background img
banner
banner

Ο Οδοντωτός εκπέμπει S.O.S.

ΟΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ – ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ Ο ΟΣΕ

Σε εχθρό όχι μόνο της ομαλής λειτουργίας του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου αλλά και σε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της περιοχής, έχουν μετατραπεί τα φυσικά – καιρικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους. Το τρενάκι που συνδέει μοναδικά το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα σταμάτησε πάλι από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου λόγω κατολισθήσεων. Ήταν η τρίτη φορά μέσα στο φθινόπωρο που το τρένο… ακινητοποιήθηκε. Είχε προηγηθεί η παύση από τη φωτιά του περασμένου Ιουλίου, η οποία αποτελεί την… πηγή του κακού.

Η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης είχε ως αποτέλεσμα να ξαναπέσουν φερτά υλικά, λάσπες και πέτρες και να καλύψουν ένα τμήμα της γραμμής κοντά στη θέση Νιάματα, καθιστώντας απροσπέλαστο το σημείο.

Η απομάκρυνση των υλικών ξεκίνησε ωστόσο ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για να ξαναμπεί το τρένο στις ράγες. Και κυρίως κανείς δεν ξέρει πόσο γρήγορα θα επαναληφθεί το φαινόμενο…

Τρίτη διακοπή σε ενάμιση μήνα

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατολίσθηση δεν χρειάζεται πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς κάθε βροχή παρασύρει το απογυμνωμένο έδαφος. Ήταν 6 Σεπτεμβρίου όταν σημειώθηκε η πρώτη κατολίσθηση στο εν λόγω σημείο.

Χρειάστηκε τότε μία ολόκληρη εβδομάδα για να καθαριστεί η γραμμή και να ξανασφυρίξει το τρένο… Στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν λόγω εκτεταμένων κατολισθήσεων έκλεισαν και Ν.Ε.Ο. και Π.Ε.Ο., φερτά υλικά κατέληξαν πάλι στις ράγες.

Στις 11 Οκτωβρίου το τρένο επαναλειτούργησε με την ελπίδα όλων να είναι… μέχρι εκεί. Πλην όμως, από χθες και πάλι η αμαξοστοιχία έβαλε… φρένο, μη πραγματοποιώντας κανένα δρομολόγιο.
«Τα δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα καταργούνται μέχρι νεοτέρας, κατόπιν εντολής Διαχειριστή Υποδομής, λόγω κατολίσθησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train» ήταν η ανακοίνωση που εξεδόθη.

Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού: ΄΄Πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα΄΄

Μιλώντας στο Protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων Γιάννης Καραπαναγιώτης εξέφρασε τον προβληματισμό του, σημειώνοντας: ΄΄Δυστυχώς είμαστε απέναντι στο ίδιο φαινόμενο στο ίδιο ακριβώς σημείο. Η συνέπεια των συνεχών διακοπών εξαιτίας των κατολισθήσεων είναι να έχουμε απανωτές ακυρώσεις, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν κρατήσεις και για οργανωμένες εκδρομές.

Διότι δεν είναι μόνο ότι δεν εκτελούνται δρομολόγια τώρα μέχρι να καθαριστούν οι ράγες. Είναι ότι οι ακυρώσεις γίνονται γενικώς κι αυτό μπορεί να λειτουργήσει καταστροφικά για το τρενάκι μας΄΄. ΄΄Δεν αρκεί μόνο να καθαριστεί η γραμμή. Ζητάμε ουσιαστικά έργα ώστε να δοθεί μόνιμη λύση. Μιλάμε για το «εργαλείο» ανάπτυξης δύο περιοχών.

Δεν μπορούμε να το αφήνουμε στην τύχη του΄΄, πρόσθεσε ο κ. Καραπαναγιώτης, ο οποίος τόνισε πως σήμερα θα επισκεφθεί το σημείο της κατολίσθησης μαζί με την Αχαιή υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Χριστίνα Αλεξοπούλου: “Θα μελετηθεί το φαινόμενο ώστε να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση αντιμετώπισης”

Σε επικοινωνία που είχε το Protionline.gr με την κ. Αλεξοπούλου, η υφυπουργός έκανε γνωστό πως ΄΄αυτές τις ημέρες θα υπογραφεί σύμβαση του ΟΣΕ με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης, προκειμένου να μελετηθεί το φαινόμενο και να δούμε ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στο σημείο ούτως ώστε να μην έχουμε κατολισθήσεις. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί οριστική λύση για τα κατολισθητικά αυτά φαινόμενα΄΄.

Σε ό,τι αφορά το πότε θα παραδοθεί και πάλι η γραμμή, η κ. Αλεξοπούλου σημείωσε: ΄΄Όπως μας έχουν ενημερώσει, έχουν μπει σε διαδικασία να καθαρίσουν πάλι τα φερτά υλικά και σε τέσσερις με πέντε ημέρες, αν όλα πάνε καλά και δεν συνεχιστεί το φαινόμενο, θεωρούμε ότι θα μπει ξανά σε λειτουργία ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr