background img
banner
banner

Το… φάντασμα της μίας θητείας

Η ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010-2019, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ –Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΟΥ ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΜΥΘΟ!

Oι τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, 2010, 2014, 2019, έγιναν με βάση το νόμο «Καλλικράτης» μια μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία συνένωσε, υπό το δήμο Αιγιαλείας, τους πρώην «Καποδιστριακούς» δήμους Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας, Διακοπτού, Συμπολιτείας και Ερινεού.

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» εγκαθιστά στο δήμο ένα «καθεστώς» με Δημάρχους μιας θητείας, σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Το 2010 ήταν μια αναμέτρηση κομβική καθώς τότε αναμετρήθηκαν, κατά βάση, πρώην δήμαρχοι και επικεφαλής παρατάξεων που προέρχονταν από διαφορετικές Δημοτικές Ενότητες.
Ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος μπήκε στην μάχη του β’ γύρου καθώς το Αίγιο, απ όπου προερχόταν, του έδωσε προβάδισμα 38,15%, έναντι 33,14% του Δημήτρη Καλογερόπουλου ο οποίος τότε είχε εξασφαλίσει την πρωτιά σε Αιγείρα, Ακράτα, Διακοπτό και την πρώην έδρα του, τη Συμπολιτεία. Είχε βέβαια τότε το «ντεσαβαντάζ» να είναι δεύτερος στην έδρα, τον πληθυσμό του Αιγίου.

Και κατά τον β΄ γύρο των εκλογών ο κ. Θεοδωρακόπουλος έφτασε στο 60% (58,26%) στο Αίγιο εξασφαλίζοντας την εκλογή με ποσοστό 52,53% έναντι 47,47% του Δημήτρη Καλογερόπουλου ο οποίος βρέθηκε να εκφράζει πολλούς πολίτες που ήσαν κατά των υποχρεωτικών συγχωνεύσεων σε περιοχές όπως το Διακοπτό, ο Ερινεός, η Συμπολιτεία και η Αιγείρα. Εμεινε όμως πίσω στα μεγάλα αστικά κέντρα Αιγίου και Ακράτας όπου ψήφιζε η μάζα των ψηφοφόρων.

Με βάση το πλειοψηφικό σύστημα ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος έλαβε λιγότερες έδρες μεν την πρώην Κυριακή των εκλογών (6) από αυτές του κ. Καλογερόπουλου (7) αλλά μετά την τελική αναμέτρηση, ο νόμος του έδωσε «μπόνους’ 14 εδρών για να φτάσει στις 20 έδρες ενώ ο κ. Καλογερόπουλος βρέθηκε με 9. Συνολικά η μειοψηφία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο διαθέτει, από τότε, 13 έδρες, με τις δύο έδρες της α΄ κατανομής του α΄ γύρου που έλαβε ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος (με το 13,72% των ψήφων) και τις δύο έδρες του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου που έλαβε 9,03% στον α΄ γύρο. Χωρίς έδρα έμεινε τότε ο Σταύρος Λυριντζής με το 1,81% των ψήφων του α΄ γύρου των δημοτικών εκλογών για το δήμο Αιγιαλείας.

Διαφορετικό το σκηνικό των εκλογών το οποίο στήθηκε μια τετραετία αργότερα, το 2014, με τον νυν Δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο να έχει αποσυρθεί από την κούρσα αφήνοντας χώρο για την υποψηφιότητα του Θανάση Παναγόπουλου.
Ο Θανάσης Παναγόπουλος εξασφαλίζει το 2014 μια ευρεία νίκη κατά τον α΄γύρο των εκλογών της πρώτης Κυριακής αλλά και κατά το β΄ γύρο των Δημοτικών Εκλογών. Με αντίπαλο τον απερχόμενο τότε δήμαρχο Στάθη Θεοδωρακόπουλο επικρατεί κατά τον α’ γύρο με ποσοστό 43,21%, λαμβάνοντας 7 έδρες έναντι του κ. Θεοδωρακόπουλου (37,17% και 6 έδρες) ενώ ακολουθούν οι Κ. Παπακωνσταντίνου με 10,16% (2 έδρες) και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος με 4,25% και μία έδρα και ο Χρήστος Λαϊνάς με 3,83% και μία έδρα.
Στο β’ γύρο η επικράτηση του Θανάση Παναγόπουλου ήταν άνετη, με 55,96% και 13 έδρες επιπλέον που του έδωσαν μια άνετη πλειοψηφία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο έναντι 44,04% του απερχόμενου Δημάρχου Στάθη Θεοδωρακόπουλου ο οποίος έλαβε ακόμη 3 έδρες, για να φτάσει στις 9. Συνολικά και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η αντιπολίτευση είχε 13 από τις 33 έδρες που διέθετε το σώμα στο σύνολό του για την 4ετί,α με τον επόμενο Δήμαρχο κ. Παναγόπουλο να διοικεί με άνετη πλειοψηφία όπως και ο κ. Θεοδωρακόπουλος το 2014.

Φτάνουμε έτσι, με Δημάρχους μιας θητείας (Θεοδωρακόπουλο και Παναγόπουλο), στον διευρυμένο πια επί 8ετία δήμο Αιγιαλείας στις Δημοτικές Εκλογές του 2019.
Εκείνη την περίοδο, τις εκλογές που προηγήθηκαν δηλαδή, επανακάμπτει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος καθώς ο απερχόμενος Δήμαρχος δεν θέτει υποψηφιότητα ενώ η θέση του Στάθη Θεοδωρακόπουλου, στη μείζονα αντιπολίτευση, έχει ήδη καταληφθεί καθώς εκεί βρίσκεται πλέον ο Χρήστος Γούτος.

Κατά την αναμέτρηση της α’ Κυριακής ο Χρήστος Γούτους εξασφαλίζει μια οριακή πρωτιά, με 33,6% και 11 έδρες έναντι του Δημήτρη Καλογερόπουλου που βρίσκεται μια ανάσα πίσω του με 29,3% και 10 έδρες. Ακολουθούν οι Βάσω Ψυχράμη με 19,75% και 7 έδρες, ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος -που έχει επανακάμψει- με 9,60% και 3 έδρες, ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος με 3,98% και μία έδρα και η Αγγελική Κουρή με 3,77% και μία έδρα.

Στη διάρκεια του β’ γύρου επικρατεί και εκλέγεται Δήμαρχος ο κ. Καλογερόπουλος με 53,94% ενώ ακολουθεί ο Χρήστος Γούτος με 46,06%. Η Απλή Αναλογική που ενδιάμεσα έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν προσφέρει πλειοψηφία με αποτέλεσμα ο κ. Καλογερόπουλος να καλείται να διοικήσει χωρίς την κυριαρχία προηγούμενων εποχών, του δημάρχου, μέσα στο σώμα.
Η συνέχεια είναι γνωστή, όπως και σε άλλες περιοχές, η Αιγιαλεία, βρίσκεται σε ένα τέλμα και η Απλή Αναλογική «ξηλώνεται» με α) επιστροφή της Ενισχυμένης Αναλογικής και β) τον γνωστό νόμο του κ. Θεοδωρικάκου που θα επιστρατεύσει την πλειοψηφία που αναλογεί στην παράταξη του Δημάρχου στις επιτροπές (Δημαρχιακή, Ποιότητας Ζωής και Οικονομική) προκειμένου να προχωρήσει το έργο στο δήμο.

Σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων, το 2019 ο Χρήστος Γούτος επικράτησε σε Αίγιο, Ακράτα, Ερινεό και Αιγείρα κατά τον α΄ γύρο των εκλογών αλλά αυτό δεν του προσέφερε την ευκαιρία να κερδίσει τη δημαρχία.

Σε αυτές τις εκλογές η μάχη μεταξύ των τριών διεκδικητών της Δημαρχίας, Δημήτρη Καλογερόπουλου, Χρήστου Γούτου και Κώστα Σπηλιόπουλου επικεντρώνεται στο Αίγιο όπου θα κριθεί το ζευγάρι του β΄γύρου πιθανότατα.

Η παράδοση θέλει τον «Καλλικράτη» να ευνοεί δημάρχους μία θητείας στην Αιγιαλεία στην οποία επενδύουν οι Χρήστος Γούτος και Κώστας Σπηλιόπουλος ενώ, από την πλευρά του ο Δημήτρης Καλογερόπουλος δίνει τον μεγάλο αγώνα θεωρώντας ότι οι παραδόσεις είναι για να σπάνε!


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr