background img
banner
banner

ΒΟΣΤΙΤΣΑ 2024: Η… σπίθα της «Επανάστασης» άναψε ξανά! | ΦΩΤΟ

Μία από τις κορυφαίες στιγμές των επετειακών εκδηλώσεων για την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας 1821, ήταν η νυχτερινή παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν κατακλύσει την οδό Μητροπόλεως και την πλατεία Αγ. Λαύρας.

Η «Σύναξη των Αρματωμένων» όπως ονομάστηκε, έγινε σε μυσταγωγικό κλίμα και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, με αναβιωτές από κάθε μέρος της χώρας να παρελαύνουν με παραδοσιακές στολές και αυθεντικά όπλα.

Η σημαία του Λόντου, τα λάβαρα, οι φωτιές, οι καλοραμμένες στολές, τα άλογα, οι πυροβολισμοί, μετέφεραν μία εικόνα 203 χρόνων πριν, όταν στη Βοστίτσα μπήκε η σφραγίδα της Επανάστασης που έμελλε να γίνει δύο μήνες μετά. Η τότε «σπίθα» της Επανάστασης που άναψε στο Αίγιο, έμοιαζε σαν να άναψε ξανά για να «ελευθερώσει» τον τόπο σε ό,τι τον κρατά πίσω, για να δώσει μία άλλη προοπτική σε αυτή την περιοχή, που αιώνες τώρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας.

Τη νυχτερινή παρέλαση άνοιξε κοινό τμήμα των Φιλαρμονικών Ακράτας και Αιγείρας που παρατάχθηκε απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, με τους μικρούς τυμπανιστές να… κρατούν το βήμα των αναβιωτών και να δίνουν τον ρυθμό, σαν ιαχή σε καιρό πολέμου… Αγήματα από την Πάτρα, την Άμφισσα, το Μεσολόγγι, την Καλαμάτα, τη Νάουσα κι άλλες τοποθεσίες και βέβαια το Αίγιο με τον Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης Αιγιάλειας «Βοστίτσα» αλλά και την Αναβιωτική Ομάδα, κέρδισαν τις εντυπώσεις και βέβαια το δίκαιο χειροκρότημα του κόσμου.

Όλοι κατέληξαν στην πλατεία Αγ. Λαύρας όπου και έλαβαν χώρα χορευτικά από τμήματα του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου και του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρίας Γιδά η οποία εκπροσωπούσε τον δήμαρχο που απουσίαζε λόγω ασθένειας και της αντιδημάρχου Εθιμοτυπίας Μαρίας Αγγελοπούλου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επίδοση στους συμμετέχοντες, αναμνηστικού που απεικονίζει τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και του Λευκώματος του Λαογραφικού Μουσείου Λόγγου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr