background img
banner
banner

Κορυφώνεται ο τρύγος, στα ύψη η αγωνία των σταφιδοπαραγωγών

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Αύγουστος, και κάποτε τέτοιες ημέρες η «γιορτή» του τρύγου καλά κρατούσε στην Αιγιάλεια, πάντα όμως με την αγωνία τού να κρατήσει ο καιρός, να ευνοήσουν οι συνθήκες. Το “θέρος, τρύγος πόλεμος” του Νίκου Καζαντζάκη επιβεβαιώνεται φέτος και από την ανασφάλεια που γεννούν η μειωμένη παραγωγή σε συνάρτηση με την τιμή του προϊόντος.

Οι σωστές κινήσεις ωστόσο είναι καθαρά στα χέρια του παραγωγού και από αυτές θα κριθούν πολλά, τόσο για τον καθένα ξεχωριστά όσο και για το μέλλον του προϊόντος…

Θα έλεγε κανείς ότι η στιγμή είναι οριακή όσο και καθοριστική για τη σταφίδα που σε πολλά σημεία καλλιέργειάς της, τείνει να εγκαταλειφθεί εξαιτίας της χαμηλής τιμής και του αυξημένου κόστους παραγωγής. Άνθρωποι του χώρου επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάσταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κυρίως στους προηγούμενους υπουργούς που δεν άκουσαν τις εισηγήσεις των συνεταιρισμών. Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα προϊόντα χρηματοδοτήθηκαν, εκτός από τη σταφίδα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σβήσει…

Οι εκτιμήσεις για τον όγκο της φετινής παραγωγής δεν είναι θετικές, αφού ίσως είναι μειωμένος και κατά 40%. Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το προϊόν, αναφέρουν άνθρωποι του χώρου. Ο Μάιος ήταν ένας μήνας με βροχερές τις μισές μέρες του. Το ράντισμα για τον περονόσπορο διπλασίασε τις εργασίες, ενώ αυξήθηκε και κατά 15% – 20% το κοστολόγιο. Η μείωση της παραγωγής βέβαια, μπορεί να έχει και θετικό αντίκτυπο ως προς την απορρόφηση του προϊόντος, ούτως ώστε να ξεκινήσουν όλα από την αρχή…

Περονόσπορος και καύσωνας άφησαν τα σημάδια τους…

Για τη διαδικασία του τρύγου και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, ρωτήθηκε από τo Protionline.gr ο πρόεδρος της Παναγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο οποίος έκανε γνωστά τα εξής: ΄΄Διανύουμε μία χρόνια που εκ των πραγμάτων, μας αναγκάζει να πάμε λίγο πίσω χρονικά, καθώς ο τρύγος είναι όψιμος. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία στα πεδινά μεν, με μειωμένες όμως συνολικές παραγωγές δε, και σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσει στις ημιορεινές περιοχές και στη δεύτερη ζώνη. Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι η παραγωγή είναι μειωμένη. Υπάρχουν καλλιέργειες σε πολλές περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές είτε από αρρώστιες, είτε από την κλιματική αλλαγή και τους καύσωνες. Αυτό σημαίνει ότι η φετινή παραγωγή μπορεί να έχει χαμηλότερη ποιότητα, γεγονός που αναγκάζει τον κάθε παραγωγό να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο προϊόν. Πρέπει οι συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί να φροντίσουν εις διπλούν την παραγωγή τους. Αυτό οφείλει να το κάνει κάθε παραγωγός, μήπως και μπορέσει η σταφίδα να επανακάμψει και να βρει τον δρόμο της΄΄.

Εκτιμήσεις για μείωση του όγκου παραγωγής κατά 40%

Αναφορικά με την ποσότητα του προϊόντος, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ., εκτίμησε πως ΄΄η παραγωγή σε σχέση με πέρυσι θα είναι 40% κάτω΄΄. Επισήμανε ωστόσο πως θα υπάρξουν και κάποιες περιοχές που θα δώσουν μεγαλύτερη παραγωγή από το αναμενόμενο, αλλά στο γενικό σύνολο θεώρησε ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 40%. Αιτιολογώντας αυτή την εξέλιξη, ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε πως ΄΄οι πολύ λίγες βροχές που είχαμε τον χειμώνα σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο καύσωνα των τριών προηγούμενων μηνών, είναι οι κύριοι λόγοι αυτού του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε΄΄.

Είναι σαφές, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του προέδρου, πως ΄΄δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ακόμα. Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο τρύγος και στις ορεινές περιοχές για να μπορέσουμε να έχουμε τα χειροπιαστά αποτελέσματα. Το μείον της παραγωγής θεωρείται δεδομένο, απλά δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιο ποσοστό θα κινηθεί εν τέλει η κατάσταση΄΄.
Ως προς τις συνέπειες από τη μειωμένη παραγωγή για την πορεία του προϊόντος, ο κ. Σωτηρόπουλος, είπε πως ΄΄το γεγονός αυτό, δεδομένης και της ύπαρξης των αποθεμάτων, ίσως συντελέσει στο να ξαναβρεί η σταφίδα τον βηματισμό της από την αρχή. Ο τελικός φετινός όγκος παραγωγής, θα δείξει και πώς θα κινηθεί το προϊόν σε μελλοντικό χρόνο΄΄.

Θαν. Σωτηρόπουλος: ΄΄Ο παραγωγός πρέπει να εμπιστευθεί την Π.Ε.Σ., κλείνοντας τα… αυτιά στις «Σειρήνες»΄΄

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με την τιμή της σταφίδας, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. είπε πως ΄΄θα ήταν παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε για την τιμή του προϊόντος αυτή τη στιγμή. Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να επισημάνω κάτι πολύ βασικό στους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς: Ο κάθε παραγωγός, δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από… κακές γλώσσες ή από αρνητικά σχόλια. Οι “Σειρήνες” πολλά θα πουν και πολλά θα κάνουν, όμως ο ντόπιος παραγωγός πρέπει να κοιτάξει να ενισχύσει τη δουλειά του, να φροντίσει ιδιαίτερα το προϊόν του και όλα σιγά – σιγά θα πάρουν τον δρόμο τους. Οι σταφιδοπαραγωγοί πρέπει να εμπιστευθούν τη μεγάλη Συνεταιριστική μας Οργάνωση και να μην συμφωνήσουν κάποια πώληση χωρίς να ακούσουν την τελική τιμή. Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Ευελπιστώ ότι εν τέλει, θα είναι μία καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr