background img
banner
banner

Διαβεβαιώσεις για την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Πρωτοδικείου

ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Μετά τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας έδειξε να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου σχετικά με την ενίσχυση του Πρωτοδικείου Αιγίου και την υπαγωγή σε αυτό και των υποθέσεων Ακράτας και Αιγείρας, μετά την κατάργηση του Ειρηνοδικείου που θεωρείται δεδομένη. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων ωστόσο είχε αντίθετη άποψη ζητώντας τη διατήρηση του Ειρηνοδικείου και εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τη μεταφορά των υποθέσεων της Ανατολικής Αιγιάλειας στα Καλάβρυτα.

Οι παραπάνω θέσεις διατυπώθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο υφυπουργός κ. Μπούγας με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Εφετειακής Περιφέρειας Πατρών. Παρούσα ήταν και η Αχαιή υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Γ. Μπέσκος: ΄΄Ζητήσαμε οι υποθέσεις των περιοχών Αιγείρας και Ακράτας να υπάγονται στο Πρωτοδικείο Αιγίου΄΄

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιώργος Μπέσκος και ο αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Μανωλόπουλος, με τον πρώτο να επισημαίνει αμέσως μετά την επίσκεψη στο υπουργείο: ΄΄Σε συνάντηση που είχαμε σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αρμόδιο υφυπουργό, ζητήσαμε, μετά την δρομολογημένη κατάργηση όλων των Ειρηνοδικείων της χώρας, οι υποθέσεις των περιοχών Αιγείρας και Ακράτας να υπάγονται στην περιφερειακή ενότητα του Πρωτοδικείου Αιγίου, καθώς ανήκουν στον δήμο Αιγιαλείας και είναι σε πολύ πιο κοντινή απόσταση από τα Καλάβρυτα που υπάγονται μέχρι σήμερα΄΄.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέσκο, ΄΄με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος του Πρωτοδικείου Αιγίου ως περιφερειακή έδρα και θα αυξηθεί ο όγκος των υποθέσεων, διευκολύνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο και τους πολίτες του δήμου μας σε Αιγείρα και Ακράτα. Ουσιαστικά ο υφυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του ο υφυπουργός και συνεργάτες του, ότι το Πρωτοδικείο μας θα εξακολουθεί να λειτουργεί με όλες του τις δομές. Είμαστε σε επαγρύπνηση και αναμένουμε την τήρηση των δεσμεύσεων. Η λειτουργία και η αναβάθμιση του ρόλου του Πρωτοδικείου μας είναι συνυφασμένη με την κοινωνική ανάπτυξη της Αιγιάλειας΄΄.

Μεταφέροντας στο Protionline.gr το κλίμα της συνάντησης, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. είπε πως ήταν ιδιαιτέρως θετικό. ΄΄Εκτιμώ πως θα υιοθετηθούν οι θέσεις και προτάσεις μας αφού κατ’ αυτό τον τρόπο και οι πολίτες της Ανατολικής Αιγιάλειας παραμένουν εντός του δήμου, δεδομένου ότι μία μετακίνηση στα Καλάβρυτα είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι στο Αίγιο΄΄.
΄΄Το Πρωτοδικείο Αιγίου έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις, μεγάλο αριθμό υποθέσεων και εδρεύει στον δήμο στον οποίο υπάγονται Ακράτα και Αιγείρα. Ο υφυπουργός έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει λόγος μετακίνησης των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας εκτός δήμου Αιγιαλείας, στα Καλάβρυτα΄΄, πρόσθεσε ο κ. Μπέσκος.

Η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων

Την ίδια στιγμή, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων υπεραμύνεται της άποψης να λειτουργεί ανεξάρτητο δικαστήριο στην Ακράτα, όπως τονίστηκε από τον πρόεδρό του Ανδρέα Οικονόμου. Από τη στιγμή που αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω του μικρού σχετικά αριθμού των υποθέσεων και δεδομένου ότι έχει δρομολογηθεί η κατάργηση των Ειρηνοδικείων, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ. ζήτησε οι υποθέσεις της Ανατολικής Αιγιάλειας να υπάγονται στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων.

Σημειώνεται πάντως ότι η στάση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων είναι σαφής και αμετακίνητη όπως διατυπώθηκε και στην προχθεσινή του γενική συνέλευση, εκεί όπου αποφασίστηκε και συνέχιση των κινητοποιήσεων των δικηγόρων – μελών του, μετά και την απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στις 4 Ιανουαρίου. Η αποχή ορίστηκε δε από την Τρίτη 9 έως και τις 31 Ιανουαρίου.

΄΄Κατόπιν αυτού, οι δικηγόροι του Δ.Σ. Καλαβρύτων θα απέχουν από όλες τις δίκες ενώπιον των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, ιδίως δε από όλες τις δίκες που διάδικος είναι το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και από υποθέσεις νομικής βοήθειας και συμβολαιογραφικές πράξεις, αντιδρώντας δυναμικά: 1) Στην μεθοδευόμενη αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη της χώρας και στην κατάργηση ή συγχώνευση οποιουδήποτε Εφετείου, Πρωτοδικείου, Ειρηνοδικείου ή στην υποβάθμιση της λειτουργίας τους, 2) Στην μη ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικό Γραφείο στα Καλάβρυτα, που αποτελεί πάγιο αίτημα του Συλλόγου και του Δήμου Καλαβρύτων, 3) Στην υπολειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων, 4) Στην κατάσταση του δικαστικού μεγάρου Καλαβρύτων, 5) Στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 6) Στην μη ικανοποίηση των πάγιων οικονομικών αιτημάτων του δικηγορικού σώματος, όπως ειδικότερα αναφέρονται στην από 9/12/2023 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων΄΄, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων επισημαίνονται και τα εξής: ΄΄Ειδικότερα, η Γενική Συνέλευση διατράνωσε την έντονη και κατηγορηματική αντίθεση της στην τυχόν κατάργηση ή υποβάθμιση της πλήρους και κανονικής λειτουργίας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων και στην τυχόν κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ακράτας ή στην οποιαδήποτε μεταβολή της περιφέρειάς του, που αποτελεί ανέκαθεν αναπόσπαστο τμήμα της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξή του΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr