background img
banner
banner

Ο νέος αγώνας δημάρχων της Αχαΐας

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΡΩΝ, ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ

Αμέσως μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη καθηκόντων των νέων Δημοτικών αρχών, η οποία θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, σταδιακά, θα ανακοινωθούν οι νέες αντιδημαρχίες και οι διοικήσεις στους οργανισμούς των δήμων.

Πριν όμως τα ‘φλάς’ των φωτογράφων ανάψουν για τις ‘αστραφτερές’ ορκωμοσίες και στην Αχαΐα, το γενικότερο περιβάλλον στην αυτοδιοίκηση φαίνεται να είναι αρκετά ‘δυστοπικό’.
Η πρώτη «καταιγίδα» είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο που «τρέχει» η υλοποίηση του νόμου 5056/2023 σύμφωνα με τον οποίο καταργούνται και λύονται αυτοδικαίως, την 31/12/2023, δημοτικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις.

Οι «ειδικές εξαιρέσεις»

Η εξαίρεση που μπήκε σε σχέση με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας δεν καλύπτει τις απαιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί. Σαφής σε σχέση με το «παραθυράκι» του άνοιξε το Υπουργείο προκειμένου να διατηρηθούν κάποια νομικά πρόσωπα ήταν ο Γ.Γ. του Δήμου Γιώργος Ρούσσος.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης ο κ. Ρούσσος ξεκαθάρισε ότι το «παραθυράκι» δεν είναι για… όλους παρά μια «φωτογραφική» διάταξη για 10 το πολύ νομικά πρόσωπα σε κάποιους δήμους που θα αποτελέσουν, ορισμένες μόνο, «ειδικές εξαιρέσεις».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Π» μία από τις ειδικές εξαιρέσεις στην περιοχή του νομού Αχαΐας θα είναι ο Οργανισμός «Καρναβάλι Πάτρας» ή/και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (ΔΗ.Μ.Κ.Ο). Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και το Ν.Π.Δ.Δ του δήμου Αιγιαλείας είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν γι αυτό και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παρουσίας του στην Επιτροπή ΕΣΠΑ ο Δήμαρχος Αιγιαλείας είχε σχετικές διαβουλεύσεις με δεκάδες δημάρχους ανά τη χώρα σε μια προσπάθεια να μεθοδεύσει αντιδράσεις.

Προς το παρόν και ενώ τα νομικά πρόσωπα έχουν πάρει την… άγουσα για τον κεντρικό οργανισμό του δήμου, στην Αιγιάλεια και άλλους δήμους δεν μπορούν να υπολογίσουν τις ανάγκες σε πόρους και προσωπικό (υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, στελέχη κά) και τα λειτουργικά (ενέργεια, τροφοδοσίες, καθαριότητα, μηχανοργάνωση και άλλα λειτουργικά) με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να είναι αδύνατο να καταρτιστεί.

Οι ΔΕΥΑ

‘Ένα ακόμη μέτωπο που έχει ανοίξει από το καλοκαίρι είναι τις ΔΕΥΑ καθώς, στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων προωθείται η συγχώνευση των ΔΕΥΑ Πάτρας, Αιγιαλείας και Δύμης σε μία (Αχαΐας). Η έδρα της ενιαίας ΔΕΥΑ Αχαΐας θα οριστεί στην Πάτρα ενώ αδιευκρίνιστο είναι τι θα συμβεί με στελέχη και εργαζόμενους.

Άλλα ανοικτά μέτωπα…

Εκτός από τα τρέχοντα, υπάρχουν σημαντικά ανοικτά μέτωπα για τους νέους δημάρχους όπως το θέμα με τα οικονομικά των ΟΤΑ καθώς -και στον επόμενο- κρατικό προϋπολογισμό οι ΚΑΠ και άλλες μεταβιβάσεις πόρων από φορολογία και τέλη στους δήμους, θα είναι «πετσοκομμένες».

Οι δήμοι μέσω της ΚΕΔΕ διεκδικούν την κατανομή επιπλέον 800 εκατ. ευρώ μέσω των ΚΑΠ με την κυβέρνηση α προσφέρει ως «αντίδωρο» στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ένα ποσό της τάξης των 230 εκατ. ευρώ.

Το ποσό καλύπτει μόνο τη μισθοδοσία και τις αυξήσεις της κυβέρνησης στους δημοσίους υπαλλήλους από 1-1-2024 και σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να προχωρήσουν συγχωνεύσεις και να καλυφθούν νέες απαιτήσεις.

Οι νέες δημοτικές αρχές παραλαμβάνουν συσσωρευμένα προβλήματα και εκκρεμότητες όπως η πάγια έλλειψη προσωπικού ενώ τεράστια ανασφάλεια προκαλεί και η Κλιματική Αλλαγή, με την απουσία οργανωμένου σχεδίου για την πολιτική προστασία και χρημάτων για αντιπλημμυρικά.

Αντιμετωπίζουν ακόμη στάση πληρωμών στα προγράμματα «Αντ. Τρίτσης» και «Φιλόδημος» του ΥΠ.ΕΣ. ενώ «παγωμένο» είναι και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακόμη και η υλοποίηση του ΕΣΠΑ με τις φιλόδοξες «Ο.Χ.Ε» είναι για τους δημάρχους «θηλιά στο λαιμό», εφόσον δε συνοδευτεί από προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και Τεχνική Βοήθεια.

Οι δημαιρεσίες

Στις αρχές του έτους θα πραγματοποιηθούν οι δημαιρεσίες για την εκλογή προεδρείων στα Δημοτικά Συμβούλια το Περιφερειακό και τις επιτροπές του δήμων. Όπως είναι γνωστό, από τις αρχές του έτους καταργούνται η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και η Οικονομική Επιτροπή και Επανέρχεται η παλαιά Δημαρχιακή Επιτροπή.

Ήδη οι δήμαρχοι δέχονται πίεση να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους σχετικά με τα πρόσωπα που θα επιλέξουν. Η συγχώνευση νομικών προσώπων περιπλέκει την κατάσταση με τις αντιδημαρχίες ενώ πιθανή αλλαγή στο καθεστώς των ΔΕΥΑ μπορεί να κάνει την… εξίσωση ακόμη πιο δύσκολη!

Και άλλες… εκλογές για τους δημάρχους

Μετά το τέλος του έτους (πιθανά μέσα στον Φεβρουάριο) θα έχουμε και την εκλογή του 21μελούς Δ.Σ. και Εκτελεστικής Επιτροπής (το προεδρείο και δύο μέλη) της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας

Το Δ.Σ. θα εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος τα μέλη της οποίας ψηφίζονται πρώτα μέσα στα νέα Δημοτικά Συμβούλια, στις αρχές του 2024, αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε δήμου. Στις εκλογές της Π.Ε.Δ. θα πρέπει να κατατεθούν ψηφοδέλτια, αφού γίνει η ψηφοφορία και στους 19 δήμους της Περιφέρειας.

Ο χρόνος μέχρι και την ανάδειξη της νέας Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος είναι ακόμη μακρύς ενώ αναμένεται και διάταξη του ΥΠ.ΕΣ. για τον τρόπο με τον οποίο θα εκλεγούν οι διοικήσεις των 13 Π.Ε.Δ. σε όλη τη χώρα αλλά και των αντιπροσώπων για τη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. στην Αθήνα.

Από τους 10 δημάρχους μέλη του 21μελούς Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας κατά τις τελευταίες εκλογές επανεξελέγησαν οκτώ, οι Θανάσης Παπαδόπουλος (Καλαβρύτων), ο Θεόδωρος Μπαρής (Ερυμάνθου), Ιωάννης Λέντζας (Ανδραβίδας), Σπύρος Κωνσταντάρας (Θέρμου), Ιωάννης Τριανταφυλλάκης (Ξηρομέρου), Κώστας Πελετίδης (Πατρέων), Δημήτρης Καλογερόπουλος (Αιγιαλείας) και Διονύσης Μπαλιούκος (Ανδρίτσαινας Κρεστένων).

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας που είναι πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ της απερχόμενης διοίκησης της Κ.Ε.Δ.Ε (από τη Δυτική Ελλάδα ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου είναι πρόεδρος στην Επιτροπή Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κ.Ε.Δ.Ε.) δεν κρύβει το ενδιαφέρον του και για το προεδρείο της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας.

Δεδομένο θα πρέπει όμως να θεωρείται το ενδιαφέρον του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου ο οποίος ενδιαφέρεται για επανεκλογή του στην προεδρεία της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων. Από την πλευρά της, η Λαϊκή Συσπείρωση του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, με βάση την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ, θέλει να έχει και αυτή ψηφοδέλτιο για την προεδρία της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος.

Η ΝΔ είναι ενδεχόμενο να καλέσει εκ νέου τον επικεφαλής ψηφοδελτίου της για την Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας Σπύρο Κωνσταντάρα ο οποίος είχε ηττηθεί το από το Θανάση Παπαδόπουλο το 2020.

Με δεδομένο ότι ο δήμαρχος Καλαβρύτων θέλει να είναι πάλι υποψήφιος, πιθανή εμπλοκή του δημάρχου Αιγιαλείας θα φέρει απέναντι σε ΝΔ και ΚΚΕ δύο ανταγωνιστές στο «στρατόπεδο» της κεντροαριστεράς.

Ο Καλόγερόπουλος

Ο κ. Καλογερόπουλος, εφόσον αποφασίσει να μπει στη μάχη, θα προτάξει την εμπειρία σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης ως πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ. Πιθανή αναβάθμισή του στο προεδρείο της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας θα έχει πολλαπλά οφέλη για το δήμο Αιγιαλείας σε μια σειρά από μεγάλα «ανοιχτά μέτωπα», τη βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (απορριμμάτων) και των λυμάτων, την προώθηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, με τη βελτίωσης της περιβαλλοντικής χωροταξίας και τον οριστικό καθορισμό στις χρήσεις γης, την ορθή κατανομής του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς και την παρέμβαση των ΟΤΑ σε κορυφαία θέματα, Πολιτικής Προστασίας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr