background img
banner
banner

«Βαρομετρικό χαμηλό» το φθινόπωρο στην αγορά του Αιγίου

ΜΕΤΑ ΤΙΣ… ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»

Η «Μαύρη Παρασκευή», κοινώς «Black Friday», έρχεται μετά από μία… μαύρη περίοδο για την Αιγιάλεια, καθώς το φθινόπωρο που διανύουμε καταγράφηκαν οι χαμηλότεροι τζίροι των τελευταίων δεκαετιών… Η τοπική αγορά αποδυναμώνεται διαρκώς, οι τζίροι συρρικνώθηκαν και αγγίζοντας κανείς τον σφυγμό των εναπομεινάντων εμπόρων διαπιστώνει πως οικονομικές, πολιτικές ως και καιρικές συνθήκες, δεν τους αφήνουν να ορθοποδήσουν.

Η «Black Friday» είναι κάτι σαν γιορτή του εμπορίου που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια μέρα με πολύ μεγάλες εκπτώσεις και super προσφορές κυρίως σε εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα αν και ξεκίνησε από τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, πλέον έχει εξαπλωθεί και σε πολλά άλλα μαγαζιά. Μιας και βέβαια δεν μπορεί να γίνει αλλιώς…

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν προϊόντα σε μεγάλες εκπτώσεις στις 24 Νοεμβρίου, ημέρα – τι άλλο – Παρασκευή. Να σημειωθεί ότι κάθε χρονιά η Black Friday λαμβάνει χώρα την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη. Αυτή η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ωστόσο για την Αιγιάλεια θα είναι λίγο διαφορετική. Τα λαμπιόνια του χριστουγεννιάτικου διακόσμου αρχίζουν να λάμπουν το ένα μετά το άλλο, οι τιμές αρχίζουν να ετοιμάζουν εκπλήξεις, πίσω όμως από αυτή τη λάμψη, κρύβεται μία τεράστια αγωνία. Κυρίως για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά τις γιορτές και το επόμενο διάστημα.

Βρίσκονται ήδη σε mood προσφορών

Πώς όμως προετοιμάζουν στην τοπική αγορά τη «Black Friday»; Ο ταμίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης Σπύρος Σπυρόπουλος, μιλώντας στo Protionline.gr έδωσε το στίγμα: ΄΄Είναι βέβαιο πως φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, η τοπική αγορά θα τιμήσει τον θεσμό της «Black Friday». Και αυτό γιατί τα περιθώρια είναι περιορισμένα, μιας και ως τώρα η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα είναι πάρα πολύ περιορισμένη και μπορούμε να πούμε ότι το φθινόπωρο ως τώρα ήταν πολύ δύσκολο. Σε αυτό, πέραν των δυσχερών οικονομικών, συνετέλεσαν και οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες. Διότι ο καταναλωτής σκέφτηκε πως από τη στιγμή που υπάρχουν κι άλλες ανάγκες και ο καιρός «κρατάει» γιατί να ψωνίσει. Κάπως έτσι τα χειμερινά εμπορικά είδη δεν προτιμήθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει πάρα πολύ στοκ. Έτσι οι συνάδελφοι έμποροι είναι βέβαιο πως θα συμμετάσχουν στην «Black Friday», καθώς ήδη βρίσκονται σε αυτό το mood από την περασμένη εβδομάδα με τη μορφή προσφορών. Είναι δε βέβαιο ότι την Παρασκευή θα προσφέρουν τα είδη τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Από την άλλη, και οι καταναλωτές εκτιμώ πως θα βγουν να ψωνίσουν βλέποντας ως μία ευκαιρία την ημέρα εν όψει και των εορτών των Χριστουγέννων και δεδομένου ότι ήδη άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα κρύα του χειμώνα΄΄.

Ως και οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίθετες…

Κάπως έτσι θεωρείται βέβαιο πως όλα τα εμπορικά καταστήματα θα μπουν σε φάση προσφορών, σε μία προσπάθεια να ξεκινήσουν οι πωλήσεις και σε «βαριά» ρούχα τα οποία τις προηγούμενες χρονιές είχαν αρχίσει να έχουν ζήτηση από τις αρχές Νοεμβρίου.

΄΄Πέρα από την οικονομική δυστοκία και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, φέτος είχαμε και τον καιρό΄΄, τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Κατά τη γνώμη μου η «Black Friday» είναι μία καλή ευκαιρία και για τους εμπόρους αλλά και για τους καταναλωτές. ΄΄Είναι σαφές ότι και τα μικρότερα καταστήματα αρχίζουν και προσαρμόζονται στη λογική των αλυσίδων και όλοι θα συμμετάσχουν στη «Black Friday»΄΄, κατέληξε ο ταμίας της Ομοσπονδίας.

Οι απώλειες προς άλλες αγορές «μαράζωσαν» το Αίγιο

Τη διαπίστωση ότι η αγορά του Αιγίου μαραζώνει, έκανε μιλώντας στo Protionline.gr, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος Λάμπης Παπαδόπουλος, εμφανώς προβληματισμένος για το τι μέλλει γενέσθαι για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής. Όπως είπε, ΄΄επιχειρήσεις που απασχολούσαν έστω και τρία άτομα προσωπικό, κλείνουν, τα μαγαζιά του κέντρου μειώθηκαν δραματικά. Η τοπική αγορά συρρικνώθηκε και δυστυχώς η Πάτρας κερδίζει μεγάλο μερίδιο από την πίτα των καταστημάτων της Αιγιάλειας. Οι νέοι που απέμειναν στην περιοχή δεν προτιμούν όσο θα έπρεπε τα τοπικά καταστήματα, μολονότι παρουσιάζουν πληρότητα και καλές τιμές. Έτσι η γειτονική Πάτρα βουλιάζει από νεολαία και κόσμο κι εμείς έχουμε μία αγορά υποτονική και ώρες – ώρες, έρημη…΄΄.

Για τον κ. Παπαδόπουλο, μεγάλο μερίδιο της αγοραστικής δύναμης των Αιγιαλέων φεύγει για άλλες πόλεις και μέσω του ίντερνετ. ΄΄Πλέον ο κόσμος εξοικειώθηκε με τις διαδικτυακές αγορές, ιδίως από την καραντίνα και μετά. Όμως τα καταστήματα του Αιγίου μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, αρκεί να έχουν τη στήριξη όλων των ντόπιων καταναλωτών΄΄, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο φόρος θα γίνει «ταφόπλακα» – Κινητοποίηση την με καθολικό κλείσιμο

Μίλησε ωστόσο και για τα απανωτά «χτυπήματα» που δέχονται οι μικρομεσαίοι μέσα από την κυβερνητική πολιτική. ΄΄Ένας άδικος φορολογικός νόμος βάζει οριζόντιο φόρο, 1.500 ευρώ επιπλέον σε κάθε κατάστημα. Πόσο να αντέξουν οι μικρομεσαίοι; Είναι σαν να τους δείχνουν με ακρίβεια την έξοδο από το εμπόριο. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη΄΄, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, κάνοντας γνωστό πως η Ομοσπονδία βρίσκεται ήδη σε τροχιά κινητοποιήσεων: ΄΄Έχουμε προγραμματίσει κινητοποιήσεις για μεθαύριο Τετάρτη 22 Νοεμβρίου με καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων για το φορολογικό. Τα νέα μέτρα οδηγούν σε αφανισμό χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους. Τα μαγαζιά του Αιγίου ήδη συσσωρεύουν χρέη και τώρα έρχεται η «ταφόπλακά μας». Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί αντίθετοι σε αυτή τη «λαίλαπα»΄΄, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Έχει «σιγήσει» η… φωνή των εμπόρων

Τη στιγμή όμως που το εμπόριο βάλλεται πανταχόθεν, οι εναπομείναντες έμποροι στερούνται ενός πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου που θα προωθήσει τα αιτήματά τους, μιας και ο ιστορικός Εμπορικός Σύλλογος Αιγιαλείας έχει πάψει να υφίσταται.

΄΄Δυστυχώς δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο κι αυτό που ορίστηκε ως προσωρινή διοίκηση από το Πρωτοδικείο δεν ενεργοποιήθηκε. Προσπαθούμε τώρα πάλι να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες ώστε συσταθεί νέο προσωρινό Δ.Σ. για να οδηγηθεί ο Σύλλογος σε εκλογές΄΄, είπε ο κ. Σπυρόπουλος ερωτηθείς σχετικά, προσθέτοντας: ΄΄Ενώ είχαμε κάνει κάποιες ενέργειες, ατόνησαν λόγω των δημοτικών εκλογών αλλά και εξαιτίας του ότι η κατάσταση με τα οικονομικά του Συλλόγου είναι απογοητευτική. Οι οικονομικές υποχρεώσεις των 25.000 ευρώ που υπάρχουν, είναι λογικό να λειτουργούν αποτρεπτικά. Ωστόσο είναι βέβαιο πως πρέπει να γίνει κάτι ώστε να μην σβήσει αυτή η… δυνατή φωνή των εμπόρων΄΄.

Αναλόγως τοποθετήθηκε επί του θέματος και ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας: ΄΄Υπάρχει απραξία ως προς το θέμα του Εμπορικού Συλλόγου. Το επόμενο διάστημα πρέπει να ξανακινηθούν οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει επανενεργοποίηση. Η δράση του Εμπορικού Συλλόγου σε αυτή την κρίσιμη καμπή, είναι τώρα πιο αναγκαία από ποτέ΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr