background img
banner
banner

Η Δυτική Ελλάδα σε λεωφόρους ταχείας ανάπτυξης και εξέλιξης

-Του Φωκίωνα Ζαΐμη Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας,-

Η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, αποτελεί ορόσημο, στην πορεία της Δυτικής Ελλάδας, προς την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την πρόοδο για το σύνολο της κοινωνίας.
Αποτελεί ορόσημο γιατί από την μια πλευρά σηματοδοτεί την τελική νίκη απέναντι στην παθογένεια και την υστέρηση και την οριστική απεμπλοκή, από συνθήκες και νοοτροπίες, που μέχρι το 2019 το κρατούσαν στάσιμη.

Από την άλλη πλευρά, σηματοδοτεί την είσοδο της Δυτικής Ελλάδας στη νέα εποχή, μια εποχή με ανοιχτές λεωφόρους «ταχείας κυκλοφορίας», που οδηγούν στο μέλλον που οραματίζεται και δικαιούται κάθε σύγχρονη Ευρωπαϊκή κοινωνία.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ωραία λόγια και απλοϊκές διαπιστώσεις, αλλά στηρίζονται σε μετρήσιμα στοιχεία που οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Στην πρώτη λοιπόν θητεία μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία:

Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 συνολικά 3.520 επενδύσεις και 7.498 έργα, ενώ η απορρόφηση ξεπέρασε το 100%.

Η Δυτική Ελλάδα από πρωταθλήτρια ανεργίας, έγινε πρωταθλήτρια αύξησης της απασχόλησης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το γ’ τρίμηνο του 2023, η ανεργία ήταν στο 9% δηλαδή η Δυτική Ελλάδα είναι 5η μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.

Ενισχύθηκε ο επιχειρηματικός τομέας με 190 εκ. ευρώ και ο αγροτικός τομέας με 280 εκ. ευρώ, ενώ αναλάβαμε συντεταγμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές.

Η Δυτική Ελλάδα απέκτησε ισχυρή και διακριτή τουριστική ταυτότητα ως Ολυμπιακή γη. Ήδη μετά από παρεμβάσεις μας, προωθείται η αναβάθμιση μέσω ΣΔΙΤ του αεροδρομίου Αράξου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία μας για καθιέρωση πτήσεων charters από την Κίνα προς την Δυτική Ελλάδα.

Η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα, καταχωρήθηκαν ως πρωτοπόρες στον Ελληνικό χάρτη της έρευνας και της καινοτομίας. Ήδη η Περιφέρεια έχει ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, για την ίδρυση στην Πάτρα ερευνητικού κέντρου Εθνικής εμβέλειας, ενώ σχεδιάζει και την δημιουργία HUB καινοτομίας στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Η Δυτική Ελλάδα εισήλθε ενεργειακά στη νέα εποχή, αφού ξεκινά το έργο του φυσικού αερίου, το οποίο ανασύραμε από τη λήθη και την αφάνεια, ώστε να αποφύγουμε την ενεργειακή απομόνωση.

Όσο για το μέλλον το ετήσιο σχέδιο δράσης για το 2024, σε σύγκριση με το 2023 προβλέπει:

Αύξηση 12% στα έργα υποδομών, ισόρροπης ανάπτυξης και προσβασιμότητας.

Αύξηση 31% σε δράσεις προς μια κοινωνική και ανθεκτική Δυτική Ελλάδα με έμφαση στον πολίτη.

Αύξηση 77% σε έργα ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας, αειφορίας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Αύξηση 16% σε δράσεις ανάδειξης του τουρισμού και του πολιτισμού.

Αύξηση 34% σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και διαμόρφωσης νέου μοντέλου περιφερειακής διακυβέρνησης.

Αύξηση 45% σε δράσεις και πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση περιφερειακής συνείδησης.

Αυτά τα έργα έχουν προϋπολογισμό 1.506.852.476,27 ευρώ και αποτελούν την μεταβατική περίοδο προς το νέο ΕΣΠΑ, με το οποίο φιλοδοξούμε να μετασχηματίσουμε την Δυτική Ελλάδα σε τόπο που θα θέλει και θα αξίζει καθένας να ζει.

Τέλος πρέπει να σημειώσω την διάκριση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο για την πρωτοπορία της στην διαπεριφερειακή συνεργασία, την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης και την κοινωνική σύμπραξη, επιτυχίες που δικαιώνουν για άλλη μια φορά την θέση μας ότι οι Περιφέρειες πρέπει να διαδραματίζουν ουσιαστικότερο ρόλο σε Εθνικό επίπεδο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr