background img
banner
banner

Χριστούγεννα ελπίδας σε Αίγιο, Πάτρα και Καλάβρυτα

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑ, ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Στο 85% φτάνει μέχρι ώρας η πληρότητα των ξενοδοχείων στην ορεινή Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα για την περίοδο των Χριστουγέννων και για το τετραήμερο που ξεκινά από το Σάββατο 23 Δεκεμβριου έως και την Τρίτη των Χριστουγέννων, τις 26 του μηνός.

Η εμπορική αγορά στις δύο μεγάλες πόλεις του νομού, Πάτρα και Αίγιο, σφύζει γενικά από την Πέμπτη ενώ από το Σάββατο και μετά τη… σκυτάλη παίρνουν τα Καλάβρυτα και η ορεινή Αιγιάλεια όπου αναμένεται να καταλύσουν χιλιάδες επισκέπτες.

Αυξημένη αναμένεται φέτος και η ημερήσια επισκεψιμότητα στα ορεινά καθώς χιλιάδες συμπολίτες και κάτοικοι στα αστικά κέντρα που ετοιμάζονται να εκδράμουν, άνευ διανυκτέρευσης, είναι αρκετοί λόγω του αυξημένους κόστους ζωής που έχει επιβαρυνθεί από την παρατεταμένη ακρίβεια.

Τα Καλάβρυτα και η Αιγιάλεια «διαγκωνίζονται» μάλιστα για το… μερίδιο της ημερήσιας επισκεψιμότητας αυτή την περίοδο καθώς τα υψηλά στάνταρ που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν σε επίπεδο επιχειρήσεων μαζικής εστίασης αλλά και η ύπαρξη οργανωμένων εκδηλώσεων -με επίκεντρο το παιδί και την εορτή των Χριστουγέννων (στο Αίγιο με την «Ονειροχώρα» και το Χριστουγεννιάτικο χωριό στο κέντρο της πόλης των Καλαβρύτων) έχουν προσθέσει με μπόλικο γιορτινό χρώμα και στις δύο πόλεις.

Παράπονα, λόγω του ανταγωνισμού μετά Αιγίου και Καλαβρύτων, έχουν πάντως οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις στα ορεινά της Ανατολικής Αιγιαλείας, επισημαίνοντας ότι έχουν βγει από τον εορταστικό… χάρτη με τις εκδηλώσεις του δήμου.

Προορισμός «Πάτρα»: Αγορά

Όσον αφορά το εμπόριο, η Πάτρα φαίνεται ότι θα κρατήσει τα σκήπτρα καθώς, αν και απουσιάζουν κάποιες ιδιαίτερες εκδηλώσεις, ποικιλία , ποιότητα και προσφορά είναι αυτά που κάνουν ασυναγώνιστη την αγορά της πόλης, σε επίπεδο περιφερειακό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Κώστα Ζαφειρόπουλο, η χριστουγεννιάτικη αγορά της Πρωτεύουσας της Αχαΐας αναμένεται να «ζεσταθεί» από σήμερα με το δώρο των Χριστουγέννων, «γυρίζοντας» όμως σελίδα μετά από ένα δύσκολο τρίμηνο, Σεπτεμβρίου– Νοεμβρίου, περίοδο κατά την οποία η κίνηση ήταν υποτονική, με πτώση έως και 30% σε σχέση με το 2022.

Προορισμός «Καλάβρυτα»: Φιλοξενία

Για πρώτη φορά φέτος στην κεντρική πλατεία με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σπηλαίου Λιμνών Καστριών φιλοξενούνται ψυχαγωγικές δραστηριότητες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό άνοιξε από την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και ήδη σύμφωνα με το εμπορικό δίκτυο «Αζάνες», η κίνηση με την επισκεψιμότητα στα μαγαζιά είναι ήδη αυξημένη από χθες Πέμπτη, πριν την άφιξη των επισκεπτών.

Σήμερα Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων θα παρουσιαστεί η παράσταση «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων με την συνοδεία της Φιλαρμονικής ενώ το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, στις 18:00 το απόγευμα, η Πλατεία Καλαβρύτων θα γεμίσει με φαναράκια, φωτίζοντας τον ουρανό της πόλης για τη «νύχτα των ευχών».

«Καθ όλη την περίοδο από τα μέσα Νοεμβρίου έως και το πρώτο 10ημερο του Δεκεμβρίου είχαμε, συνεχώς κρατήσεις. Υπήρξαν και κάποιες ακυρώσεις λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χιονοδρομία, καλύπτονται αμέσως και έτσι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Επαρχίας Καλαβρύτων Κώστας Δαφαλιάς.

Προορισμός «Αίγιο»: Το Πάρκο!

Σε κλίμα γιορτινό κινείται τα τελευταία 24ωρα και η αγορά του Αιγίου όπου τον τόνο δίνουν φέτος οι πλούσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται πέριξ του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου στα Ψηλά Αλώνια.

Οι εκδηλώσεις της ΔΗΚΕΠΑ αποτελούν και φέτος «μαγνήτη» για χιλιάδες επισκέπτες και έχουν ως στόχο να τονώσουν και το κλίμα στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, καφέ, εστιατόριο, φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία.

Σύμφωνα με τη διοργανώτρια ΔΗΚΕΠΑ, πλούσιο θα είναι πρόγραμμα στο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο του Αιγίου «Ονειροχώρα» το Σάββατο 23 αλλά και την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, Παραμονή των Χριστουγέννων. Για την Κυριακή η ΔΗΚΕΠΑ έχει ανακοινώσει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και στην πλατεία Αγίας Λαύρας από τις 10:30 το πρωί έως και τις 17:00 το απόγευμα ενώ στην «Όνειροχώρα» στα Ψηλά Αλώνια το πρόγραμμα της Κυριακής ξεκινά από τις 11:00 το πρωί και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ με τη δράση Χριστουγεννιάτικες και μπλουζ μελωδίας από μουσικό σύνολο του 2ου Γ.Ε.Λ. Αιγίου.

Προορισμός «Ανατ. Αιγιάλεια»: Οικογενειακή φιλοξενία

Σύμφωνα με το μέλος του προεδρείου του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιαλείας Μαρία Οικονομοπούλου, η κάλυψη σε όλα τα μικρά και οικογενειακά καταλύματα, είναι ικανοποιητική για το τετραήμερο από το Σάββατο 23 έως και τις 26 του μηνός.

Παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση προς τους ορεινούς οικισμούς της Ανατολικής Αιγιαλείας είναι γενικά καλή, υπάρχουν ζητήματα ανοικτά από μέτωπα του παρελθόντος γι αυτό και έχει ληφθεί αυξημένη φροντίδα τόσο από την Πολιτική Προστασία του δήμου όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η οποία είναι σε θέση να κινητοποιήσει ικανές δυνάμεις.

Έντονα είναι τα παράπονα των επαγγελματιών, σύμφωνα με τη κ. Οικονομοπούλου, για την πλήρη απουσία εκδηλώσεων του δήμου στην περιοχή η οποία έχει να ανταγωνιστεί τόσο τα γειτονικά Καλάβρυτα όσο και άλλες περιοχές στην Πελοπόννησο οι οποίες επιδεικνύουν ιδιαίτερη ζωντάνια, σε αυτό το επίπεδο, μέσα στο χειμώνα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr