background img
banner
banner

Κλείσιμο δρόμων και αλλαγές στην κυκλοφορία

ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Οι εργασίες στην Τρίγωνη Πλατεία, ή πλατεία Βάλφουρ όπως ονομάζεται, μπορεί να βαίνουν προς το τέλος τους, ωστόσο το έργο της ανάπλασης των δύο πλατειών περιλαμβάνει και τους δρόμους περιμετρικά αυτών, πράγμα που σημαίνει ότι για τη διαμόρφωσή τους θα χρειαστεί να ισχύσουν κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές εγκρίθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Αιγίου και περιλαμβάνουν τέσσερις φάσεις, με πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, ολιγοήμερων διακοπών κυκλοφορίας τμηματικά, στις οδούς Ασημάκη Φωτήλα, Βάλφουρ και Κλεομένους Οικονόμου.

Βάσει της Τεχνικής Έκθεσης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που εγκρίθηκε και σε ό,τι αφορά το έργο ανάπλασης της πλατείας Βάλφουρ, κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστούν ώστε να καταστεί δυνατή εκτέλεση της εργολαβίας. Σκοπός είναι να αποτραπούν κυκλοφοριακά προβλήματα που θα προκύψουν από την αναδιανομή της κυκλοφορίας το εν λόγω έργο που ως γνωστόν εκτελείται με συμβατική προθεσμία εκτέλεσης έξι ημερολογιακών μηνών.

Κρίνονται αναγκαίες και υλοποιήσιμες

Ως γνωστόν, οι διαμορφώσεις που προβλέπονται, περιλαμβάνουν τόσο τον χώρο των πλατειών όσο και τα πεζοδρόμια, τα οποία διαμορφώνονται γεωμετρικά και αισθητικά καθώς και το οδόστρωμα των οδών. Τα πεζοδρόμια της περιοχής επέμβασης διαπλατύνονται, πλακοστρώνονται ώστε να καταστούν λειτουργικά για τους πεζούς χρήστες. Το οδόστρωμα διαμορφώνεται κατάλληλα και γίνεται ανανέωση και συμπλήρωση του αστικού εξοπλισμού.

Η εκτροπή κυκλοφορίας των αστικών λεωφορείων

Στη φάση της συνέχισης κατασκευής του έργου θα πρέπει να εφαρμοστούν οι παρακάτω προτεινόμενες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε να καταστεί εφικτή η εκτέλεσή του. Στην πρώτη φάση, θα γίνει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ασημάκη Φωτήλα από το ύψος της οδού Ταξιαρχών μέχρι το ύψος της οδού Κλεομένους Οικονόμου για διάστημα 20 ημερών. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η εκτροπή κυκλοφορίας των αστικών λεωφορείων:

Για όλες τις ημέρες της εβδομάδας πλην του Σαββάτου προβλέπεται πορεία του αστικού λεωφορείου στην οδό Νικολάου Πλαστήρα με κατεύθυνση δυτικά και στροφή αριστερά στην οδό Ελίκης. Προβλέπεται με την τοποθέτηση πινακίδων η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης τόσο στην στροφή όσο και κατά μήκος της αριστερής λωρίδας της οδού Ελίκης για την απρόσκοπτη κυκλοφορία του λεωφορείου. Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση ελαστικών κώνων και διαγράμμιση «ζέμπρα».

Για την ημέρα του Σαββάτου και λόγω ύπαρξης λαϊκής υπαίθριας αγοράς, προβλέπεται η πορεία του λεωφορείου στην οδό Ταξιαρχών και στροφή αριστερά στον μονοδρομημένο πλέον δρόμο Ελίκης, με την τοποθέτηση ελαστικών κώνων και διαγράμμιση «ζέμπρα».

Κατεύθυνση του λεωφορείου προς την Ρήγα Φεραίου με μονοδρόμηση της οδού Ελίκης από το ύψος οδού Ταξιαρχών έως το ύψος της οδού Αιγιαλέως. Προτείνεται η τοποθέτηση κάθετης σήμανσης.

Στροφή δεξιά στην οδό Αιγιαλέως και πορεία προς την οδό Κλεομένους Οικονόμου. Προβλέπεται η τοποθέτηση πινακίδων για την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην αριστερή λωρίδα της οδού Αιγιαλέως καθώς και τοποθέτηση ελαστικών κώνων και διαγράμμιση «ζέμπρα» στη συμβολή των οδών Ελίκης και Αιγιαλέως και στη συμβολή Αιγιαλέως και Κλεομένους Οικονόμου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην Ασ. Φωτήλα από Ταξιαρχών ως Κλ. Οικονόμου

Επίσης προβλέπεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. στην Ασημάκη Φωτήλα από το ύψος της οδού Ταξιαρχών έως την οδό Κλεομένους Οικονόμου με την απαγόρευση της στροφής αριστερά από την Ταξιαρχών προς την Ασημάκη Φωτήλα και την εκτροπή της κυκλοφορίας μόνο προς τα δεξιά.

Σε δεύτερη φάση και για διάστημα 10 ημερών, προβλέπεται η συνέχιση των ρυθμίσεων της πρώτης φάσης και ταυτόχρονα η απαγόρευση κυκλοφορίας στη συμβολή των οδών Ταξιαρχών με Ασημάκη Φωτήλα, για την υλοποίηση των συνδέσεων του δικτύου ομβρίων και του δικτύου ύδρευσης καθώς και την κατασκευή της πλακόστρωσης στη συγκεκριμένη περιοχή, οπότε προβλέπεται, εκτός των μέτρων της προηγούμενης φάσης και η εκτροπή όλες τις κινήσεις των οχημάτων που θα κινούνται επί της Ταξιαρχών στην οδό Κολοκοτρώνη.

Θα κλείσει το τμήμα της Κλ. Οικονόμου – Θα μεταφερθούν τα ταξί

Σε τρίτη φάση και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στη συμβολή των οδών Ασημάκη Φωτήλα και Ταξιαρχών προβλέπεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των Ι.Χ. στην Κλεομένους Οικονόμου από το ύψος της Βασιλέως Κωνσταντίνου έως το ύψος της Βάλφουρ για διάστημα 20 ημερών. Σε αυτή τη φάση θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στη συμβολή των οδών Κλεομένους Οικονόμου και Βασιλέως Κωνσταντίνου και την Ασημάκη Φωτήλα και προβλέπεται η εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω παρακείμενων οδών, με την τοποθέτηση κατάλληλης κάθετης σήμανσης. Παράλληλα θα εφαρμόζονται και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προτάθηκαν κατά την πρώτη φάση και η άρση των ρυθμίσεων της δεύτερης.

Σε αυτή τη φάση και στην επόμενη προτείνεται η προσωρινή μεταφορά της πιάτσας των ταξί από την οδό Βάλφουρ στην οδό βασιλέως Κωνσταντίνου, ανάντη της Κλεομένους Οικονόμου.
Σε τέταρτη φάση και για διάστημα 30 ημερών προβλέπεται η άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της πρώτης φάσης και συνέχιση της διακοπής της κυκλοφορίας επί της οδού Κλεομένους Οικονόμου από την συμβολή με την Ασημάκη Φωτήλα έως τη συμβολή με Βάλφουρ για να ολοκληρωθούν και οι εργασίες σε αυτό το τμήμα του δρόμου. Αντί της Κλεομένους Οικονόμου προβλέπεται η ίδια εκτροπή της κυκλοφορίας από παρακείμενες οδούς όπως και στην προηγούμενη φάση.

Για την ανάλυση και την εφαρμογή των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ο υπεύθυνος μηχανικός έργου της αναδόχου εταιρείας Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε. προέβη σε επιτόπου αυτοψίες μαζί με τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών και εκπόνησε το σχετικό σχέδιο ενώ οι ρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν θεωρούνται υλοποιήσιμες και τεχνικά εφικτές για το χρονικό διάστημα της εφαρμογής των ρυθμίσεων. Θα ζητηθεί η συνδρομή της Τροχαίας Αιγίου ιδίως όσον αφορά την αστυνόμευση για την εφαρμογή των προτεινόμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
Είναι βέβαιο ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις θα δυσκολέψουν την κίνηση στο κεντρικό αυτό σημείο ωστόσο είναι προσωρινές και στοχεύουν στην ολοκλήρωση του έργου που θα καταστήσει το κέντρο ελκυστικό και λειτουργικό…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr