background img
banner
banner

Ο.Π. Π.Ε.Σ.: «Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε από την αγορά της σταφίδας πάνω από 1,50 €»

Στη δυσκολότερη συγκυρία των τελευταίων χρόνων για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, η εμπιστοσύνη των παραγωγών προς την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Ο πρόεδρός της, σταφιδοπαραγωγός Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ξεκαθαρίζει πως εάν οι σταφιδοπαραγωγοί εμπιστευτούν το προϊόν τους στη μεγάλη συνεταιριστική οργάνωση, μαζί θα διεκδικήσουν από την αγορά  μια τιμή που θα καλύπτει το κόστος καλλιέργειας και θα αφήνει ένα ελάχιστο εισόδημα. Εκτιμά δε ότι μπορούν φέτος να διεκδικήσουν από την αγορά τουλάχιστον το 1,5 € το κιλό, η οποία ίσχυε πριν τρία χρόνια.

Η φετινή παραγωγή σταφίδας εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά μειωμένη εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες και τελευταία με τις έντονες βροχοπτώσεις.
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών; Εκτιμάτε ότι το γεγονός αυτό θα επηρεάσει ανοδικά την τιμή της σταφίδας;
Όπως γνωρίζετε, τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος της Χώρας μας. Στην περιοχή μας, αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα έφεραν τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς κυριολεκτικά στο χείλος της καταστροφής, καθώς προσπαθώντας να συνεφέρουν τα κτήματά τους από την έξαρση του ωιδίου και του περονόσπορου, ήλθαν αντιμέτωποι με τις συνεχόμενες  βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν ήδη το σκάσιμο της σταφίδας, με αποτέλεσμα την προσβολή τους από βοτρύτη. Οι σταφιδοπαραγωγοί, όπως είναι γνωστό, βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής και η ζημία στην παραγωγή της Κορινθιακής Σταφίδας από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών πλέον υπερβαίνει σε ποσοστό το 70%, ,οπότε πλέον οι παραγωγοί υφίστανται ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή της ετήσιας σοδειάς τους. Όπως αντιλαμβάνεστε, μετά από δύο (2) συνεχόμενες χρονιές μείωσης των τιμών της σταφίδας και πρωτοφανούς αύξησης του κόστους της καλλιέργειας, η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων θα οδηγήσει με βεβαιότητα τους σταφιδοπαραγωγούς στην πλήρη και οριστική εγκατάλειψη της καλλιέργειάς τους. Για τον λόγο αυτό έχω ήδη στείλει επιστολή στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) για άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί της Κορινθιακής Σταφίδας, ώστε να δρομολογηθεί η νόμιμη διαδικασία αποζημίωσής τους κατά το δυνατόν συντομότερο.
Όσον αφορά την τιμή, είναι εμπορικός κανόνας η μειωμένη παραγωγή να επηρεάζει ανοδικά τις τιμές των προϊόντων.
Αυτό εκτιμώ ότι θα συμβεί και στη σταφίδα μας. Εάν οι συνάδελφοι  σταφιδοπαραγωγοί μας εμπιστευτούν το προϊόν τους θα διεκδικήσουμε από την αγορά  μια τιμή που θα καλύπτει το κόστος καλλιέργειας και θα μας αφήνει ένα ελάχιστο εισόδημα. Εκτιμώ ότι μπορούμε φέτος να διεκδικήσουμε από την αγορά τουλάχιστον την τιμή που είχαμε πριν τρία χρόνια το 1,5 € / κιλό.

κ. πρόεδρε, η‘’σταφιδική κρίση’’ που ξεκίνησε από την  πανδημία με την κατάρρευση των τιμών, εξαιτίας των πλεονασμάτων, συνεχίζεται με τους παραγωγούς να ευρίσκονται σε απελπιστική οικονομική θέση και να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Τι έχετε να πείτε στους συναδέλφους σας σταφιδοπαραγωγούς ;
Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η κατάρρευση της τιμής της σταφίδας είχε, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, ως γενεσιουργό αιτία τα πλεονάσματα της σταφίδας, που για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν, εξαιτίας της πανδημίας.
Επί τρία  χρόνια προσπαθούσαμε να πείσουμε την πολιτεία να απορροφήσει το πλεόνασμα της σταφίδας και να το διαθέσει για άλλες χρήσεις. Δηλαδή ζητούσαμε από την πολιτεία να κάνει ό,τι έκανε μέσα στην κρίση της πανδημίας με πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα όπως το κρασί κλπ.
Η πολιτεία μετά από αλλεπάλληλους ενδελεχείς οικονομικούς, διαχειριστικούς και ποιοτικούς ελέγχους πιστοποίησε την ύπαρξη αυτών των αποθεμάτων ως προερχόμενα από την πανδημία και μας αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος των σταφιδοπαραγωγών για την απόσυρση, που ήταν και το μοναδικό εργαλείο για την σωτηρία της σταφιδοκαλλιέργειας.
Εμείς ως Π.Ε.Σ  δεσμευτήκαμε τότε στην πολιτεία ότι σε αυτή την περίπτωση θα στηρίζαμε τιμή  τουλάχιστον  € 1,50 το κιλό.
Στις 21ην Δεκεμβρίου του 2021 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε  την απορρόφηση του ελεγμένου και πιστοποιημένου από τις υπηρεσίες του πλεονάσματος σταφίδας, απόφαση που τελικά δεν ολοκλήρωσε το υπουργείο, γιατί προφανώς επικράτησε η άποψη μιας συντεχνίας  συμφερόντων που από την αρχή της σταφιδικής κρίσης αντιτάχθηκε σθεναρά ώστε να μην παρέμβει η πολιτεία, με αποτέλεσμα  οι τιμές της σταφίδας, ως αναμενόταν, να καταβαραθρωθούν μέχρι και στα 60 λεπτά το κιλό και να εγκαταλείπεται  σήμερα η σταφιδοκαλλιέργεια.
Πού είναι όλοι αυτοί σήμερα για να απολογηθούν στην κοινωνία ;

Όσο η Π.Ε.Σ δεν είχε αποθέματα διασφάλιζε μια κατώτατη τιμή που επέτρεπε στον σταφιδοπαραγωγό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της καλλιέργειας.  Τώρα τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει η Π.Ε.Σ. ως μεγάλος Συνεταιριστικός φορέας, προκειμένου να σωθεί η σταφίδα ;
Οι σταφιδοπαραγωγοί της  Πελοποννήσου γνωρίζουν πολύ καλά τον ευεργετικό παρεμβατικό ρόλο της Παναιγιαλείου υπέρ ων συμφερόντων τους, ακόμη και μέσα στην κρίση που βρεθήκαμε σε πολύ δυσχερή θέση,  εξαιτίας της ολιγωρίας της πολιτείας, .
Υπενθυμίζω τις ενέργειές μας μέχρι σήμερα.
Στις 8 Ιουλίου 2022 στη σύσκεψη για τη σταφίδα που πραγματοποιήθηκε στη ΣΚΟΣ στην Πάτρα  με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος  στην οποία συμμετείχαμε ζητήσαμε, ως σταφιδοπαραγωγοί  από όλους τους εμπλεκόμενους εμπόρους στην μεταποίηση και εμπορία της κορινθιακής σταφίδας, δηλαδή τις συνεταιριστικές  και ιδιωτικές  μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις, να συμφωνήσουν όλοι  η κατώτατη τιμή της σταφίδας για τον παραγωγό,   πρέπει  να  είναι  1,50€ το κιλό.
Ζητήσαμε δηλαδή να αναγνωρίσουν όλοι το αυτονόητο, ότι το κόστος της σταφιδοκαλλιέργειας έχει αυξηθεί τόσο πολύ που δεν μπορούν  πλέον να ζήσουν  ούτε να καλλιεργήσουν οι σταφιδοπαραγωγοί.
Ενώ από το βήμα της σύσκεψης συμφώνησαν με το αίτημά μας όλοι  οι εκπρόσωποι των παρευρισκόμενων εταιρειών, εκτός της εταιρείας Αφοί Κοροντζή  και της Γεωμπρές ΑΒΕΕ που αποχώρησε, στην συνέχεια οι εταιρείες  (ΛΑΙΜΟΣ Α.Ε. και Ολυμπιακή Συσκευαστική Α.Ε.) καθώς  και  η εταιρεία Ηλιόπουλος Α.Ε  δεν υπέγραψαν την κοινή απόφαση ανακοίνωση – δέσμευση για εφαρμογή της κατώτατης τιμής σταφίδας.
Όλοι βεβαίως καταλάβαιναν ότι η αποδοχή και η δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους για  την κατώτατη τιμή  της  σταφίδας ήταν και η θεμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή της… Στις 31 Αυγούστου εμείς μαζί με όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις της Πελοποννήσου τους προσκαλέσαμε και πάλι σε σύσκεψη για να στηρίξουμε την τιμή της σταφίδας ώστε να επιβιώσει ο σταφιδοπαραγωγός και η καλλιέργεια.
Μάταιος κόπος … Κανείς ιδιώτης  έμπορος – εξαγωγέας    δεν προσήλθε στην σύσκεψη και κανείς βέβαια δεν στήριξε την κατώτατη τιμή του € 1,25 που αποφάσισαν εκεί  οι σταφιδοπαραγωγοί.
Μόνο η Παναιγιάλειος Ένωση στήριξε έμπρακτα και πλήρωσε την τιμή αυτή του € 1,25 / κιλό παραλαμβάνοντας χιλιάδες τόνους σταφίδας περίπου μέχρι το τέλος  του Σεπτεμβρίου.
Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί , σας καλούμε να κλείσετε τα αυτιά σας στις σειρήνες των κάθε λογής συμφερόντων που για άλλη μια χρονιά θέλουν να μας πάρουν σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές  την σταφίδα μας , τώρα μάλιστα που η παραγωγή ένεκα των έντονων καιρικών φαινομένων έχει μειωθεί δραματικά.
Συνάδελφοι, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία στήριξης της τιμής της σταφίδας ζητώντας από όλους τους σταφιδοπαραγωγούς  να εμπιστευτούν την δική τους οργάνωση, την Συνεταιριστική μας εταιρεία,  για να διεκδικήσουμε μαζί  μια δίκαιη τιμή από την αγορά που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε αξιοπρεπώς και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε.
Όλοι μαζί να είστε σίγουροι  ότι θα τους ματαιώσουμε τα κερδοσκοπικά σενάρια που απεργάζονται για να πάρουν σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές και φέτος τη σταφίδα μας και θα καταφέρουμε να διεκδικήσουμε από την αγορά μια σημαντικά καλύτερη τιμή.
Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί ελάτε μαζί μας να  διεκδικήσουμε από την αγορά μια κατώτατη τιμή στη σταφίδα μας πάνω από 1,5 € για ζήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας μια τιμή που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε, μια τιμή που μας αρνήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια οι συντεχνίες συμφερόντων με τις γνωστές πλέον σε όλους μεθοδεύσεις τους …..
Πολλοί θέλουν να διαλύσουν τις συνεταιριστικές μας οργανώσεις για να λεηλατήσουν το εισόδημά μας.
Μαζί μπορούμε και πάλι να παλέψουμε για το μέλλον των παιδιών μας και της σταφίδας.
Δεν πουλάμε τζάμπα!


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr