background img
banner
banner

Έτσι θα καταπολεμηθεί η μετάδοση των λοιμώξεων στα σχολεία

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η μεταδοτικότητα των λοιμώξεων στα σχολεία και έτσι να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο η έξαρση των διαφόρων ιώσεων, ανέλυσε σε διευθυντές και προϊστάμενους Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Αιγιάλειας, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Παιδείας Δημήτρη Ελεθευριώτη, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ελευθεριώτης τόνισε μεταξύ άλλων τον ισχυρότατο ρόλο των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση, σημειώνοντας: “Ευχόμαστε καλή χρονιά, γόνιμη και δημιουργική. Ευχαριστώ πολύ την αντιδημαρχία Πρόνοιας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου που όχι μόνο ανταποκρίθηκαν άμεσα και με θετικό τρόπο στο κάλεσμά μας, αλλά μας προσφέρουν τη δυνατότητα να έχουμε μία πληρέστατη ενημέρωση για το ζήτημα, από τους πιο κατάλληλους ανθρώπους. Η ενημέρωση είναι σημαντική και αφορά ένα πολύ λεπτό και καίριο θέμα για όλη την κοινωνία, αυτό της υγειονομικής κατάστασης και εικόνας στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας και φυσικά, από τους πιο καίριους του κοινωνικού γίγνεσθαι καθώς η σωστή λειτουργία των σχολείων συμβάλλει σε υπερθετικό βαθμό στην άρτια λειτουργία όλης της κοινωνίας”. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην αγαστή συνεργασία των εκπαιδευτικών με τους γονείς αλλά και με τις σχολικές καθαρίστριες, με στόχο την πιο σωστή διαχείριση του όλου ζητήματος και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Να σημειωθεί ότι στην κατάμεστη από διευθυντές και προϊστάμενους σχολείων, αίθουσα του «Αλέκος Μέγαρης», βρίσκονταν και μέλη του Σωματείου Καθαριστριών Αιγιαλείας. Παρών ήταν ακόμη και ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγιαλείας Μένιος Κουτρόπουλος.

Σφαιρική ενημέρωση από τρεις γιατρούς

Την εμπεριστατωμένη ενημέρωση πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου και αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας Γιώργος Αγγελόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρης Κουσουρής παθολόγος και Κωνσταντίνος Μώρος παιδίατρος.

Για μία περίπου ώρα ανέπτυξαν όλα τα θέματα των συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στην εκπαίδευση και στην εκπαιδευτική κοινότητα ή στις σχολικές μονάδες σε σχέση με τις λοιμώξεις, τον κορωνοϊό αλλά και τις ιώσεις που επικρατούν γενικότερα. Οι ομιλητές έριξαν πολύ μεγάλο βάρος στην ανάγκη της κατανόησης όλων, του πόσο σημαντικό είναι οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να ακολουθούν τις επίσημες υγειονομικές οδηγίες προστασίας και πρωτίστως να ακολουθούν την προληπτική συμπεριφορά σε κάθε περίπτωση. “Η ενημέρωση είναι το πιο σημαντικό βήμα για να έχουμε μία καλή γενική υγειονομική εικόνα σε όλη την κοινότητα. Παίζει ρυθμιστικό ρόλο το πώς συμπεριφέρονται στην καθημερινότητά τους οι μαθητές οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί” τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος, παίρνοντας πρώτος τον λόγο στην συγκεκριμένη συζήτηση ενημέρωσης. Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. αναφέρθηκε αρχικά στον κοινό στόχο και την επιδίωξη των αντιδημαχιών αλλά και του Συλλόγου, για την καλύτερη συνεργασία ώστε να γίνεται άμεσα κάθε σωστή διαχείριση, για οποιαδήποτε κατάσταση προκύπτει σε σχέση με τις επικρατούσες λοιμώξεις.

«Θέλουμε και μπορούμε να είμαστε υγιείς και χωρίς προβλήματα»

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Αγγελόπουλος ευχαρίστησε αρχικά τον Αντιδήμαρχο Παιδείας για την άψογη στην εργασία που έχουν και εξήρε το θετικό κλίμα συμπόρευσης όλων των φορέων για τον για τον “κοινό στόχο” που λέγεται ενημέρωση και πρόληψη. Τόνισε ότι υπάρχουν πολλές ιώσεις αυτή την εποχή, ονομάζοντας το μείγμα αυτό ως “κοκτέιλ λοιμώξεων” και πώς η συζήτηση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για να μπορεί ο καθένας να γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση επί συνόλου. ΄΄Ευχαριστούμε όλους όσους ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα, οφείλουμε να γνωρίζουμε το τοπίο που ισχύει, οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό ακριβώς ήρθαμε να πούμε σήμερα και να συζητήσουμε εδώ. Θέλουμε και μπορούμε να είμαστε υγιείς και χωρίς προβλήματα, θέλουμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα δίχως ιώσεις και κρυολογήματα” τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, σημειώνοντας ότι η έξαρση του υγειονομικού “κοκτέιλ” που επικρατεί, είναι ικανό να απειλήσει τους μαθητές και τους ανθρώπους της εκπαίδευσης. Κοινή επιδίωξη και στόχος για την σχολική κοινότητα, για τους γονείς και τα παιδιά, είναι η υγεία όλων των μαθητών΄΄, ανέφερε ακόμη ο αντιδήμαρχος.

Στη συνάντηση έγινε γνωστό ότι η εν λόγω συζήτηση ήταν η αρχή μίας σειράς συζητήσεων που θα γίνουν και που θα αφορούν κοινωνικά ζητήματα πρώτης προτεραιότητας. Όπως τονίστηκε, θα αποτελούν όχι μόνο ένα κοινό πλαίσιο ενημέρωσης και γνώσης, αλλά πολύ περισσότερο, έναν τόπο καταγραφής της συνολικής εικόνας που παρουσιάζουν τα σχολεία σε σχέση με τις υγειονομικές συνθήκες.

Οι γιατροί χαρακτήρισαν τον χειμώνα ως το “βασίλειο των ιώσεων” και αναφέρθηκαν στο κοινωνικό “κοκτέιλ” που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η ευρύτερη κοινότητα του Δήμου Αιγιάλειας από άκρη σε άκρη, καθώς υπάρχουν πολλές νοσήσεις. Σημείωσαν τη σημαντικότητα του να μιλούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στους μαθητές για τις ιώσεις και για το πώς πρέπει να προφυλάσσεται το κάθε παιδί, ενώ κάλεσε τους παρευρισκομένους να μην εγκαταλείπουν στην καθημερινότητά τους, τις προσπάθειες να μεταδίδουν και να υπενθυμίζουν τους βασικούς κανόνες προφύλαξης στα παιδιά τους (μάσκες προστασίας και συχνό πλύσιμο των χεριών, αποστάσεις κλπ). Χαρακτήρισαν τον χώρο του σχολείου ως τόπο μεγάλης επικινδυνότητας μετάδοσης κάθε νοσογόνου ιού, καλώντας τον κόσμο των εκπαιδευτικών να δίνουν πολύ μεγάλη βάση σε αυτό το κομμάτι, λέγοντας μάλιστα ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ, είναι ενεργός και πως… δεν λέει να φύγει.

Οι γιατροί ανέλυσαν διεξοδικά τη γενική εικόνα που επικρατεί στην περιοχή της Αιγιάλειας, παραθέτοντας στοιχεία και νούμερα για την πορεία των ιώσεων στις σχολικές μονάδες. Ταυτόχρονα, έδωσαν πολύτιμες συμβουλές για το πώς οι μαθητές μπορούν να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν κάθε λοίμωξη, λέγοντας ότι η ενημέρωση είναι η πιο σημαντική κίνηση για κάθε δάσκαλο, κάθε παιδί και για οποιονδήποτε γονέα. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε διαλογική συζήτηση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr