background img
banner
banner

ΒΟΣΤΙΤΣΑ 2024: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ανδρέα Λόντου

Το πρωί της Κυριακής 28 Ιανουαρίου, στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο και κατάθεση στεφάνων από φορείς, στην προτομή του Ανδρέα Λόντου. Η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή μεταξύ άλλων τόνισε: «Βρισκόμαστε σε ένα εμβληματικό κτίριο που στέκεται αγέρωχο στο πέρασμα των χρόνων αλλά και στις εξελίξεις από το 1821. Είναι ένα οίκημα που ανήκε στην οικογένεια Μελετοπούλου και δόθηκε ως προίκα γάμου στον Αναστάσιο Λόντο.

Αυτός έγινε μετέπειτα και ο πρώτος δήμαρχος Αιγίου, ο οποίος ορίστηκε το 1833 και βεβαίως, εδώ ήταν το πρώτο δημαρχείο της πόλης». Σημείωσε ακόμη ότι το εν λόγω κτίριο χρησιμοποιήθηκε για πολλά – πολλά χρόνια ως σχολείο, ενώ εξήγησε ότι η παλαιότητα του και εμβληματικότητά του, ήταν οι κύριοι λόγοι που το μετέτρεψαν δικαίως σε Μουσείο. “Η Ι.Λ.Ε.Α. προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αναδείξει τον πολιτιστικό και κοινωνικό “όγκο” του Ανδρέα Λόντου. Σαν επισφράγιση των ενεργειών του στον αγώνα αλλά και τη συμβολή του στην οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου, του το οφείλαμε. Μέχρι πρότινος ο Ανδρέας Λόντος ήταν μία γραφική φιγούρα για την τοπική κοινωνία και δεν του άξιζε αυτό. Του άξιζαν τα καλύτερα και όλες οι μεγάλες τιμές. Γιατί μιλάμε για έναν γνήσιο στρατιωτικό, έναν άνθρωπο που ο κοινωνικός του αγώνας για την απελευθέρωση έγινε ηρωισμός και αυτοσκοπός του”, πρόσθεσε.

Επισήμανε ακόμη ότι με πρωτοβουλίες της Ι.Λ.Ε.Α. τα τελευταία χρόνια το κτίριο εκσυγχρονίστηκε πλήρως, οργανώθηκε και ψηφιοποιήθηκε, καθώς τοποθετήθηκαν οι επιτάφια πλάκα, το έμβλημα του Λόντου, το πρωτότυπο δίπλωμα ανδρείας που του δόθηκε από τον Όθωνα, τα επίσημα παράσημά του από τη Σουηδία, τα ιστορικά κειμήλια που έχουν βρεθεί αλλά και υπήρξε απόλυτη δικαίωση των συνεχών κόπων του διοικητικού συμβουλίου, όταν πριν δύο χρόνια το μουσείο πήρε το όνομα του μεγάλου τοπικού αγωνιστή της Επανάστασης.

“Το 1925 ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης, κορυφαίος γλύπτης της εποχής, έφτιαξε την προτομή του Ανδρέα Λόντου η οποία τοποθετήθηκε εδώ, διόλου τυχαία. Εδώ ξεκίνησαν όλα, εδώ ήταν το πρώτο προπύργιο της στρατιωτικής του ικανότητας, εδώ έζησε και μεγάλωσε, εδώ τίμησε την πόλη της Βοστίτσας, εδώ είναι τα οστά του θαμμένα. Ας μην επιτρέπεται σε κανέναν να αμφισβητεί την τοπική ιστορία και να σταματήσει το φαινόμενο που κάποιοι δημοσιεύουν ιεροσυλικές και απαράδεκτες συμπεριφορές” αναφώνησε η κ. Μπεντεβή η οποία καταχειροκροτήθηκε πραγματικά από τους παρευρισκόμενους, δημιουργώντας ένα κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και εθνικής ανάτασης, σε όλους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr