background img
banner
banner

Όχι μόνο διατηρείται αλλά μετατρέπεται σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο Αιγίου!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Γ. ΜΠΕΣΚΟΣ

Τη δέσμευση υπουργού και υφυπουργού Δικαιοσύνης ότι το Πρωτοδικείο Αιγίου αλλά και το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου, θα παραμείνει ως δομή στην περιοχή και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πολίτες στην απονομή της Δικαιοσύνης, έλαβε κατά τη χθεσινή συνάντησή του μαζί τους, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου. Επιπλέον, ο Γιώργος Μπέσκος δέχτηκε τη διαβεβαίωση ότι θα ενδυναμωθεί η στελέχωση των Δικαστικών Υπηρεσιών του Αιγίου με γραμματειακή υποστήριξη στον επόμενο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί εντός του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση κλείστηκε με τη διαμεσολάβηση του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Κώστα Σπηλιόπουλου και επιδιώχθηκε δεδομένου ότι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί υπάλληλοι θορυβήθηκαν από την εισήγηση της παγκόσμιας τράπεζας και εισηγητικής επιτροπής του υπουργείου που ήθελαν κλείσιμο του Πρωτοδικείου Αιγίου. Αυτός ήταν και ο λόγος της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δικαστικό Μέγαρο. Το αποτέλεσμα των χθεσινών επαφών του «μαχητικού» προέδρου του Δ.Σ.Α. στην Αθήνα ωστόσο, φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως θετικό για την περιοχή.

Συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα

Ο κ. Μπέσκος είχε συνάντηση αρχικά με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπουγά και έπειτα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη. Η συζήτηση μεταξύ τους κινήθηκε σε πολύ καλό κλίμα αφού και οι δύο διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο του Δ.Σ.Α. ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει το Πρωτοδικείο Αιγίου και πως και ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει για τον νομό Αχαΐας το κεντρικό Πρωτοδικείο Πάτρας αλλά και το Περιφερειακό Πρωτοδικείο Αιγίου και Καλαβρύτων ως απολύτως λειτουργικές υπηρεσίες.

Υπήρξε δε, διαβεβαίωση ότι η λειτουργία του Πρωτοδικείου Αιγίου θα συνεχίσει να υφίσταται με την μορφή που έχει μέχρι σήμερα, ότι θα υπάρχει ο Πρόεδρος Υπηρεσίας και ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας και ότι οι Δικαστικοί Γραμματείς θα μείνουν αμετακίνητοι στη θέση τους, με τη μόνη διαφοροποίηση ότι όταν υπάρχει κεντρικός ορισμός, αυτός θα γίνεται από τις Υπηρεσίες του Κεντρικού Πρωτοδικείου της Πάτρας, όπως επίσης ότι θα υπάρχει καταμερισμός των υποθέσεων και στους δικασίμους και στους δικαστές, ώστε να επιβαρύνονται εξίσου όλοι οι δικαστές με τις ανάλογες αρμοδιότητες.

Ενοποίηση Ειρηνοδικείου με το Μονομελές Πρωτοδικείο

΄΄Έτσι, αφενός δεν θα υπάρξει ανισομερής κατανομή και αφετέρου θα περιοριστούν οι πιθανές καθυστερήσεις για κάθε είδους υπόθεση΄΄, εκτίμησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Επίσης ο κ. Μπέσκος μετέφερε στο Protionline.gr ότι ο επίσημος τίτλος του Πρωτοδικείου Αιγίου μετατρέπεται πλέον σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο Αιγίου και πως το κτίριο θα διατηρήσει τη σημερινή του δομή, καθώς και οι υπάλληλοι θα παραμείνουν ως έχουν, αλλά και όλες οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Η μόνη τροποποίηση που προβλέπεται είναι ότι το Ειρηνοδικείο σταματά να υφίσταται ως δικαστικός σχηματισμός με τη σημερινή του μορφή, αφού πλέον όλα τα Ειρηνοδικεία ενοποιούνται με τα Μονομελή Πρωτοδικεία, άρα αυτά στο εξής θα λειτουργούν ως πρώτος βαθμός.

Οι υποθέσεις της Ανατολικής Αιγιάλειας

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της Αιγείρας και της Ακράτας, αλλά και γενικά για όλη την ανατολική πλευρά του Δήμου. Τονίστηκε ότι σε περίπτωση κατάργησης του Ειρηνοδικείου της περιοχής, θα δημιουργούνταν πολύ μεγάλο χιλιομετρικό πρόβλημα για τους κατοίκους. Και ο υπουργός αλλά και ο υφυπουργός, συμφώνησαν με τον κ. Μπέσκο ότι μία τέτοια περίπτωση θα ήταν μία δραματικά κακή εξέλιξη για την τοπική κοινωνία, και συμφωνήθηκε ότι όλες οι υποθέσεις που ανήκουν σήμερα στο γραφείο του Αιγίου, της Ακράτας και της Αιγείρας, θα υπάγονται από τούδε και στο εξής στο Περιφερειακό Πρωτοδικείο Αιγίου, αφού θα εξυπηρετεί με άμεσο τρόπο όλους τους δημότες Αιγιάλειας, αλλά και τους κατοίκους των Καλαβρύτων.

Η ύλη των δικηγόρων

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο ζητήθηκε, ήταν το θέμα της ύλης των δικηγόρων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Δ.Σ.Α., το θέμα εξετάζεται, με τις διαταγές πληρωμών, τα κληρονομιτήρια, τις υποσημειώσεις και άλλες εργασίες, να γίνονται αποκλειστικά από δικηγόρους αντί για δικαστές, όπως ισχύει σήμερα, προκειμένου τα βάρη των δικαστών να ελαφρυνθούν και να μπορέσει να αποσυμφορηθεί ο τομέας, καθώς έτσι θα επιτευχθεί και ο πιο σύντομος χρόνος στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ενίσχυση προσωπικού- Ένταξη στον επόμενο διαγωνισμό προσλήψεων

Τέλος, τέθηκε και το ζήτημα των υπαλλήλων του σημερινού Πρωτοδικείου Αιγίου, με τον κ. Φλωρίδη να διαβεβαιώνει τον πρόεδρο του Δ.Σ.Α. ότι στον επόμενο επίσημο διαγωνισμό θα προβλεφθούν θέσεις, κάτι για το οποίο και ο υφυπουργός είχε δεσμευτεί σε παλιότερη συνάντηση των δύο ανδρών και ως εκ τούτου αναμένεται μελλοντικά η ενίσχυση των υπαλλήλων της υπηρεσίας. Επιπλέον με τις καταργήσεις των Ειρηνοδικείων ούτως ή άλλως θα υπάρξουν μετακινήσεις υπαλλήλων οπότε, το Περιφερειακό Πρωτοδικείο Αιγίου θα μπορεί να απορροφήσει αυτό το δυναμικό και να διοχετεύει στα κενά που ενδεχομένως υπάρξουν σε δεύτερο χρόνο, το ανάλογο προσωπικό.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr