background img
banner
banner

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ – ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: «Συνεργαστήκαμε με τον κ. Καλογερόπουλο για το αμοιβαίο συμφέρον και της Αιγιάλειας και του Πανεπιστημίου»

Τεράστιες προοπτικές δημιουργεί για την περιοχή το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Δήμου Αιγιαλείας, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής και διοικητικής συνεργασίας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών και αναπτυξιακών δράσεων, στο πεδίο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Το Μνημόνιο είναι προϊόν μίας εποικοδομητικής συνεργασίας με τον δήμο Αιγιαλείας που, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των δύο επιστημονικών φορέων για την περιοχή ενώ δίνει και… απάντηση σε όσους πίστεψαν ότι με τη μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, το Πανεπιστήμιο Πατρών… κόβει κάθε επαφή με την Αιγιάλεια.

Αντιθέτως μάλιστα, όπως επισημαίνει σήμερα με συνέντευξή του στo Protionline.gr, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, η συνεργασία με την Αιγιάλεια κρίνεται ότι εξυπηρετεί τους σκοπούς του Πανεπιστημίου και θα συμβάλει στην αναβάθμιση του επιστημονικού του έργου.

Πρόσφατα υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του δήμου Αιγιαλείας. Πού σκοπεύει και τι ακριβώς περιλαμβάνει;
Το Μνημόνιο Συνεργασίας σκοπεύει στην από κοινού προώθηση της επιστημονικής και διοικητικής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Δήμου Αιγιαλείας, στο πλαίσιο αφενός εκπαιδευτικών κι αφετέρου αναπτυξιακών δράσεων στο πεδίο της εκπαίδευσης και πολιτισμού. Περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις μεταξύ των οποίων είναι και η ίδρυση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με έδρα το Αίγιο. Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, το αντικείμενο της συνεργασίας αφορά τον σχεδιασμό και τη δημιουργία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών που θα προσφέρονται από κοινού (joint degrees), από τα Πανεπιστήμια, την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις κ.τλ.), την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και καινοτόμων πρωτοβουλιών, την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω π.χ. της ανταλλαγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, τεχνογνωσίας, δεδομένων κτλ., την αξιοποίηση του θεσμού του (επισκέπτη) καθηγητή για τη διδασκαλία μαθημάτων, διεξαγωγή διαλέξεων κτλ., τη συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και εργαστηρίων των μερών, τη συνεργασία με στόχο τη θεωρητική και πρακτική άσκηση των φοιτητών και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων, τη μεταφορά της τεχνογνωσίας, την ανταλλαγή προσωπικού, την από κοινού υποβολή προτάσεων για την ανάληψη και υλοποίηση ερευνών, μελετών και προγραμμάτων.

Τα μεταπτυχιακά θα είναι εξ αποστάσεως ή θα λάβουν χώρα στο Αίγιο, στο πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου;
Τα μεταπτυχιακά θα είναι εξ αποστάσεως με πρακτική άσκηση στο Αίγιο. Κι αν υπάρχει ενδιαφέρον και ζήτηση από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, μπορούν να έχουν και έδρα στο Αίγιο. Επομένως, αν γίνουν διά ζώσης, δηλαδή εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον, θα αξιοποιηθεί ο χώρος. Η πρακτική άσκηση θα γίνεται σε επιχειρήσεις της περιοχής.
Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν τα προγράμματα αυτά;
Υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις για περισσότερα του ενός μεταπτυχιακού. Οι επιμέρους δράσεις σε διάφορους τομείς όπου διαπιστώνεται κοινό εκπαιδευτικό, επιστημονικό και διοικητικό ενδιαφέρον, θα αποφασίζονται και θα εξειδικεύονται. Υπάρχουν άνθρωποι στο Πανεπιστήμιο Πατρών που θα εργαστούν γι’ αυτό. Για παράδειγμα, εάν το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων επιθυμεί να προχωρήσει μεταπτυχιακό, αυτό και θα το αναλάβει. Εμείς υπογράψαμε ένα πλαίσιο με τον δήμαρχο Αιγιαλείας, μία «ομπρέλα». Που σημαίνει ότι ξεκινά μία συνεργασία. Υπάρχουν 31 Τμήματα, αν αυτά έχουν ενδιαφέρον, μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εκκινήσουν διαδικασίες μεταπτυχιακών, συνεδρίων κ.λπ.
Δεν μπορώ να γνωρίζω πότε θα δρομολογηθούν. Η πρόθεσή μας είναι πάντως του χρόνου να ξεκινήσουν δραστηριότητες στην Αιγιάλεια.

Η υπογραφή του μνημονίου ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας που είχε αναπτυχθεί καιρό; Με τίνος την πρωτοβουλία ξεκίνησε;
Είχε ξεκινήσει καιρό. Βρεθήκαμε σε ανύποπτο χρόνο με τον δήμαρχο κ. Καλογερόπουλο και είπαμε ότι πρέπει να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες μεταξύ μας και να εργαστούμε από κοινού για το αμοιβαίο συμφέρον και της περιοχής και του Πανεπιστημίου. Έγιναν οι συζητήσεις και καταλήξαμε εδώ.

Η συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας έρχεται προφανώς να δώσει απάντηση και σε όσους με αφορμή τη μεταφορά στην Πάτρα του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, σας προσέδιδαν διάφορους χαρακτηρισμούς σχετικά με τις προθέσεις σας για το Αίγιο.
Η απάντησή μου σε αυτούς είναι ότι φέτος το καλοκαίρι έκανα διακοπές στη Ροδιά Αιγιαλείας. Επομένως, για να επιλέξω την περιοχή για τις διακοπές μου, αυτό κάτι σημαίνει. Και παρεμπιπτόντως πέρασα πολύ καλά!


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr