background img
banner
banner

«Κραυγή αγωνίας» για τη σταφίδα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Εντωμεταξύ χωρίς την αναμενόμενη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συγκέντρωση-ενημέρωση για τη σταφίδα, που διοργάνωσε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιάλειας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου. Ενημέρωση για τα ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών με κυρίαρχο αυτό της χαμηλής τιμής του προϊόντος, έκανε ο γραμματέας Κώστας Γιάχος ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος αναφέρθηκε στις δικές του ενέργειες ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Κοινή παραδοχή ήταν ότι η δυσανάλογη της κρισιμότητας του θέματος συμμετοχή, αμβλύνει το πρόβλημα της μη συσπείρωσης των αγροτών, έτσι ώστε να έχουν δυνατότερη φωνή. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες με την αρχική διαπίστωση, του ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, για τους σταφιδοπαραγωγούς, ενώ από όλους τονίστηκε ότι η κατάσταση γι’ αυτούς έχει φτάσει στο απροχώρητο και πως η μόνη ελπίδα να γίνει κάτι ουσιαστικό και δραστικό, είναι η δυνατή “μάχη” και η συσπείρωση ενάντια στις πολιτικές που ασκούνται, οι οποίες έχουν σαν απώτερο στόχο να απαξιωθεί η σταφίδα ως προϊόν και κατ’ επέκταση και οι κόποι ζωής των ντόπιων αγροτών.

Οι κλειστές πόρτες και οι δυστοκίες

Ο κ. Μπέσκος τόνισε πως έκανε αναφορά στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε όλους τους συναρμόδιους και ζήτησε την παράταση της συνδεδεμένης, λέγοντας πως ΄΄κάτι που τα τελευταία χρόνια θεωρούνταν αυτονόητο ότι θα συμβεί, φέτος έγινε… μη δεδομένο΄΄. Επισήμανε ακόμη ότι όσες φορές και αν επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργείου, όσες φορές και αν μίλησε με αρμόδιους φορείς και συγκεκριμένους υπαλλήλους, συνάντησε μία πόρτα κλειστή: “Η αντιμετώπιση ήταν η χειριστή δυνατή. Μια κατάσταση από τον… Άννα στον Καϊάφα. Η παράταση, δεν δικαιολογήθηκε ποτέ και από κανέναν αρμόδιο και φυσικά, δεν δόθηκε και καμία απάντηση στο ερώτημα του τι γίνεται και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ΄΄, τόνισε φανερά ενοχλημένος, προσθέτοντας: ΄΄Τα αποτελέσματα από τις Επιτροπές εκκρεμούν και αυτός είναι ο λόγος που ουσιαστικά δεν μπορούν να γίνουν διάφορες ενστάσεις, αφού ο ΕΛΓΑ παρακρατά τεράστια ποσά από τις αποζημιώσεις, διατηρώντας μεγάλη δυσαναλογία μεταξύ ζημίας και κέρδους, καθώς δεν πρέπει να υπάρχει συσχετισμός με τις αποζημιώσεις που έχουν ήδη παραχωρηθεί από παλαιότερες περιπτώσεις. Όσο για την αργοπορία των τελικών πορισμάτων, η ανεπίσημη πληροφορία που έχω είναι ότι διεξάγεται ενδελεχής έλεγχος και ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά. Μέχρι το τέλος του Γενάρη ευελπιστούμε ότι θα έχουν εξεταστεί όλα τα στοιχεία και οι λεπτομέρειες και θα υπάρξουν εξελίξεις για το θέμα”.

Να γίνουν «μια φωνή»

Λίγο μετά, στην αίθουσα υπήρξε αρκετή… αναμπουμπούλα, με τους αγρότες να γίνονται “μία φωνή” και να εναντιώνονται, βλέποντας ότι η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο και ότι ο κόπος και υπομονή τους, δεν βρίσκουν ποτέ θετικό αντίκρισμα. Κάποιοι μάλιστα, ανέβασαν λίγο τους τόνους, λέγοντας ότι πολλοί αγρότες φοβούνται να αντιδράσουν και πως μπροστά στην ολική απώλεια που υφίστανται και ότι πρέπει να μη φοβούνται πια. ΄΄Η ουσία είναι ότι βάσει των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν, ο ντόπιος σταφιδοπαραγωγός είναι συνεχώς με την πλάτη στον τοίχο, σε μία κατάσταση που ούτε δείχνει να αλλάζει εύκολα και ούτε και να καλυτερεύει άμεσα΄΄, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε μεταξύ άλλων.

Στο τέλος της συνάντησης έγινε λόγος για την προετοιμασία που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι του κλάδου για τις επόμενες συνεταιριστικές εκλογές λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν με διαφάνεια και οργανωμένα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr