background img
banner
banner

Οι φωτιές στον Λόγγο γέννησαν… απορίες

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

Δύο μεγάλα… ερωτηματικά αφήνουν οι δύο πρόσφατες – μικρής έκτασης ευτυχώς – πυρκαγιές που σημειώθηκαν πρόσφατα σε αγροτικό δρόμο, στον ποταμό που διασχίζει το παραλιακό χωριό του Λόγγου. Οι δύο εστίες φωτιάς που ξέσπασαν την Δευτέρα 28 Αυγούστου και το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου σε αγροτικό σημείο πολύ κοντά στο Παλαιό Γήπεδο του χωριού, έχουν σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά, τον ίδιο τρόπο «ανάφλεξης», αλλά και ταυτόσημο χρονοδιάγραμμα (απογευματινή ώρα),γεγονότα που αφήνουν εύλογα ερωτήματα στον μέσο δημότη μήπως τελικά τα δύο περιστατικά πυρκαγιών δεν ήταν τελικά και τόσο…τυχαία γεγονότα.

Άμεση η κινητοποίηση από όλους τους φορείς

Όλοι βρίσκονται εν αναμονή της πραγματογνωμοσύνης που πρόκειται να εκδώσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου για τα αίτια των δύο πυρκαγιών, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν τα περιστατικά. Ο δήμος Αιγιαλείας και συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Νίκος Καραΐσκος, διέθεσε επιτόπου και άμεσα, υδροφόρα οχήματα και ένα χωματουργικό μηχάνημα, προκειμένου να ανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες, κατά την κατάσβεση της δεύτερης πυρκαγιάς.

Στην περιοχή μάλιστα, υπήρξε και φορτωτής, προκειμένου να απομακρυνθεί μεγάλος όγκος ξερών χόρτων. Η συνεργασία της δημοτικής αρχής με τους διοικητές των πυροσβεστικών μονάδων Πάτρας και Αιγίου Αργύρη Φαλίδα και Παναγιώτη Μιχαλόπουλο, αποδείχθηκε απολύτως λειτουργική και άψογη, ενώ στο σημείο για το επόμενο διάστημα θα περιπολούν επί καθημερινής βάσης, είτε άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είτε κλιμάκιο εθελοντών, για να αποφευχθεί κάποια τυχόν αναζωπύρωση ή ξεχωριστό ανάλογο περιστατικό.

Ν. Καραΐσκος: «Ας μη κάνουμε εικασίες για εμπρησμούς, περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση των αιτιών»

Σε ερώτηση του Protionline.gr στον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Νίκο Καραΐσκο για τις συνθήκες κατά τις οποίες προέκυψαν τα δύο περιστατικά των πυρκαγιών, αλλά και για τις… “Σειρήνες” που ακούγονται, ότι ισως τα γεγονότα να ήταν εμπρηστικές ενέργειες, ο κ. Καραΐσκος τόνισε χαρακτηριστικά: ”Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να κρίνω αν είναι εμπρησμός τα δύο περιστατικά φωτιών στο Λόγγο ή όχι. Το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει επιληφθεί του θέματος και έχει πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες ενέργειες. Εικασίες και υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε όλοι”. Ο αντιδήμαρχος, μιλώντας για τις ενέργειες που έγιναν, συμπλήρωσε: “Η υπηρεσία του δήμου λειτουργεί επικουρικά υποστηρίζοντας πλήρως τις ενέργειες της Π.Υ. Χρησιμοποιήθηκε ο φορτωτής και διανοίχτηκε ο δρόμος για να εξυπηρετήσει τα πυροσβεστικά οχήματα και βεβαίως, ηυδροφόρα ώστε να ανεφοδιάζει με νερό τις αντλίες που επιχειρούσαν”.

Η περίοδος επικινδυνότητας δεν έχει περάσει

Παρ’ όλο που το ημερολόγιο δείχνει ήδη… Σεπτέμβρη, ο απόλυτος καλοκαιρινός καιρός που επικρατεί και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν πρέπει να αφήνουν τους δημότες ήσυχους ότι ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς, μπορεί έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά: ”Δεν σημαίνει ότι επειδή βρισκόμαστε προς το τέλος του καλοκαιριού ότι τελειώνει αυτομάτως και η επικινδυνότητα που υπάρχει για το κομμάτι των πιθανών πυρκαγιών. Βρισκόμαστε σε “κόκκινο συναγερμό” γιατί υπάρχει μεγάλη ξηρασία η οποία είναι αθροιστική και εδώ και τρεις μήνες δεν έχει βρέξει καθόλου σχεδόν, γεγονός που μας αναγκάζει να μην εφησυχάζουμε ούτε μία στιγμή. Στο συγκεκριμένο σημείο που ξέσπασαν οι πυρκαγιές και τις δύο φορές βρέθηκα σχεδόν αμέσως και έδωσα εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και έγιναν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις” τόνισε ο κ. Καραΐσκος.

Δ. Σκαρμούτσος: «Είναι ευχής έργον ότι η άμεση κινητοποίηση απέτρεψε κάθε δύσκολη κατάσταση»

Μιλώντας στo Protionline.gr ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Διονύσης Σκαρμούτσος και απαντώντας στο ενδεχόμενο οι δύο πυρκαγιές να αποτελούν πεπραγμένο εμπρηστή, τόνισε: “Είναι μία εικασία που εύκολα μπορεί να την κάνει κανείς. Τα τελευταία χρόνια, στα σημεία που ξέσπασαν οι πυρκαγιές δεν είχε συμβεί ανάλογο περιστατικό. Η πραγματογνωμοσύνη που έχει επιληφθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα αποφανθεί για τα αίτια και τον τρόπο που προέκυψαν, περιμένουμε το επίσημο πόρισμα. Τα χαρακτηριστικά των δύο περιστατικών ήταν ποικίλα και εν τέλει, λόγοι μπορεί να υπάρχουν πολλοί. Ευτυχώς όμως δεν είχαμε κάποιο θύμα ή κάποιο τραυματισμό ανθρώπου και είμαστε χαρούμενοι που δεν έγιναν οι φωτιές, αιτία να απειληθούν κατοικημένες περιοχές. Η απόσταση μεταξύ των πυρκαγιών χιλιομετρικά, είναι πάρα πολύ μικρή και στις δύο περιπτώσεις, η επέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής και των διαφόρων εθελοντών ήταν τόσο άμεση που μόνο ικανοποιημένοι μπορούμε να δηλώσουμε σε κάθε περίπτωση. Συγχαρητήρια για την αποτελεσματικότητα όλων” ανέφερε ο πρόεδρος του Λόγγου. Να σημειωθεί ότι και στις δύο φωτιές που σημειώθηκαν, δεν υπήρχαν σκουπίδια, πεταμένα ογκώδη υλικά ή άλλα εύφλεκτα αντικείμενα (όπως ανυπόστατα αναφέρθηκε από κάποιους) παρά μόνο ξερά χόρτα, τα οποία ήταν ουσιαστικά και η… “τροφή” της έκτασης που πήρε η φωτιά, πάντα σύμφωνα με τη φορά του αέρα και στις δύο περιπτώσεις. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό να αναφερθεί όμως, είναι όπως και στην περίπτωση των μεγάλων πυρκαγιών στη Δ.Ε. Διακοφτού στα τέλη Ιουλίου, έτσι και σε αυτές τις περιπτώσεις στον Λόγγο, η κινητοποίηση των πυροσβεστών, της υπηρεσίας του δήμου και των εθελοντών ήταν τόσο άμεση, που οι φωτιές έσβηναν σε ελάχιστο χρόνο και σχεδόν εν τη γενέσει τους.

Ποσοστό επιτυχίας 100%

“Πέραν της εύλογης ανησυχίας που υπάρχει, όταν προκύπτουν τέτοια περιστατικά και μάλιστα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει να μείνουμε στην ουσία των πραγμάτων και να δούμε ότι μπορούμε να μιλάμε για άμεση κινητοποίηση με ποσοστό επιτυχίας 100%. Υπάρχει και δραστηριοποιείται μία ομάδα ανθρώπων, που λειτουργούν ως εθελοντική πυρασφάλεια στην κοινότητα, οι οποίοι έχουν αναλάβει καθημερινές περιπολίες σε όλο το φάσμα της περιοχής προκειμένου να ελέγχονται τέτοια περιστατικά και να υπάρχει επιτήρηση, μέχρι να τελειώσει η κρίσιμη περίοδος πιθανών πυρκαγιών. Η ομάδα αυτή, υπό την καθοδήγηση μέλους του τοπικού συμβουλίου που ηγείται της προσπάθειας, είναι σε μόνιμη και άμεση επικοινωνία με εμένα προσωπικά, έτσι ώστε να ελέγχονται όλες οι περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στο χωριό” επισήμανε ο κ. Σκαρμούτσος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία, θα πραγματοποιηθούν καθαρισμοί κάποιων χώρων στο χωριό, τις αμέσως επόμενες ημέρες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr