background img
banner
banner

Παραλαβή και προώθηση της μελέτης στο ΚΑΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ

Σημαντικό βήμα προς την επανάχρηση των κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου αποτελεί η παραλαβή της οριστικής μελέτης με τίτλο ΄΄Προπαρασκευαστικές ενέργειες (Αρχιτεκτονική μελέτη-Στατική μελέτη-Μελέτες Η-Μ εγκαταστάσεων κ.λπ.) ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 της πράξης «Επανάχρηση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου»΄΄. Η μελέτη παραδόθηκε στον δήμο από την εταιρεία «ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.», που την εκπόνησε και εγκρίθηκε από την Τεχνική υπηρεσία πριν από μία εβδομάδα, ενώ προχθές παρελήφθη και ενεκρίθη από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Λεωνίδα Καράμπελα, είναι η προώθηση της μελέτης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για έγκριση, δεδομένου ότι περιλαμβάνει τεχνικές παρεμβάσεις και επανάχρηση κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Από εκεί και πέρα και έχοντας το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ, ο δήμος θα επιδιώξει την ένταξη του έργου σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα ούτως ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδότησή του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μελέτη περιλαμβάνει έργα σε όλα τα κτίρια της πρώην Χαρτοποιίας πλην αυτών που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’90 καθώς και ενός που βρίσκεται στο μέσον των εγκαταστάσεων και έχει κριθεί άνευ ενδιαφέροντος. Μάλιστα για το συγκεκριμένο υπάρχει πρόβλεψη να κατεδαφιστεί.

Επίσης, η μελέτη εκπονήθηκε μέσα από συνεχή επαφή με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Αιγιαλείας, ώστε να αποδοθεί στην πόλη ένα πραγματικά εύχρηστο και καινοτόμο κέντρο Πολιτισμού και Δράσεων στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Οι χρήσεις των κτιρίων

Οι χρήσεις των κτιρίων βάσει της αρχικής πρότασης, καθορίζονται βάσει του χρηματοδοτικού προγράμματος. Αυστηρά στα πλαίσια του χρηματοδοτικού εργαλείου οι μελετητές κάνουν ιδιαίτερη μνεία στον μοναδικής μουσειακής αξίας σε επίπεδο Βαλκανίων ατμολέβητα, ενώ ο βασικός «σκελετός» της πρότασης έχει ως εξής: ΠΡΩΗΝ ΚΤΙΡΙΟ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΩΝ: προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος ιστορίας της Χαρτοποιίας, Χώρος συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου και επιτροπών του Δήμου, με λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Η λειτουργία του κτιρίου θα ασκείται από τον Δήμο και τους αντίστοιχους φορείς του. Οι χώροι που απαιτούνται είναι: -Εκθεσιακός χώρος ιστορίας της χαρτοποιίας (χώρος λέβητα Durr & λοιπών λεβήτων), 500,00τμ. -Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (κλπ. εκδηλώσεων Δήμου) & επιτροπών Δήμου, 450,00τμ. ΠΡΩΗΝ ΚΤΙΡΙΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ – ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ-ΞΥΛΟΥΡΓΕΙΟ-ΧΥΤΗΡΙΟ: προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ως πολυχώρος αναψυχής και εστίασης που λειτουργεί, σύμφωνα πάντα και με τους όρους που καθορίζονται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ως προς τη χρήση.
Οι χώροι που απαιτούνται είναι πολυχώρος αναψυχής και εστίασης και μικρή αίθουσα προβολών –εκθέσεων. ΚΤΙΡΙΟ 15 ΚΟΠΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ – ΚΑΛΑΝΔΡΩΝ: προτείνεται να φιλοξενήσει πολυχώρο πολιτισμού-άσκησης και εκπαίδευσης, χώρο Υπηρεσιών (Αρχεία) του Δήμου, χώρο αναψυχής και κοινόχρηστους χώρους με έκθεση μηχανημάτων και άλλες περιοδικές εκθέσεις και πιο συγκεκριμένα: – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ), ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΜΒΑΔΟΥ 1.090,00τμ -ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ- ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ, συνολικής επιφάνειας 260,00 τμ -ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΧΟΡΟΥ-ΜΠΑΛΕΤΟΥ, κ.λ., συνολικής επιφάνειας 250,00 τμ -ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, συνολικής επιφάνειας 145,00 τμ -ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, συνολικής επιφάνειας 98,00 τμ -ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ, συνολικής επιφάνειας 140,00 τμ -ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ), συνολικής επιφάνειας 130,00 τμ – ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΜΗΧ/ΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ & ΧΩΡΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr