background img
banner
banner

Επισπεύδει την προσφυγή…

ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ “ΧΑΡΑΤΣΙ” ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μήνα με το μήνα ανακτά το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από τους ΚΑΠ από την 1-1-2024, το εξ αναβολής τέλος ταφής απορριμμάτων. Μόνο από τους δύο μεγάλους Δήμους της Αχαΐας, Πάτρα και Αίγιο, υπολογίζει να «ανακτήσει» για το α’ εξάμηνο του 2024, αναδρομικά, ποσό 2,1 εκατ. ευρώ!

Τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος μιλούν για «χαράτσι» στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων που μπαίνει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2024, μετά από διετή αναστολή πληρωμών. Σήμερα κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας αναμένεται εισήγηση για προσφυγή στο ΣτΕ προκειμένου να «παγώσουν» οι πληρωμές, προσωρινά, έως ότου το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο αποφανθεί για την νομιμότητα της σχετικής Υπουργικής Απόφασης του υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου.

Το τέλος ταφής επιβάλλεται στους ΟΤΑ εδώ και μια 12ετία για τους τόνους των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή, χωρίς να έχει προηγηθεί επεξεργασία (εργοστάσιο διαχείρισης και ανακύκλωση).

Η πρώτη δόση της τακτικής επιχορήγησης για κάλυψη των λειτουργικών και λοιπών δαπανών των δήμων (ΚΑΠ) ήδη περικόπηκε για την απόδοση τους τέλους και αφορά το 2022 και το α΄ εξάμηνο του 2023.

«Ψαλιδίζει» τους προϋπολογισμούς

«Δεν μπορεί να επιβαρύνονται οι δήμοι για την χρόνια την αδυναμία της κεντρικής διοίκησης να κάνει κάποια βήματα και να επισπεύσει τις διαδικασίες για βασικές υποδομές στην καθαριότητα και διαχείριση απορριμμάτων. Η αναδρομική επιστροφή και απόδοση χρημάτων με το αιτιολογικό ότι αφορούν στην χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης, μέσω του εθνικού οργανισμού που είναι ο ΕΟΑΝ, εμφανίζεται ως αιτιολογία αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται από την ώρα που έχουν γίνει οι απαραίτητες υποδομές.

Δυστυχώς, παρά τα βήματα που έχουν γίνει ήδη σε εθνικό επίπεδο, δεν είμαστε σε θέση ακόμη να πούμε ότι μπορούμε να καλύψουμε σε επίπεδο δομών την ανάγκη των πολιτών οι οποίοι όμως θα επιβαρυνθούν από το ‘χαράτσι’ καθώς θα παρακρατηθεί από τις εισπράξεις δημοτικών τελών, αυξάνοντας και το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων» αναφέρει στο Protionline.gr ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αιγιαλείας Νίκος Καραϊσκος.

«Ο Δήμος Πατρέων όπως και μεγάλος αριθμός Δήμων της χώρας στερούνται από φέτος ένα σημαντικό ποσοστό των χρηματοδοτήσεών τους μέσω ΚΑΠ για την πληρωμή του προστίμου για το τέλος ταφής απορριμμάτων» αναφέρει ο Μιχάλης Αναστασίου, Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης Πατρέων επισημαίνοντας ότι ο Δήμος, κάθε μήνα, θα βλέπει να παρακρατούνται από τον λογαριασμό του το 5% των ΚΑΠ.

Φόρος… 5ετίας και βάλε!

Το τέλος ταφής από το 2015, μετατράπηκε σε «πράσινο τέλος» στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε. Μέσα στο έτος αυξάνεται, διπλασιάζεται επί της ουσίας, ενώ το γεγονός ότι στην Αχαΐα δεν υπάρχει καν εργοστάσιο διαχείρισης -που δύναται να περιορίσει το ‘χαράτσι’- το καθιστά ένα μόνιμο σχεδόν φόρο!

«Το ‘περιβαλλοντικό τέλος’ έχει καθαρά τιμωρητικό χαρακτήρα. Όσον αφορά στην Αιγιάλεια, είναι μειωμένο διότι πηγαίνουμε τα απορρίμματα στο εργοστάσιο της Ηλείας όπου έχουμε ένα 67% περίπου απόσπαση από την ταφή καθώς πληρώνουμε μόνο για το υπόλοιπο. Έχουμε αυξήσει και την ανακύκλωση η οποία σταδιακά έχει περιορίσει και το ποσό που θα πρέπει να μπαίνει σε ετήσια βάση στον προϋπολογισμό. Είναι στην ουσία λιγότερο από το 1/10ο των χρημάτων που κόβονται κάθε μήνα από τον προϋπολογισμό άλλων δήμων της Αχαΐας. Το ‘χαράτσι’ παραμένει όμως πρόβλημα, η ΚΕΔΕ πρέπει να προχωρήσει ώστε να κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση να εισπραχτεί αναδρομικά η οφειλή καθώς ουσιαστικά επιβαρύνεται ο σχεδιασμός του δήμου που στόχο έχει να αξιοποιούνται τα τέλη που εισπράττονται για δράσεις που θα βελτιώσουν τη διαχείριση απορριμμάτων και την ποιότητα ζωής, όχι για πρόστιμα!» συμπληρώνει ο κ. Καραϊσκος.

Ο σχεδιασμός του εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων για την Αχαΐα που μελλοντικά θα αφορά και την πόλη του Αιγίου, θα έχει ως… ελάχιστο χρόνο αναμονής, στην πληρωμή του τέλους τουλάχιστο μια 5ετία.

«Με την ΚΕΔΕ διεκδικούμε να επισπευστούν όλες οι αναγκαίες βασικές υποδομές για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Αχαΐα αλλιώς θα συνεχίσουμε να τρέχουμε πίσω από τις νέες τεχνολογίες και λύσεις, με βαρύ κόστος για τους πολίτες» καταλήγει ο κ. Καραϊσκος.

Προσφυγή των Καλαβρύτων

Την άσκηση αίτησης αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας κατά των αποφάσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών για την παρακράτηση των ΚΑΠ) αποφάσισε ήδη ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος μετά και την σχετική εισήγηση και απόφαση της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος.

Στόχος του δημάρχου Καλαβρύτων, όπως αναφέρει, είναι να προστατέψει το συμφέρον του δήμου και την ζημία στον προϋπολογισμό μετά την έκδοση της πρώτης παρακράτησης από τους ΚΑΠ, με την ετήσια κατανομή του υπουργείου για το 2024.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr