background img
banner
banner

«Πνίγηκαν» στη λάσπη παλαιά και νέα εθνική οδός

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΤΗΣ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ TΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σαφή «προειδοποίηση» για πιθανά προβλήματα τον χειμώνα που έρχεται, αποτέλεσαν οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες που προκλήθηκαν τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου μετά το μεσημέρι σε διάφορα σημεία της Αιγιάλειας, εξαιτίας της νέας κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή. Τα πιο σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στο ύψος του Ελαιώνα σε νέα και παλαιά εθνική οδό που παρέμειναν κλειστές για αρκετές ώρες από χώματα και λάσπη από τις καμένες περιοχές που κατέληξαν στο οδόστρωμα, «παίζοντας με τα νεύρα» των οδηγών οχημάτων αλλά κυρίως με την αγωνία των κατοίκων που… τρέμουν για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα…

Η επέλαση της κακοκαιρίας Elias έφερε κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αιγιάλεια και χαλαζόπτωση σε κάποια σημεία με τα προβλήματα να είναι ορατά στους δρόμους. Προβλήματα προέκυψαν σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών -Αθηνών, στο ύψος των Ζαχλωριτίκων ακριβώς κάτω από το σημείο της μεγάλης φωτιάς του Ιουλίου. Ομοίως, από λάσπες και χώματα έκλεισε και η παλαιά εθνική οδός, κόβοντας την Αιγιάλεια στη μέση. Μηχανήματα της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας επιχείρησαν στο σημείο. Επί ποδός ήταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, το Αστυνομικό Τμήμα αλλά και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Νίκο Καραΐσκο.Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», διεκόπη, λόγω λασποροών, η κυκλοφορία των οχημάτων από τα διόδια του Ελαιώνα, έως τον κόμβο Καλαβρύτων, στο ρεύμα κίνησης προς Αθήνα. Στο σημείο βρίσκονταν και επιχειρούν μηχανήματα, προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα, ενώ, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», όσα οχήματα βρίσκονταν στην περιοχή πέρασαν από το σημείο των λασποροών, αφού πρώτα μηχανήματα καθάρισαν μία από τις λωρίδες κυκλοφορίας. Το συμβάν κατολίσθησης έγινε στο 162ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού ακριβώς δηλαδή στο ίδιο σημείο που είχε σημειωθεί κατολίσθηση όταν είχε «χτυπήσει» η κακοκαιρία Daniel.

Επί ποδός Δήμος, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, Αστυνομία

Να σημειωθεί ότι η παλαιά εθνική οδός άνοιξε πρώτα, λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ. ΄΄Δήμος και Περιφέρεια καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε τον δρόμο ξανά στην κυκλοφορία΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr ο κ. Καραΐσκος, με τη χρήση γκρέιντερ να συμβάλει στην απομάκρυνση των φερτών υλικών από το οδόστρωμα.
Σε ό,τι αφορά τη νέα εθνική οδό της οποίας την ευθύνη έχει η Ολυμπία Οδός, η διάνοιξη συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ, με τη βροχή ωστόσο να πέφτει αδιάκοπα και να δυσχεραίνει το έργο των συνεργείων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω κατολισθητικού φαινόμενου χρειάστηκε να γίνει απεγκλωβισμός ζευγαριού Γερμανών που βρίσκονταν με το τροχόσπιτό τους στη θέση Νιάματα, με επιχείρηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη συμβολή της εθελοντικής ομάδας «Αχαιός».

Προβλήματα ωστόσο δεν σημειώθηκαν μόνο στη Δ.Ε. Διακοπτού. Δρόμοι έκλεισαν και στη Δυτική Αιγιάλεια στο Λαμπίρι και τη Ζήρια οι οποίοι διανοίχθηκαν ενώ Ι.Χ. αυτοκίνητο εγκλωβίστηκε κάτω από τη γέφυρα κοντά στη στροφή Πανοράματος, καθώς είχε συσσωρευτεί μεγάλος όγκος νερού. Να σημειωθεί ότι τα οχήματα και οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου βρίσκονταν σε ετοιμότητα πραγματοποιώντας περιπολίες όλο το βράδυ.

Ευθύνες στη δημοτική αρχή επέρριψε ο Γ. Κουβαράς

Στο μεταξύ, με παρέμβασή του, ο επικεφαλής της παράταξης Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία της Αιγιάλειας Γιώργος Κουβαράς έκανε λόγο για τραγική κατάσταση, επιρρίπτοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή, τονίζοντας πως υπήρχε προειδοποίηση των κατοίκων στα καμένα της Δ.Ε. Διακοπτού. Συγκεκριμένα, σημείωσε: ΄΄Μεγάλη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν οι οδηγοί όπως επίσης μεγάλη είναι και η ανησυχία των κατοίκων των χωριών αυτών για τις έντονες βροχοπτώσεις που πρόκειται ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και ενδεχομένως να χειροτερέψουν την κατάσταση. Τεράστιες οι ευθύνες της ανύπαρκτης Δημοτικής Αρχής Καλογερόπουλου και της ανύπαρκτης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και του αντιδημάρχου κ. Καραΐσκου. Ενώ όλοι οι κάτοικοι προειδοποιούσαν για αυτό ακριβώς το γεγονός, μετά τις εκτεταμένες πυρκαγιές του καλοκαιριού που κατέστρεψαν τις πλαγιές της Μαραθιάς και της Αγ. Ειρήνης, ενώ υπήρξε δυστύχημα για τον ίδιο ακριβώς λόγο τις προηγούμενες μέρες, οι υπεύθυνοι δε πραγματοποίησαν τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να περιορίσουν τις κατολισθήσεις και να θωρακίσουν το οδικό δίκτυο και τις κοινότητες.
Πέρα από ανίκανοι είναι και εγκληματικά επικίνδυνοι. Αν δεν μπορούν, να παραιτηθούν΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr