

Το θέμα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου περνά στην Κεντρική Επιτροπή η οποία συνεδριάζει το επόμενο Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουλίου. Ασκήσεις ισορροπίας και υποψηφιότητες για το νέο πρόεδρο αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση ενώ δεν αποκλείεται το θέμα με τις αυτοδιοικητικές να περάσει σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, πριν τα τέλη του καλοκαιριού.

Προς τα τέλη Αυγούστου οι εξελίξεις πυκνώνουν και, αυτή τη στιγμή, θεωρείται πολύ πιθανό το θέμα των Αυτοδιοικητικών να περάσει στο νέο αρχηγό που θα έχει εκλεγεί λιγότερο από ένας μήνα πριν ανοίξουν οι αυτοδιοικητικές κάλπες! Ήδη στελέχη που είχαν παραμερίσει για τις εθνικές εκλογές, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για την παράταξη που είχε ξεκινήσει να συγκροτείται, ενόψει των Περιφερειακών Εκλογών, στη Δυτική Ελλάδα.

Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει να κρατήσει την απόφαση της περασμένης άνοιξης, για αυτόνομη κάθοδο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα πρέπει να βρει πρόσωπο για επικεφαλής. Ο βουλευτής Ηλείας ∆ιονύσης Καλαματιανός που είχε ακουστεί, ανέλαβε τελικά ρόλο στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα (γραμματέας της Κ.Ο.) του κόμματος. Ο Θάνος Μωραϊτης, πρώην βουλευτής από την Αιτ/νια λέγεται ότι αποσύρεται, αν και θα πρέπει να αναμένει τις αποφάσεις κεντρικά και ποιά θα είναι η κατάληξη για τους «ΠΑΣΟΚογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ακούγεται πλέον το όνομα του υποψήφιου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Θεοδωράκη.

Το πιο πιθανό, με βάση τα δεδομένα, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρήσει στην συγκρότηση αυτόνομων ψηφοδελτίων σε Περιφέρεια και Δήμους της Δυτικής Ελλάδας και να παρέχει απλά στήριξη σε κάποια από τα ήδη υφιστάμενα σχήματα, με ευθύνη του νέου αρχηγού, μέσα στο Σεπτέμβριο.

Οι δήμοι

Στη λογική της στήριξης σε κάποιο από τα ήδη υφιστάμενα ψηφοδέλτια θα κινηθεί κατά βάση ο ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές στους Δήμους της Αχαΐας. Το ζήτημα αυτό θα είναι εξαιρετικά απλό μιας και το κόμμα ουδέποτε κινήθηκε αυτόνομα σε δήμους της Αχαΐας.

Εξαίρεση φαίνεται ότι θα αποτελέσει η υποψηφιότητα του Βασίλη Αϊβαλή για το δήμο Πατρέων καθώς ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν οι διαδικασίες «κλειδώσουν» ενόψει της εκλογής νέας ηγεσίας αλλά και της νέας Κ.Ε. από το Συνέδριο του κόμματος, είχε ήδη ανακοινώσει στήριξη στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή.

Η περίπτωση Κατσιφάρα

Αρκετά σημαντικό, σε σχέση με την υποψηφιότητα του Βασίλη Αϊβαλή, είναι το γεγονός ότι ο πρώην Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας αποφάσισε να μην μπει σφήνα για το δήμο Πατρέων. Ακόμη και αν ο κ.Κατσιφάρας επιλέξει να παραμείνει επισήμως σε απόσταση από τα αυτοδιοικητικά στην Πάτρα, η παρέμβασή του, ακόμη και παρασκηνιακά, θεωρείται κομβικού χαρακτήρα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr