background img
banner
banner

Οι έξι αντίπαλοι του Παναιγιαλείου από τη νησιωτική Ελλάδα

ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ, Η ΑΕ ΠΥΛΙΟΥ ΚΩ, Η ΜΥΚΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ “ΜΑΥΡΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ”

Ολοκληρώνουμε σήμερα τη μικρή παρουσίαση των αντιπάλων του Παναιγιαλείου στον 3ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής με αναφορά στις έξι ομάδες από τη νησιωτική Ελλάδα. Σαν όνομα ασφαλώς ξεχωρίζει η Ρόδος με τις τέσσερις παρουσίες στο παρελθόν στην Α΄ Εθνική και τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε στις δεκαετίες ΄70 και ΄80 (Κώττης, Σκαρτάδος, Πιας, Δοξάκης, Παπαοικονόμου, Δράκος, Διακονικολάου, Τανίδης). Σημαντική πορεία στις Εθνικές κατηγορίες έχει να επιδείξει και ο Ιάλυσος, έστω και αν δεν έπαιξε ποτέ στην Α΄ Εθνική.
Αναλυτικά:

ΡΟΔΟΣ: Η Α.Σ. Ρόδος έχει γράψει την δική της ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού ήταν η πρώτη Δωδεκανησιακή και γενικότερα νησιώτικη ομάδα (πλην Κρήτης), που καταφέρνει να αγωνιστεί σε επίπεδο Α΄ Εθνικής. Μετράει 4 συμμετοχές στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της χώρας, 16 συμμετοχές στην Β΄ και 14 στη Γ΄ Εθνική (άλλες 9 έχει αγωνιστεί στη Δ΄ Εθνική). Συνολικά, στα 55 χρόνια της ιστορίας της, η Α.Σ. Ρόδος αριθμεί 43 παρουσίες στα Εθνικά Πρωταθλήματα της χώρας μας.
Ιδρύθηκε το 1968 με εντολή της Χούντας να διαλυθούν τρεις ομάδες της πόλης, ο Διαγόρας, ο Ροδιακός και ο Δωριέας και να δημιουργηθεί μία νέα ομάδα και μόνο με την επωνυμία «Αθλητικός Σύλλογος Ρόδος».

ΙΑΛΥΣΟΣ: Ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος εδρεύει στα Τριάντα, στο νησί της Ρόδου του νομού Δωδεκανήσου. Η ονομασία του παραπέμπει στο μυθικό ήρωα Ιάλυσο. Αγωνίζεται στο γήπεδο «Οικονομίδειο».
Ιδρύθηκε επίσημα το 1948, περίοδο κατά την οποία τα Δωδεκάνησα περιήλθαν στο Βασίλειο της Ελλάδας.
Το 1929, περίοδος κατά την οποία τα Δωδεκάνησα ανήκαν στο Βασίλειο της Ιταλίας, οι κάτοικοι της Ιαλυσού έκαναν πρώτη φορά αίτηση, για αναγνώριση του συλλόγου. Η αίτηση υποβλήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1929 αλλά για γραφειοκρατικούς λόγους δεν προχώρησε. Έχει αγωνιστεί συνολικά 21 φορές στις Εθνικές κατηγορίες και πιο συγκεκριμένα: 6 στη Β΄, 7 στη Γ΄ και 8 στη Δ΄ Εθνική.

ΑΕΡ ΑΦΑΝΤΟΥ: Η «Αθλητική Ένωση Ροδίων Αφάντου» ιδρύθηκε το 1946 και αποτέλεσε ιδρυτικό σωματείο της Ε.Π.Σ. Δωδεκανήσου το 1947. Το 1975 κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Δωδεκανήσου και προκρίθηκε στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου όπου συμμετείχε στον 7ο όμιλο και έχασε την ιστορική άνοδο στη Β΄ Εθνική. Έχει αγωνιστεί δύο φορές στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής και το 2023 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ε.Π.Σ. Δωδεκανήσου και προκρίθηκε στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου, μέσω του οποίου κέρδισε την άνοδο στην Γ΄ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της. Έχει έδρα την κωμόπολη Αφάντου της Ρόδου και χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Έδρα του αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Αφάντου Ρόδου.

ΑΟ ΠΥΛΙΟΥ ΚΩ: Ο ΑΟ Πυλίου Ιδρύθηκε επίσημα το 1980 στο Πυλί της Κω με χρώματα το βυσσινί και το λευκό και αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα Ε.Π.Σ. Δωδεκανήσου εως τη σεζόν 2004-05. Το 2005 συγχωνεύτηκε με την Αναγέννηση Ασφενδιού (έτος ίδρυσης 1981) και δημιουργήθηκε ο «Α.Ο. Δικαίου», ο οποίος κατέκτησε 1 πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας (2007-08) και 1 πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ε.Π.Σ. Δωδεκανήσου (2011-12), ενώ τη σεζόν 2012-13 αγωνίστηκε στην Δ΄ Εθνική κατηγορία. Η φετινή είναι η τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή της στη Γ΄ Εθνική.

ΑΕ ΜΥΚΟΝΟΥ: Το καλοκαίρι του 2020, οι διοικούντες των δύο κυριότερων συλλόγων του νησιού, Α.Ο. Μυκόνου και Α.Σ. Άνω Μερά Μυκόνου, αποφάσισαν τη συγχώνευση των δύο σωματείων, με σκοπό τη δημιουργία μίας πιο ανταγωνιστικής ομάδας που θα διατηρηθεί στις ανώτερες κατηγορίες της χώρας. Ο νέος σύλλογος ονομάστηκε «Αθλητική Ένωση Μυκόνου» (Α.Ε. Μυκόνου) και πήρε τη θέση της Άνω Μεράς στη Γ΄ Εθνική. Έχει χρώματα το μπλε, το γαλάζιο και το λευκό.[1] Ως πρώτη έδρα χρησιμοποιεί το Γήπεδο Κόρφου και ως δεύτερη το Γήπεδο Άνω Μεριάς.

ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ: Η «Ελλάς» Σύρου ιδρύθηκε το 1929 αλλά αναγνωρίστηκε ως επίσημο σωματείο από την ΕΠΟ το 1946 με το όνομα Προοδευτικός Σύνδεσμος Φιλάθλων «Ελλάς» Σύρου.
Είχε τμήματα ανδρικού και γυναικείου ποδοσφαίρου, στίβου, βόλευ και μπάσκετ. Η ανδρική ποδοσφαιρική του ομάδα έχει αγωνιστεί τρεις σεζόν στη Δ΄ Εθνική, ενώ η γυναικεία έχει παίξει και στην Α΄ Εθνική.
Έχει χρώματα κυανόλευκα και έμβλημα την ελληνική σημαία. Αγωνίζεται στο “Δημοτικό Στάδιο Ερμούπολης”, το οποίο έχει χλοοτάπητα και χτιστή κερκίδα χωρητικότητας 2.500 θεατών.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr