background img
banner
banner

Κι άλλο «περίγραμμα» σχεδίου νόμου θέλει υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αιγίου

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΟΥ – ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ

Τα κατά καιρούς σχέδια που διαρρέουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και περιλαμβάνουν υποβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών, ηχούν «συναγερμό» στις τάξεις δικηγόρων και δικαστικών της περιοχής, με τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη να θεωρούνται πλέον δεδομένες, τους τοπικούς φορείς ωστόσο να παίζουν τα… τελευταία τους χαρτιά ώστε να αποτραπεί κάθε προσπάθεια υποβάθμισης. Το «περίγραμμα» σχεδίου νόμου που έφτασε στα χέρια των ανθρώπων του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου «ήθελε» κατάργηση του Πρωτοδικείου Αιγίου και μετατροπή του σε περιφερειακό. Το γεγονός προκάλεσε έντονη αντίδραση ενώ μέχρι στιγμής τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πέραν της κατάργησης του Ειρηνοδικείου Ακράτας.

΄΄Πράγματι, το προχθεσινό σχέδιο ανέφερε το Πρωτοδικείο Αιγίου ως περιφερειακό, όπως και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων, διατηρώντας μόνο ως κεντρικό, αυτό της Πάτρας. Αμέσως επικοινωνήσαμε με τους παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης που μας καθησύχασαν ότι αυτό δεν είναι το τελικό σχέδιο και ότι βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Μας διαβεβαίωσαν δε ότι και το Πρωτοδικείο Αιγίου θα παραμείνει με τις δομές που έχει. Προσωπικά, ανέφερα στον Εφέτη ότι δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί Πρωτοδικείο που είναι τόσο ψηλά στην αξιολόγηση σε σχέση με άλλα Πρωτοδικεία στη χώρα. Δεν μπορεί να μεταφέρεται το Πρωτοδικείο Αιγίου στην Πάτρα, εκεί όπου το Διοικητικό Πρωτοδικείο λειτουργεί σε μία αίθουσα που θυμίζει… γκαρσονιέρα΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος.

Σε τι επιμένει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου

Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου έχει ζητήσει να λειτουργεί αυτοτελές Πρωτοδικείο στο Αίγιο. ΄΄Έχουμε τις προοπτικές, έχουμε δείκτες υψηλής αξιολόγησης υπερέχουμε έναντι της Πάτρας και σε σχέση με ποσοτικά δεδομένα δηλαδή ως προς τον χρόνο έκδοσης των αποφάσεων, ως προς την αναλογία αιθουσών ανά δικαστή αλλά και ως προς το κόστος που επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο. Δεν μπορούν λοιπόν να μας οδηγήσουν στο Πρωτοδικείο της Πάτρας καθώς αυτό δεν θα είναι επιτάχυνση της δικαιοσύνης αλλά επιβράδυνση και υποβάθμιση΄΄, ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, εκτιμώντας πως σε περίπου μία εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί ο νέος χάρτης της Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δ.Σ.Α. έχει εκφράσει το αίτημα, οι αρμοδιότητες του προς κατάργηση Ειρηνοδικείου Ακράτας να μεταφερθούν στο Πρωτοδικείο Αιγίου, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαβρύτων να έχει αντίθετη άποψη.

Η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo Protionline.gr και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων Ανδρέας Οικονόμου, ο οποίος επισήμανε: ΄΄Ακόμη δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, το θέμα είναι σε επίπεδο διαβούλευσης, κυρίως σε επίπεδο υπουργείου γιατί δεν ζητούν πλέον τις δικές μας προτάσεις. Αυτό που επεξεργάζονται είναι το πώς θα είναι το χωροταξικό θέμα και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες των κατά τόπους Πρωτοδικείων. Όπως φαίνεται, καταργούνται τα Ειρηνοδικεία και δεν γνωρίζουμε αν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις προθέσεις του υπουργείου. Όσον αφορά την Αχαΐα, παραμένει το Πρωτοδικείο Πατρών ως κεντρικό και προβλέπεται να λειτουργούν ως περιφερειακά τα Πρωτοδικεία Καλαβρύτων και Αιγίου΄΄.

Ως προς τις θέσεις του Δ.Σ.Κ., ο κ. Οικονόμου τόνισε: ΄΄Εμείς ζητάμε να παραμείνει ως έχει το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων για λόγους ιστορικούς, γιατί είναι μία ορεινή απομακρυσμένη περιοχή. Να είναι δηλαδή ένα κεντρικό Πρωτοδικείο. Από εκεί και πέρα ζητάμε να διατηρηθεί το Ειρηνοδικείο Ακράτας και να λειτουργεί ως περιφερειακό Πρωτοδικείο αλλά όπως φαίνεται είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρχουν τέσσερα πρωτοδικεία στην Αχαΐα από τρία. Επιπλέον, υπάρχει η βούληση για κατάργηση όλων των Ειρηνοδικείων. Σε αυτή την περίπτωση ζητάμε να παραμείνει το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων με ενσωματωμένο το Ειρηνοδικείο Ακράτας στην εδαφική του περιφέρεια όπως είναι σήμερα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr