background img
banner
banner

Μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση θα απολαύσουν οι Αιγιαλείς την ερχόμενη Πέμπτη

Η ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΈΛΕΝΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ… ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ!

Ένα ενδιαφέρον καλλιτεχνικό θεατρικό δρώμενο πρόκειται να απολαύσει το κοινό της Αιγιάλειας την Πέμπτη 17 Αυγούστου. Το έργο «Εφημερίς των κυρίων “Το όνειρο”» είναι μία εναλλακτική πρόταση καλλιτεχνικής δημιουργίας και σύγχρονης αντίληψης, περί της υπόστασης της γυναίκας ανά τους αιώνες και τον ρόλο αυτής στην κοινωνία. Είναι ουσιαστικά ένα ¨αντάμωμα¨ ψυχών από το μακρινό παρελθόν προς το άγνωστο μέλλον, μέσα από την προσέγγιση της καλλιτεχνικής φαντασίας μιας ομάδας ανθρώπων που ξέρουν να δημιουργούν.

Το έργο θα παρουσιαστεί στο υπαίθριο θέατρο – χώρο εκδηλώσεων “Γιώργος Παππάς” στο κέντρο του Αιγίου και αναμένεται να ξεχωρίσει και να συζητηθεί. Η παράσταση, είναι “χτισμένη” πάνω σε μία πρωτότυπη ιδέα αλλά και την ιδιαίτερη “αντίληψη” της Αιγιώτισσας εκπροσώπου της σύγχρονης λογοτεχνίας Ελένης Παλαιολόγου, η οποία υπογράφει το κείμενο της παράστασης.

Μια ιδιαίτερη συνάντηση…

Το έργο “παντρεύει” μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που γίνεται, ανάμεσα στην πρώτη Ελληνίδα εκδότρια εφημερίδας, η Καλλιρρόη Σιγανού – Παρρέν που έδρασε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, με την αρχαία, κλασική ποιήτρια Σαπφώ της Λέσβου. Οι ηθοποιοί Καλλιρόη Σινανού και Θεοδώρα Σιάκρου, είναι οι δύο γυναίκες που μέσα από τους διαλόγους τους, περιγράφουν τη ζωή της γυναικείας υπόστασης και τις ανασφάλειές που έχουν, επισημαίνουν το εγκεφαλικό έργο αλλά και τους αγώνες τους ενάντια στο κατεστημένο των ανδρών, δίνοντας μία σύγχρονη διάσταση της χειραφέτησης του γυναικείου φύλου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια, έχει η Μάχη Παπαγιαννάκη και όλοι οι συντελεστές του έργου είναι γένους θηλυκού.

Πώς συνδέεται το χθες με το αύριο, μέσα από μια συνάντηση ιδεών

Το καλογραμμένο σενάριο και η σκηνοθετική δραματοποίηση, πρόκειται να ταξιδέψουν λυρικά το κοινό της Αιγιάλειας, μέσα από τις ιδιαίτερες ερμηνείες των δύο ταλαντούχων ηθοποιών, βάζοντας διλήμματα και καθημερινά νοήματα, τα οποία διαχρονικά συνθέτουν την γυναικεία ψυχή και την οδηγούν από την ζωή των σπηλαίων κατευθείαν στην σύγχρονη πραγματικότητα της εποχής του διαστήματος. Η μουσική, το τραγούδι και ο χορός “αγκαλιάζουν” με ζεστασιά το κείμενο, συνθέτοντας τη γυναικεία μορφή μέσα από κύματα ερωτισμού και δυναμισμού που βγάζει η ερμηνεία των συντελεστών, επί σκηνής. Ίσως το έργο να μην είναι γραμμένο πριν από αιώνες ή από κάποιον κάτοχο Νόμπελ Λογοτεχνίας, όμως τα τελευταία χρόνια όπου αυτό και αν έχει παρουσιαστεί, σε εκατοντάδες σημεία ανά τη χώρα, κέντρισε απολύτως με την θεματολογία του το ενδιαφέρον, περιγράφοντας το πώς μπορούν να συνδεθούν δύο γυναίκες που απέχουν χρονικά περίπου δυόμιση χιλιετίες! Η συγγραφέας Έλενα Παλαιολόγου με λόγο απλό, τολμηρό και σαφώς αμφιθεατρικό τρόπο, θίγει τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν όλες τις γυναίκες, όλων των ηλικιών.

80 λεπτά θεατρικής απόλαυσης

Η Ισμήνη Σακελλαροπούλου υπογράφει τη σκηνοθεσία του έργου, ενώ όλοι οι συντελεστές του είναι… γυναίκες, κάτι που κάνει το θεατρικό δρώμενο αυτομάτως, να ξεχωρίζει ούτως ή άλλως με αυτή την ιδιαιτερότητα του. Η πόρτες θα ανοίξουν στις 9 το βράδυ και η παράσταση θα ξεκινήσει στις 9.30, ενώ πρόκειται για… 80 συνεχόμενα λεπτά να καθηλώσει κυριολεκτικά το φιλοθεάμον κοινό του “Γεώργιος Παππάς”. Η γενική είσοδος είναι στα 12 ευρώ, ενώ οι δύο πρωταγωνίστριες της παράστασης, αναμένεται να… καθηλώσουν με την ερμηνεία τους, όσους Αιγιαλείς βρεθούν να απολαύσουν το έργο, αφού πρόκειται για δύο από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα.

Ποια είναι η Αιγιώτισσα Έλενα Παλαιολόγου

Η Έλενα Παλαιολόγου γεννήθηκε τον Μάρτη του 1966 στην Αυστραλία και από νωρίς, έκανε τα πρώτα βήματα στην ποίηση και στη στιχουργική, αφού είχε… ενδείξεις καλλιτεχνικής φλέβας. Η συγγραφέας με καταγωγή από την Αιγιάλεια, (μεγάλωσε στο Αίγιο όπου μέχρι και σήμερα διατηρεί εν ενεργεία το πατρικό της σπίτι, καθώς η μητέρα της είναι γέννημα – θρέμμα Αιγιώτισσα) τελείωσε το Λύκειο στο Αίγιο και αμέσως κατάφερε να ξεχωρίσει με το έργο και τις εμπνεύσεις της, όταν συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού του Melbourne Concert Hall της Αυστραλίας το 1986, όπου πήρε το Β΄ βραβείο για τους στίχους της με τίτλο «Μόνη».

Από τα τέλη του 1989 και μέχρι σήμερα, έχει γράψει δεκάδες ποιήματα και συλλογές, ενώ υπογράφει στίχους σε εκατοντάδες δημιουργήματα, τα τελευταία χρόνια. Το ‘18, η έμπνευσή της “Εφημερίς των Κυριών – το όνειρο” έγινε το πρώτο της θεατρικό εγχείρημα, το οποίο παρουσιάζεται ανελλιπώς από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι και σήμερα. Αγαπά την λογοτεχνία και παρακολουθεί σεμινάρια της Θεατρικής Γλώσσας και Διδασκαλίας της Λογοτεχνίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι καλλιτεχνικές της δραστηριότητες επεκτείνονται και στην αρχαία κεραμική, την ζωγραφική και την αγιογραφία, ενώ έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο εργαστήριο “Greek Art” στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα. Η ζωή της, “μοιράζεται” μεταξύ Αιγίου και Αθήνας και αυτή την περίοδο, προετοιμάζει το δεύτερο θεατρικό της “εγχείρημα” που αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΞΟΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr