background img
banner
banner

Ανακωχή και αλλαγή σκηνικού

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΗΡΕΜΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ, ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Τα σχέδιά της, ενόψει της δύσκολης περιόδου που ακολουθεί με τις υποχρεωτικές συγχωνεύσεως ΔΗΚΕΠΑ και Νομικού Προσώπου, καταστρώνει η Δημοτική αρχή, ενώ μέσω μιας πρωτοφανούς ηρεμίας και που επικρατεί στο δημοτικό σκηνικό μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστική περίπτωση όσον αφορά τις νέες συνθήκες μέσα στις οποίες πορεύεται η Δημοτική αρχή εδώ και ένα δίμηνο ήταν και η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Μια συνεδρίαση μιας ώρας περίπου με 36 θέματα στην ημερήσια διάταξη, στην τακτική και την ειδική συνεδρίαση με θέμα την έγκριση ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως του Δήμου οικονομικού έτους 2022.

Ομοφωνία και απουσίες

Το σύνολο των θεμάτων πέρασε με πλήρη ομοφωνία, απουσία βέβαια τόσο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστου Γούτου αλλά και της Βάσως Ψυχράμη η οποία από τις αρχές του έτους θα βρίσκεται και τυπικά στην πλευρά της παράταξη του κ. Γούτου.

Εκτός από την περίοδο ανοχής, για την οποία μίλησε και ο σύμβουλος της παράταξης του κ. Γούτου Περικλής Παπαγιαννακόπουλος -που αποχαιρέτισε επί του παρόντος το σώμα- ο νέος εκλογικός νόμος έχει εξασφαλίσει συνθήκες ηρεμίας σε βάθος 5ετίας, με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο για το δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Μετά από μια 4ετία ατέρμονων διαδικασιών, πολύωρων συνεδριάσεων, που ξεπερνούσαν τις εννέα ώρες και περνούσαν και σε επαναληπτικές προσκλήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη πλειοψηφία με τον παλαιό νόμο της απλής αναλογικής, το σκηνικό φαίνεται ότι ήδη έχει αλλάξει οριστικά από χθες.

Σε ρόλο περισσότερο γραμματέα και λιγότερο ως… προεδρεύουσα της συνεδρίασης, η πρόεδρος του σώματος Μαρία Γιδά περιοριζόταν χθες στην τυπική ανάγνωση των θεμάτων, προκειμένου απλά να επιβεβαιωθεί η ομοφωνία.

«Ψηφίζουμε διότι έχετε νωπή λαϊκή εντολή, ο κόσμος σας έδωσε αυτή την εντολή να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας…» το σχόλιο του κ. Παπαγιαννακόπουλου ο οποίος εκπροσώπησε χθες την ελάσσονα μειοψηφία από κοινού με τους κ.κ. Τσερεντζούλια (γραμματέας του σώματος), Μπούνια και Τομαρά.

«Ήταν μια θητεία ιδιαίτερα… ζωντανή. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι τελείωσαν όλες αυτές οι διαφορετικές σκέψεις και απόψεις. Όλα αυτά που συνέβησαν θέλω να πιστεύω μας έκαναν πλέον καλύτερους και σοφότερους» ήταν το… κομψό σχόλιο – τοποθέτηση του Δημήτρη Καλογερόπουλου, στο τέλος της συνεδρίασης.

Στην ίδια λογική μια νέα περίοδος στο δήμο, με την ευρύτερη αλλά και τη στενή, λειτουργική έννοια της διαδικασίας, ο δήμαρχος έσπευσε χθες να ευχηθεί σε «όλους αυτούς που επανεξελέγησαν αλλά και αυτούς που δεν επανεξελέγησαν, ότι καλύτερο, για τους ίδιους και τον τόπο».

«Προσπάθησα και εγώ να ασκήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρέη μου ως προέδρου, εύχομαι, με τη σειρά μου, κάθε καλό σε όλους» το σχόλιο, αντί επιλόγου, από την κ. Γιδά. Η οποία βρέθηκε -πολλές φορές κατά την τελευταία διετία- σε μια πολύ άβολη θέση, να πρέπει να συμβιβάσει τα… ασυμβίβαστα, σε δύσκολες καταστάσεις και μέσα σε πολύ απαιτητικές συνθήκες!

Στο επίκεντρο οι συγχωνεύσεις

Η χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση, του έτους και της θητείας δεν είχε βέβαια μόνο… καλή αρχή και ευτυχές τέλος! Στο μέσον κυριάρχησε το θέμα με τις συγχωνεύσεις, με το δήμαρχο να καλείται να ‘αποκρυσταλλώσει το τοπίο’ που έχει διαμορφωθεί, μετά από μια σειρά επαφών και ενημερώσεων από στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν σκέψεις και μελλοντικές προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως ενημέρωσε χθες ο δήμαρχος, συμβάσεις εργασίας στα νομικά πρόσωπα που εκκρεμούν να ολοκληρωθούν, είναι δηλαδή ακόμη ενεργές, δεν διαταράσσονται διότι ο νόμος προβλέπει να περάσουν στις οργανικές του δήμου. Όσοι εργάζονται σε εξαρτημένη, με τίτλο κτήσης, συνεργασία με ΔΗΚΕΠΑ και Νομικό Πρόσωπο, η οποία ολοκληρώνεται, δεν μπορούν να συνεχίσουν, μετά τις 31/12/2023.«Στην παροχή υπηρεσιών με μπλοκάκια, όσοι συνεργάζονται (σ.σ. με Κοινωφελή και Νομικό Πρόσωπο) θα συνεχίσουν, αυτονόητα, για όσο διάστημα διαρκεί η σχέση εργασίας. Μετά θα πρέπει ο δήμος να κάνει τη σχετική διαδικασία…» ενημέρωσε ο κ. Καλογερόπουλος, επισημαίνοντας ότι το μέλλον αυτών των συνεργατών ερευνάται, διότι ο σχετικός νόμος δεν δίνει σαφείς απαντήσεις.

Επανέλαβε πάντως ότι ο δήμος δεν θέλει να απολέσει έμπειρους και πολύτιμους συνεργάτες της Κοινωφελούς και του Νομικού Προσώπου. «Αυτοί που εργάζονται εδώ έχουν μια τεχνογνωσία και μια εμπειρία, υπάρχει μια συνεργασία να εκδοθεί μια εγκύκλιος προκειμένου να παραμείνουν μαζί μας για κάποιο διάστημα όμως…» σχολίασε καθώς, ως γνωστό, σχέσεις συνεργασίας που υποκρύπτουν μονιμότητα, προκηρύσσονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr