background img
banner
banner

Κρίσεις και φύλλα πορείας

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΑ

Θέμα 24ωρων είναι οι αλλαγές στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας την οποία ήδη έχει προαναγγέλλει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενώ θέμα συζήτησης, μεταξύ του συνόλου του προσωπικού που υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. σε επίπεδο Αχαΐας, είναι η άμεση επιστροφή αστυνομικών με αποσπάσεις της τελευταίας διετίας, σε Άμεση Δράση, Ομάδα ΔΙΑΣ και Τροχαία. Η σχετική διαδικασία είναι ήδη μάλιστα σε εξέλιξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις πριν ξεκινήσουν οι κρίσεις από το ΚΥΣΕΑ!

Οι επικρατέστεροι διάδοχοι

Η τοποθέτηση στη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. του υποστράτηγου ∆ημήτρη Μάλλιου μέχρι τώρα προϊστάμενου του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, φαίνεται να αποτελεί ειλημμένη απόφαση. Η αναβάθμιση σειράς αξιωματικών που βρίσκονται μαζί του στην επετηρίδα θα συμπαρασύρει και την τύχη των υποστράτηγου Απόστολου Μαρτζάκλη (Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδος).Παρά το γεγονός ότι η επετηρίδα των ενεργεία υποστρατήγων θα αυξηθεί από τους 20 στους 25, οι μετακινήσεις και αναβαθμίσεις θα είναι πολλές.

Οι ταξίαρχοι Θεόδωρος Τσάτσαρης, νυν Αστυνομικός διευθυντής Ζακύνθου και Ανδρέας Τσαπικούνης, φέρονται να είναι οι δύο επικρατέστεροι για αναβάθμιση και για την θέση της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας.

Ηρεμία πριν την… καταιγίδα

Εκτός από αποστρατείες ανώτατων αξιωματικών και αναβαθμίσεις υφισταμένων τους, στα πλαίσια των ετήσιων κρίσεων που θα ξεκινήσουν, ίσως και να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα, η ατζέντα του νέου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει επιστροφή στη δράση μέσα στο μήνα για αρκετούς αστυνομικούς που υπηρετούν στην Αχαΐα. Ο Υπουργός που διαχειρίζεται «λευκή επιταγή» εκ μέρους του Πρωθυπουργού σε θέματα στελέχωσης και αναδιάρθρωσης υπηρεσιών, αμέσως μετά τις κρίσεις και τις νέες τοποθετήσεις, θα «δώσει το πράσινο φως» και για αλλαγές σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Περιφέρειας. Ήδη μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην Αττική είχαν επιστρέψει στην ομάδα ΔΙΑΣ περισσότεροι από τους μισούς για τους οποίους ανακλήθηκε η απόσπαση τους την περίοδο 2022-2023 και το 80% εκπαιδευμένων της Άμεσης Δράσης, οι οποίοι είχαν μετακινηθεί.

Σε επίπεδο νομού Αχαΐας, προς το παρόν «δεν κουνιέται φύλλο» σε σχέση με τις αποσπάσεις. Οι πρώτες μετακινήσεις αναμένονται πάντως μέσα στον Ιανουάριο και αμέσως μετά θα δοθεί έμφαση στην αύξηση των περιπολιών της ΔΙΑΣ στις γειτονιές.

Επενδύουν στην εμπειρία…

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στην Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ) Δυτικής Ελλάδας ευελπιστούν ότι η εμπειρία του κ. Χρυσοχοϊδη στο γραφείο, όπου βρίσκεται ήδη από τις 3 Ιανουαρίου -για πέμπτη φορά μάλιστα- θα αποσβέσει πιθανούς κραδασμούς καθώς πολλά Αστυνομικά Τμήματα στην περιφέρεια λειτουργούν ήδη στα όρια.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ένα 5μηνο, στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στο γραφείο του πρώην Υπουργού κ. Οικονόμου υπήρχε αναφορά από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργο Μπέσκο με σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και μέσα για την πάταξη του εγκλήματος και της παραβατικότητας. Το Α.Τ. Αιγιαλείας παρά την αύξηση της εγκληματικότητας και τις ληστείες, εδώ και μια διετία, ακολουθεί μια πορεία υποστελέχωσης. Όλες οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις για ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό, έχουν πέσει στο κενό.
Από το επιτελείο του κ. Χρυσοχοΐδη επισημαίνεται ότι έως και τα τέλη του 2021 είχε μπει «κόκκινη γραμμή» στην μη απομάκρυνση προσωπικού από τις περιπολίες και τις άλλες υπηρεσίες -ΟΠΚΕ και Ασφάλεια. Μέσα στις αρχές του έτους η «κανονικότητα» με την… υπογραφή του Μιχ. Χρυσοχοϊδη επιστρέφει καθώς θα επιστρέψουν στις μονάδες «πρώτης γραμμής» όλοι όσοι έχουν φύγει, στο ενδιάμεσο.

Αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς, δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα και εντατικοποίηση και ενίσχυση των πεζών και εποχούμενων αστυνομικών περιπολιών ζήτησε πριν από λίγα 24ωρα, στο φόντο των εξελίξεων στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. και της αντικατάστασης του κ. Οικονόμου, ο πρώην Βουλευτής και πρώην Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Άγγελος Τσιγκρής.

Έμφαση στους ανηλίκους

Αμέσως μετά τις κρίσεις, μέσα στο επόμενο 10ήμερο, αναμένεται να ανακοινωθεί σχέδιο δράσης για την παραβατικότητα ανηλίκων, με

χαρτογράφηση περιοχών που έχουν διαπιστωθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας,

ενίσχυση των περιπολιών δυνάμεων «πρώτης γραμμής», από ΟΚΠΕ και Ασφάλεια, στα σχολεία και

συνεργασία με δήμους, ψυχολόγους και την επιστημονική κοινότητα.

Το κεφάλαιο «ανήλικη παραβατικότητα» έχει ανοίξει πάντως για κάποιες υπηρεσίες και στην Αχαΐα όπως η Ασφάλεια Αιγίου. Με πρωτοβουλία του διοικητή Ασφαλείας Αιγιαλείας Ιορδάνη Μαγειράκη, η υπηρεσία -εδώ και ένα δίμηνο- έχει συντονίσει το βηματισμό της με την εκπαιδευτική κοινότητα και τις Σχολικές Επιτροπές του δήμου και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για κοινή δράση κατά της παραβατικότητας αλλά και της θυματοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων κάθε μορφής –σεξουαλική παρενόχληση, βία και bullying- με έμφαση και σε εξωσχολικούς.

Ήδη απογευματινές ώρες, έχουν πληθύνει οι περιπολίες σε σχολικά συγκροτήματα του Αιγίου.
Εκτός από την Ασφάλεια, στους προληπτικούς ελέγχους και περιπολίες έξω από τα σχολεία, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και γονείς, έχει ενεργοποιηθεί και η ΟΠΚΕ Αιγιαλείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr