background img
banner
banner

Επιτυχής η επιχειρησιακή άσκηση ετοιμότητας στο Νοσοκομείο Αιγίου

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ- ΕΜΑΚ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΡΙΣΤΑ

Έτοιμοι να επέμβουν και να αντιμετωπίσουν επιτυχώς μία έκτακτη κατάσταση που μπορεί να προκύψει εξαιτίας μεγάλης σεισμικής δόνησης, με πρόκληση πυρκαγιάς στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Ο.Μ. Αιγίου), παρουσιάστηκαν οι αρμόδιοι φορείς που συμμετείχαν το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου σε επιχειρησιακή άσκηση ετοιμότητας πυρόσβεσης – διάσωσης. Η άσκηση έλαβε χώρα στο νοσοκομείο και περιελάμβανε εκκένωση του νοσηλευτικού ιδρύματος και διάσωση ατόμων από το υπόγειο του κτιρίου, από τον πρώτο όροφο καθώς και από την ταράτσα.

Το Νοσοκομείο επελέγη από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Κ.ΕΠ.Υ), προκειμένου να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με εμπλεκόμενους Φορείς και Υπηρεσίες, την άσκηση, στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ» και «ΠΕΡΣΕΑΣ».

Ποιοι συμμετείχαν

Για τη διεξαγωγή της άσκησης, προσήλθαν στον χώρο του νοσοκομείου, στελέχη και οχήματα Αστυνομίας, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικής, κλιμάκιο της 6ης Υ.ΠΕ, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και του Δήμου Αιγιαλείας. Σκοπός ήταν η βελτίωση των δεξιοτήτων, της στάσης και της συμπεριφοράς των εργαζομένων, ώστε να μην επικρατήσει σύγχυση και πανικός σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (σεισμός, πυρκαγιά), καθώς και η ανάπτυξη συνεργασίας με τους λοιπούς επιχειρησιακά εμπλεκόμενους φορείς.

Σχεδιασμός και στόχοι διεξαγωγής της άσκησης

Την άσκηση σχεδίασαν οι Επιπυραγός Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, Υποπυραγός Ιωάννης Κυριακόπουλος και Ανθυποπυραγός Ευγενία Κωνσταντινόπουλου. Σκοποί της άσκησης ήταν η ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και η επαύξηση της αποτελεσματικότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου στην περίπτωση Αντιμετώπισης του σεισμικού φαινομένου. Επίσης, η πρακτική εφαρμογή των απαραίτητων διαδικασιών ενεργειών που προβλέπονται στα αντίστοιχα σχέδια επέμβαση σεισμών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ακράτας και της 6ης ΕΜΑΚ. Η αναβάθμιση της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και των εμπλεκόμενων φορέων. Αντικειμενικοί στόχοι, ο έλεγχος της ορθολογικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και υλικών πόρων, ο έλεγχος των δράσεων κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων από το ΠΕΚΕ Δυτικής Ελλάδας, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας του εμπλεκόμενου προσωπικού, η βελτίωση της επικοινωνίας και του συντονισμού του εμπλεκόμενου προσωπικού, η εξοικείωση των πυροσβεστικών υπαλλήλων σε ατυχήματα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς τη φύση τους, ο έλεγχος της εύρυθμης λειτουργίας και επάρκειας των διαθέσιμων μέσων, ο συντονισμός της χρήσης των οποίων συντείνει στην αποτελεσματική διαχείριση και επέμβαση. Τέλος, η καταγραφή αδυναμιών και ελλείψεων και στη συνέχεια η λήψη κατάλληλων μέτρων προς εξάλειψη αυτών.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, ένα της 6ης ΕΜΑΚ και οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Σαν σενάριο…

Αντικείμενο της άσκησης ήταν «σεισμός- πυρκαγιά- διάσωση» και το σενάριο είχε ως εξής: Ενεργοποιείται το επιφανειακό ρήγμα του Κορινθιακού Κόλπου το οποίο και στο παρελθόν είχε δώσει μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Αιγίου. Ο σεισμός έντασης 7 βαθμός της Κλίμακας Ρίχτερ, σημειώνεται στις 11.00 το πρωί της 23ης Νοεμβρίου 2023, με επίκεντρο την πόλη του Αιγίου και διαρκεί 10 δευτερόλεπτα.

Από τη σεισμική δραστηριότητα δεν υπάρχουν γενικευμένες καταρρεύσεις. Το συμβάν χαρακτηρίζεται τοπικό, μεγάλης έκτασης και δεν απαιτεί ενίσχυσης πυροσβεστικών πόρων από άλλες περιφέρειες. Στο σενάριο της άσκησης δεν υπάρχουν θύματα (νεκροί) και για τον λόγο αυτό δεν απαιτείται ενεργοποίηση του σχεδίου διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών. Τον ρόλο των εγκλωβισμένων θυμάτων υποδύθηκαν εθελοντές, νοσηλευτικό προσωπικό. Μετά τη σεισμική δόνηση ειδοποιήθηκε το ΠΕΚΕ Δυτικής Ελλάδος για κατάρρευση δομικών στοιχείων του νοσοκομείου Αιγίου και για εκδήλωση πυρκαγιάς λόγω σεισμικής δραστηριότητας. Αμέσως δόθηκε εντολή από το ΠΕΚΕ Δυτικής Ελλάδας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να μεταβεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου. Αναχώρησαν άμεσα δύο πυροσβεστικά οχήματα με έξι πυροσβέστες και τον αξιωματικό υπηρεσίας. Οι πληροφορίες που συλλέγει το ΠΕΚΕ Δυτικής Ελλάδος από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθήνας αναφέρουν πιθανή μετασεισμική δραστηριότητα. Παράλληλα ειδοποιείται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ακράτας και η 6η ΕΜΑΚ για ενεργοποίηση των δυνάμεών τους. Κινητοποιούνται άμεσα όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Τα οχήματα των πυροσβεστικών δυνάμεων καταφθάνουν στο νοσοκομείο. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναλαμβάνει τη διοίκηση του συμβάντος. Στη συνέχεια καταφθάνει και η ΕΜΑΚ.

Η… φωτιά ξέσπασε στα μαγειρεία

Ο διοικητής του νοσοκομείου ενημερώνει το ΠΕΚΕ Δυτικής Ελλάδος ότι στο υπόγειο του πολυώροφου κτιρίου και συγκεκριμένα στα μαγειρεία, εκδηλώθηκε πυρκαγιά λόγω της σεισμικής δονήσεις που προηγήθηκε με εγκλωβισμό ενός ατόμου. Ειδοποιείται η Π.Υ. Αιγίου και ξεκινά άμεσα η πυροσβεστική έξοδος με δύο πυροσβεστικά οχήματα και επτά πυροσβεστικούς υπαλλήλους, τον αξιωματικό υπηρεσίας και δύο πυροσβεστικούς υπαλλήλους. Ο διοικητής ενημερώνεται άμεσα για το συμβάν από τον τηλεφωνητή της υπηρεσίας του Αιγίου και αναχωρεί για το νοσοκομείο. Οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι εισέρχονται στον χώρο, με τη χρήση αναπνευστικών συσκευών κάνουν προσβολή της πυρκαγιάς με κατάσταση από τα οχήματα της εξόδου. Ο επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος λόγω του πυκνού καπνού για ασφαλή έλεγχο του χώρου χρησιμοποιεί θερμική κάμερα, με τη βοήθεια της οποίας εντοπίζει το εγκλωβισμένο άτομο αναίσθητο. Το άτομο απεγκλωβίζεται από τους πυροσβέστες και μεταφέρεται με φορείο από τους ίδιους σε ασφαλές σημείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου. Μάλιστα, αναλαμβάνουν να του κάνουν ΚΑΡΠΑ.

Μηχάνημα καταπλάκωσε άνθρωπο

Ο επικεφαλής τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ενημερώνει τον αξιωματικό υπηρεσίας της Π.Υ. ότι στη χειρουργική κλινική στον πρώτο όροφο του κτηρίου επήλθε πτώση μηχανήματος συνέπεια της προηγηθείσας σεισμικής δόνησης, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό ενός ατόμου. Άμεσα ξεκινάει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το προσωπικό της Π.Υ. Αιγίου με ομάδα τριών διασωστών να προσεγγίζουν το σημείο και να εντοπίζουν το εγκλωβισμένο άτομο στο παράθυρο της χειρουργικής του νοσοκομείου. Χρησιμοποιώντας κλίμακα τον απομακρύνουν.

Εναέρια διάσωση

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ενημερώνει τον επιχειρησιακό αξιωματικό της 6ης ΕΜΑΚ ότι στην ταράτσα του κτιρίου έχει παγιδευτεί ένα σύνοδος ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, καλεί σε βοήθεια και δεν μπορεί να κατέβει λόγω μερικής κατάρρευσης του κλιμακοστασίου. Αμέσως δίνεται εντολή στα μέλη της ορειβατικής ομάδας της 6ης ΕΜΑΚ να επέμβουν. Η ορειβατική ομάδα με φορητά εργαλεία ξεκινά να προσεγγίσει το σημείο και αφού φτάνει εκεί που βρίσκεται ο συνοδός, δίνει τις πρώτες βοήθειες (τοποθέτηση κολάρου, ακινητοποίηση) και τοποθετεί το άτομο σε φορτηγό φορείο τύπου μπάσκετ. Ταυτόχρονα η ορειβατική ομάδα ξεκινά τη διαδικασία του απεγκλωβισμού με τη χρήση ειδικού ορειβατικού εξοπλισμού. Χρησιμοποιείται η μέθοδος της κεκλιμένης ειδικής τεχνικής μεταφοράς ατόμου. Η κατάβαση του φορείου με τον εγκλωβισμένο από την ταράτσα γίνεται συνοδεία ενός διασώστη και στη συνέχεια μεταφέρεται σε ασφαλές σημείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Τα υπόλοιπα μέλη της ορειβατικής ομάδας με τη μέθοδο ΡΑΠΕΛ κατεβαίνουν από την ταράτσα του κτιρίου.

Η αποτίμηση της άσκησης θα συνταχθεί από τους αξιολογητές και θα επιδοθεί στον συντονιστή και στη συνέχεια στην ομάδα σχεδιασμού. Θα συνταχθεί αναφορά και η τελική αποτίμηση της άσκησης θα γίνει από την ομάδα σχεδιασμού. Η διοικητική υποστήριξη της άσκησης ανήκε στο Γ.Ν. Αιγίου. Σε σεισμογενή περιοχή, η διεξαγωγή τέτοιου είδους ασκήσεων μπορεί να αποβεί σωτήρια…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr