background img
banner
banner

«Σαμψούντα, χαμένη πατρίδα» της Δήμητρας Μπαρκούζου – Χαραλαμποπούλου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΙΓΙΟΥ

Ένα πολύ σημαντικό και με αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 2021 από τις εκδόσεις “Οσελότος” πρόκειται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Θεάτρου της Φιλαρμονικής Αιγίου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Αιγίου.

Η συγγραφική “πένα” της Δήμητρας Μπαρκούζου – Χαραλαμποπούλου… ενεργοποιείται με αρκετή δόση συναισθηματισμού και εμπνευστικής “μαεστρίας” και έτσι, το αναγνωστικό κοινό βρίσκεται μπροστά σε μία ιστορία μιας οικογένειας από την Σαμψούντα, που χαίρεται για τα γόνιμά της χρόνια, αναστατώνεται στις ξαφνικές αλλαγές που βίωσε και τελικά καταρρέει, μπροστά στο άγριο τέλος της. Ή μήπως υπάρχει κάποιο πρόσωπο, που μπορεί να… σώσει την παρτίδα, για την ιστορία της οικογένειας;

Αναμένεται να προσελκύσει πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων και των Τεχνών

Η εκδήλωση της παρουσίασης που πρόκειται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής, αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες λάτρεις του είδους της συγγραφής, αλλά και πολλούς άλλους ακόμα που… “διψούν” να μάθουν και να γνωρίσουν μέσα από τις 320 σελίδες του μυθιστορήματος, την μη αναμενόμενη και ιδιαίτερη “εξέλιξη” μιας εμβληματικής οικογένειας από την ιστορική πόλη της Σαμψούντας. Την βιβλιοπαρουσίαση, θα κάνουν ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών του Τμήματος Μαθηματικών Νίκος Καφούσιας και ο Φιλόλογος και Σκηνοθέτης Κώστας Κλάγκος, ενώ όσοι παραβρεθούν στην αίθουσα του Θεάτρου της Φιλαρμονικής Αιγίου, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και διάφορες τοποθετήσεις έγκριτων εκπροσώπων της κοινωνικής και πολιτιστικής κουλτούρας του τόπου, προσεγγίσεις με αρκετό ενδιαφέρον για το έργο και την έμπνευση της κ. Μπαρκούζου – Χαραλαμποπούλου.

Η πλοκή του βιβλίου

Η ιστορία του μυθιστορήματος αναφέρεται στην οικογένεια Φαστρίγκα και στη Σαμψούντα του Πόντου, περί τις αρχές του εικοστού αιώνα. Η φαμίλια, έπειτα από κόπο και θυσίες πολλών ετών κατάφερε να αποκτήσει όσα ονειρεύτηκε: Ένα δικό της σπιτικό, μία φάρμα με ζώα και αρκετά κτήματα. Όλα αλλάζουν όμως, όταν το κίνημα των Νεότουρκων και τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν, ανέτρεψαν τα πάντα. Ο Χαράλαμπος Φαστρίγκας, είδε τους κόπους του να χάνονται και το βιός του να διαλύεται σε λίγο μόνο διάστημα. Ο ένας του γιος αποφασίζει να γίνει αντάρτης στα βουνά, εγκαταλείποντας τη γυναίκα του με ένα μωρό στην αγκαλιά. Ο άλλος του γιος, φυγαδεύεται στην Οδησσό προκειμένου να γλιτώσει. Όσο για την κόρη του… τη δεκαεξάχρονη τότε Μαρία, η μοίρα της “παίζει” ένα ιδιαίτερο “παιχνίδι” ζωής, αφού θα βρεθεί… κυνηγημένη στα δάση και βουνά του Πόντου προσπαθώντας να σωθεί από τους Τούρκους, για να μη την θανατώσουν. Οι εξελίξεις και η καθημερινότητα, της “φορτώνουν” ευθύνες και υποχρεώσεις που δεν της αναλογούν και έτσι, το μόνο που της απομένει να κάνει θέλοντας και μη, είναι να μείνει δυνατή και να αντέξει στις νέες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει. Ο σκοπός της πλέον, είναι μόνο η επιβίωση και η αντοχή της στα δεινά.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Δήμητρα Μπαρκούζου – Χαραλαμποπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρέβεζα. Από την μικρή της ηλικία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, το μυθιστόρημα και την ποίηση, κάνοντας την αγάπη της για το διάβασμα μία δημιουργική καθημερινότητα, που τελικά θα την συνοδέψει σε όλη της τη ζωή μέχρι σήμερα. Παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Αίγιο, όπου ασχολήθηκε με πολιτιστικές, εικαστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ενώ εργάστηκε στον οργανισμό του ΟΤΕ για αρκετό διάστημα. Είναι μέλος της “Χορωδίας Αιγίου 1933” αλλά και της Φιλαρμονικής Αιγίου “Η Ευτέρπη”. Έχει ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη δίνοντας συναυλίες με την Χορωδία, της οποίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέλη. Από τις αρχές του 21ου αιώνα, ασχολείται και με τη συγγραφή μυθιστορημάτων. Το βιβλίο της «Σαμψούντα, χαμένη πατρίδα» είναι το τελευταίο από τα πέντε συνολικά έργα που έχει γράψει και το μόνο που εκδόθηκε επίσημα. Το βιβλίο ανήκει στις εκδόσεις “Οσελότος”.

Οι παρουσιαστές μιλούν για το έργο

Ο κ. Κλάγκος, ο ένας εκ των δύο καθηγητών που θα παρουσιάσουν το ιστορικό έργο “Σαμψούντα, χαμένη πατρίδα”, αναλύοντας στο Protionline.gr τις ιδιαιτερότητές του, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Σε αυτό το βιβλίο, η Ιστορία κινεί τα νήματα των κοινωνιών και ρυθμίζει τις τύχες των ηρώων. Η συγγραφέας, καταθέτει ένα ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα που κινητοποιεί τα ψυχικά αποθέματα του αναγνώστη, την ίδια στιγμή που κοινωνεί τις ιδέες της μαζί του. Παρ’ όλο που είναι τόσο πυκνογραμμένο, δεν βιάζεσαι καθόλου να φτάσεις στην τελευταία του σελίδα, κρύβει συγκινήσεις και επιφυλάσσει ανατροπές. Με παραστατικότητα, με συμπυκνωμένη σοφία, στην πλοκή του βιβλίου συνδυάζεται μοναδικά η λογοτεχνική έκφραση με παρομοιώσεις, μαζί με τοπικές διαλέκτους και ιδιωματισμούς, σε ένα ξεχωριστό “άρωμα” της ποντιακής διαλέκτου…”.

Μιλώντας στo Protioline.gr ο κ. Καφούσιας και δίνοντας την δική του εκτίμηση για το έργο της κ. Μπαρκούζου – Χαραλαμποπούλου και σχολιάζοντας την συγγραφική πένα της δημιουργού, τόνισε: “Όταν παίρνεις το βιβλίο στα χέρια σου και αρχίζεις και το διαβάζεις, η συγκινησιακή φόρτιση έρχεται σχεδόν… αμέσως. Η ιστορία, αφορά τον ξεριζωμό μιας οικογένειας Ποντίων και μέσω της μυθοπλασίας, με όμορφο τρόπο, δίνεται μια διάσταση των πραγμάτων μέσω μιας ξεχωριστής προσωπικής ιστορίας, για την περίοδο 1915 – 1922. Είναι ένα πολύ καλογραμμένο κείμενο που σίγουρα, πρέπει να υπάρχει σε κάθε σύγχρονη βιβλιοθήκη. Ο αναγνώστης όταν το διαβάζει, μπορεί να στοχαστεί, ποιες ήταν οι συνθήκες της τότε εποχής και ποια τελικά υπήρξε η κατάληξη μιας γυναίκας με ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες. Συγχαρητήρια στην κ. Μπαρκούζου, που μπόρεσε να πραγματοποιήσει ένα συγγραφικό έργο ζωής, όπως αυτό”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr