background img
banner
banner

Αλεξάντερ Πέιν: «Είναι η πρώτη ταινία που έχω κάνει όπου κάποιος μιλάει στα αρχαία ελληνικά»

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης βρέθηκε στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Τα παιδιά του χειμώνα» στο Ολύμπιον. Πρωταγωνιστές οι Πολ Τζιαμάτι, ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ και Ντόμινικ Σέσα, σε σενάριο Ντέιβιντ Χέμινγκσον. Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα διακεκριμένο αμερικανικό κολέγιο, στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, τη δεκαετία του 1970. Πρόκειται για ένα ταξίδι αυτογνωσίας τριών ετερόκλητων χαρακτήρων σε μία κρίσιμη καμπή στη ζωή τους, διανθισμένο τρυφερότητα και χιούμορ.

Η ταινία θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 25 Ιανουαρίου 2024, από την Tanweer.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της ταινίας

«Από από ένα παλιό φιλμ και μία τηλεοπτική σειρά. Η ιδέα προέκυψε όταν είδα ένα σχετικά άγνωστο γαλλικό φιλμ του 1935 του Μαρσέλ Πανιόλ, πριν δώδεκα χρόνια, σε ένα φεστιβάλ. Σκέφτηκα ότι η κεντρική ιδέα ήταν πολύ καλή και θα μπορούσε σε αυτήν να βασιστεί μια νέα ταινία. To έβαλα στη λίστα των ιδεών μου για μελλοντικά πρότζεκτ, χωρίς να κάνω κάτι, μέχρι που πριν πέντε χρόνια διάβασα τον προτεινόμενο πιλότο από έναν σεναριογράφο για μια τηλεοπτική σειρά που διαδραματιζόταν σε ένα οικοτροφείο, έναν κόσμο από τον οποίο δεν είχα καμία εμπειρία.

Έτσι, τηλεφώνησα στον Ντέιβιντ Χέμινγκσον και τον ρώτησα αν θα τον ενδιέφερε να γράψει κάτι για μένα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Πέιν.

Απαντώντας στο αν αισθάνεται άνετα σκηνοθετώντας το σενάριο κάποιου άλλου και όχι το δικό του, είπε χαριτολογώντας ότι δεν θα του φαινόταν άσχημη ιδέα μέχρι και να γράψει η τεχνητή νοημοσύνη ένα σενάριο για λογαριασμό του. «Είμαι εκπαιδευμένος ως σκηνοθέτης, αλλά για να γίνεις δημιουργός, σκηνοθετείς, γράφεις, μοντάρεις. Προτιμώ, όμως, περισσότερο τη σκηνοθεσία. Η γραφή είναι δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία», σχολίασε ο κ. Πέιν. Τα παιδιά του χειμώνα είναι η μόλις δεύτερη ταινία του ελληνοαμερικανού δημιουργού, στην οποία ο ίδιος δεν έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή του σεναρίου.

«Ας πούμε ότι πρόκειται για την πρώτη μου ταινία, στην οποία σκηνοθετώ έναν σεναριογράφο. Βρήκα τον σεναριογράφο, του έδωσα την ιδέα για την υπόθεση. Μαζί βρήκαμε την ιστορία, μου έδειξε πολλά προσχέδια. Αναμείχθηκα και στο σενάριο, παρότι δεν το πιστώνομαι. Το αποτέλεσμα, όμως, είχε προσωπική χροιά και για τους δυο μας, τόσο για τον Ντέιβιντ Χέμινγκσον όσο και για μένα».

Η επιλογή του πρωταγωνιστή

«Η δυσκολία με το κάστινγκ νέων, παιδιών ή εφήβων είναι ότι οι επαγγελματίες από τις τηλεοπτικές σειρές ή τις ταινίες, φαίνονται υπερβολικά “χολιγουντιανοί”. Σίγουρα δεν φαίνονται αληθινά παιδιά σε μια εφηβική ταινία. Όμως, δεν θέλω να έχω ηθοποιούς στα 20 τους να παριστάνουν τους έφηβους. Θέλω πραγματικούς έφηβους», είπε ο σκηνοθέτης.

Στον πρωταγωνιστή Ντόμινικ Σέσα κατέληξαν αφότου εξέτασαν πολλούς υποψηφίους. «Ο διευθυντής κάστινγκ είχε δει 800 υποψηφίους. Εγώ είδα ίσως 80. Δεν μας άρεσε κανένας. Έπειτα, επικοινωνήσαμε με τα σχολεία όπου επρόκειτο να κάνουμε γυρίσματα και καλέσαμε τους καθηγητές θεάτρου. Τότε ήταν που εντοπίσαμε τον Ντομινίκ».

Πρόκειται για την πιο «ελληνική» ταινία που έχει κάνει ποτέ

«Είναι η πρώτη ταινία που έχω κάνει όπου κάποιος μιλάει στα αρχαία ελληνικά. Νομίζω ότι οι αναφορές στους φτωχούς που πολεμούν στον πόλεμο, αντίθετα με τους πλούσιους, που δεν το κάνουν, αντικατοπτρίζουν το σήμερα. Αυτό γινόταν πριν από 50 χρόνια, αυτό συμβαίνει πάντα. Αλλά δεν νομίζω ότι συνιστούν απαραίτητα ένα σχόλιο για το σήμερα. Δεν είναι καν σχόλιο. Είναι η αναγνώριση μιας πάγιας κατάστασης».

Συμβουλές του προς νέους σκηνοθέτες από την Ελλάδα

«Να γυρίζετε περισσότερες κωμωδίες». Έκανε, μάλιστα, αναφορά στις κωμωδίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. «Εάν βρείτε τους ανθρώπους με τους οποίους θέλετε να συνεργάζεστε, προσπαθήστε να τους κρατήσετε κοντά σας όσο περισσότερο μπορείτε» πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο Αλεξάντερ Πέιν είπε ότι στα μελλοντικά του σχέδια βρίσκεται μια ταινία που θα είναι γυρισμένη στο Παρίσι, στη γαλλική γλώσσα, ενώ δεν απέκλεισε και μια ταινία στην Ελλάδα, εάν βρεθεί μια ιστορία που θα τον συναρπάσει.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr