background img
banner
banner

Στο «Περιβόλι Της Παναγίας» ο Μητροπολίτης με κληρικούς και λαϊκούς

ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΕ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΌΡΟΥΣ ΜΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ, ΓΑΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑΣ

Στο Άγιο Όρος, έναν τόπο που λογίζεται ως το σημείο της απόλυτης θρησκευτικής κατάνυξης, μέρος όπου χιλιάδες άνδρες κάθε ηλικίας, εθνικότητας και θρησκείας οφείλουν έστω και μία φορά στην ζωή τους να επισκεφθούν, να προσευχθούν και να μείνουν στα διαμονητήρια, επισκέφθηκε για συνολικά πέντε διανυκτερεύσεις η “αποστολή” κληρικών και λαϊκών από την περιοχή, της οποίας ηγείτο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Η εκδρομική – ιερή αποστολή, προέκυψε με αφορμή την πρόσκληση που δέχτηκε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος από μοναχούς και επικεφαλής ιερωμένους που διαμένουν στο Άγιο Όρος, για συμμετοχή σε ιερές ακολουθίες.

Τα άτομα της αποστολής στον Άθω

Η εκδρομική αποστολή, ζώντας στιγμές ιδιαίτερης σημασίας και προσευχής και διαμένοντας για λίγα εικοσιτετράωρα μακριά από τους ξέφρενους ρυθμούς της κοσμικής ζωής, βρέθηκε μέσα στα ιερά 330 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που καταφέρνουν να “ζωγραφίσουν” με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος τους, θρυλικές αλλά και ταπεινές μονές, εμβληματικά μετόχια, μυστηριακά άβατα και μοναχικά κελιά. Η “παρέα” που βρίσκεται στα ιερά χώματα της βόρειας Ελλάδας, αποτελείται από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, τον προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου π. Αθανάσιο Λιακόπουλο, τον διευθυντή του γραφείου της Ιεράς Μητροπόλεως Χρήστο Γεωργίου, ενώ «πλαισιώνονται» από γνωστούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής, ανθρώπους που ακολούθησαν την αποστολή για να συμμετάσχουν και αυτοί στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, αλλά και διάφορες επισκέψεις στις Μονές.

Ποια μοναστήρια επισκέφθηκαν

Η αποστολή, ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης και πρόκειται να επιστρέψει αύριο Τρίτη 14 Νοεμβρίου, έχοντας στις “βαλίτσες” εκπληκτικές αναμνήσεις, αφού τα μάτια των συμμετεχόντων είδαν μεγάλες και συγκινητικές στιγμές θρησκευτικής ολότητας, ζώντας για λίγο μία συγκινησιακή κατάνυξη εσωτερικής ισορροπίας, που μόνο ένα τέτοιο ταξίδι μπορεί να προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο. Η ομάδα μπόρεσε να επισκεφθεί μερικές από τις σημαντικότερες μονές του Αγίου Όρους. Ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, αφού η προηγούμενη φορά που είχε βρεθεί ξανά στα… ίδια μέρη, ήταν πολλά χρόνια πριν ως λαϊκός και αργότερα ως διάκονος και νέος ιερωμένος. Οι Αιγιαλείς, πραγματοποίησαν διανυκτερεύσεις αρχικά στην Μονή Γρηγορίου, συμμετέχοντας στον πανηγυρικό εσπερινό και την αγρυπνία της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας που εορτάστηκε, στην οποία μάλιστα χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος ως επίσημος προσκεκλημένος από τον καθηγούμενο της Μονής, ενώ τις υπόλοιπες μέρες η αποστολή έμεινε στην Ιερά Μονή Ιβήρων αλλά και στην Μονή Καρακάλου.

Τέλος να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής, έγιναν επισκέψεις στα ιερά προσκυνήματα αλλά και στις Μονές της Επιστασίας του Αγίου Όρους, στο Πρωτάτο της Εικόνας του Άξιον Εστί, στο Σεράϊ του Αγίου Ανδρέα, στη Μονή Παντοκράτορος, στη Μονή Φιλοθέου, στην Μονή Σταυρονικίτα και τέλος, στην Σκήτη του Προφήτη Ηλία.
Ταυτόχρονα έγιναν δεκάδες επισκέψεις σε διάφορα άλλα σημεία, σε μια λωρίδα γης με ζωντανή ιστορία που φιλοξενεί είκοσι από τις ενεργές Μονές ολόκληρης της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το ταξίδι της συγκεκριμένης ομάδας δεν ήταν μία απλή «βόλτα» σε ιερά σημεία της πιο ιδιαίτερης περιοχής της χώρας, αλλά πολλά περισσότερα. Το Άγιο Όρος ήταν και είναι ένας προορισμός για ψυχική αναζήτηση από πνευματικούς ανθρώπους, ένας “παλιάκος” σύγχρονου τύπου προορισμός, ένας τόπος που πάλλεται από πίστη και λατρεία στον Θεό. Η εκδρομική ομάδα, μπόρεσε να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι ζωής, που αν κάποιος δεν το κάνει ποτέ στη ζωή του… πάντα, κάτι θα του λείπει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr