background img
banner
banner

Πώς… θα αντεπεξέλθουν στα «POS»;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΜΕ ΕΥΧΕΣ

Υποχρεωτική θα είναι πλέον η χρήση POS και σε όσα περίπτερα έχουν απομείνει και στην Αιγιάλεια, εξέλιξη που έχει προκαλέσει, μεγάλες αντιδράσεις στον κλάδο ο οποίος θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό, το παραδοσιακό ελληνικό περίπτερο σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Ήδη, στην περιοχή τα περίπτερα, μαζί με αυτά που ανοίγουν περιστασιακά, φτάνουν τα 17, όταν πριν μία δεκαετία ανέρχονταν σε τουλάχιστον 30.

Εξανεμίζεται το ελάχιστο περιθώριο κέρδους

Σε αναζήτηση τρόπων έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το κέρδος τους από τη χρήση POS, προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου τα μέλη της Ένωσης Καπνοπωλών Περιπτερούχων Παντοπωλείων Μίνι Μάρκετ Ψιλικών Αιγιαλείας, διαπιστώνοντας πως το βασικό πρόβλημα με τη χρήση των POS είναι ότι εξανεμίζει το ελάχιστο περιθώριο κέρδους που υπάρχει στον μεγαλύτερο όγκο των πωλήσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου στο Αίγιο, ενώ περιελάμβανε και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με ευχές για μία χρονιά αποδοτική για τα μέλη της Ένωσης.

Εκφράστηκε ωστόσο και ο έντονος προβληματισμός για το τι μέλει γενέσθαι, από τη στιγμή που το 80% του τζίρου των περιπτέρων γίνεται από τις πωλήσεις καπνικών προϊόντων και διάφορων καρτών, είδη στα οποία το κέρδος είναι σχεδόν μηδενικό και έτσι, μετά τις κρατήσεις των τραπεζών αλλά και τα ετήσια έξοδα της χρήσης POS, το κέρδος φτάνει το μηδέν. Όπως τόνισε στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Τσινάκης, για ένα πακέτο τσιγάρα, το περιθώριο κέρδους είναι 10 λεπτά και αν η πληρωμή γίνει με χρήση κάρτας το μισό κέρδος πάει στην τράπεζα ενώ αν συνυπολογιστεί και το κόστος συντήρησης, τελικά το περίπτερο φτάνει να μπαίνει μέσα 1 λεπτό για κάθε πακέτο τσιγάρα που πουλά!

Δεν ελήφθησαν υπόψη οι αντιδράσεις

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν πρόσφατα στα αρμόδια υπουργεία σε συνάντηση που έγινε με την πανελλήνια Ομοσπονδία περιπτεριούχων, όμως καμία θετική απάντηση δεν δόθηκε. ΄΄Παρά τις αντιδράσεις μας, έως το τέλος του μήνα πρέπει να έχουμε καταθέσει τα χαρτιά για POS, να έχουμε πάρει την έγκριση της τράπεζας και από εκεί και πέρα το πότε θα θέσουμε σε εφαρμογή τα POS θα εξαρτηθεί από το πότε θα τα φέρει η τράπεζα και θα εναρμονιστούμε με το υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, μας επιβαρύνει και το κόστος αγοράς που κυμαίνεται στα 200 με 250 ευρώ΄΄, επισήμανε ο κ. Τσινάκης, σημειώνοντας πως είναι πλέον κάτι αναπόφευκτο.

Επιβίωση μόνο με μία μικρή επιβάρυνση στις συναλλαγές με κάρτα

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Ένωσης, ΄΄το πενιχρό κέρδος που βγάζουμε θα μας το παίρνει το κράτος. Ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και μετά τη χρήση των POS, είναι να εφαρμόσουμε αυτό που ισχύει σε άλλες περιοχές της χώρας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κρήτη που το έχει καθιερώσει απ’ άκρη σε άκρη. Ισχύει μία μικρή επιβάρυνση ανά είδος που πωλείται και ανά συναλλαγή με POS, της τάξεως του 0,10 ευρώ, προκειμένου να βγάλουμε την απώλεια.
Αυτά τα 10 λεπτά θα τα αιτιολογήσουμε σαν παροχή υπηρεσιών ώστε να μπορέσουμε να ισοφαρίσουμε το χαμένο εισόδημα΄΄.

Πρόκειται για μία καθ’ όλα νόμιμη τακτική αφού θα κόβεται νόμιμη απόδειξη. Θα βγάλουμε τον αντίστοιχο ΚΑΔ για να φορολογούμαστε. Έχουμε τη διαβεβαίωση των λογιστών γι’ αυτό΄΄.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν φροντίσει για την εγκατάσταση και λειτουργία POS, θα επιβάλλονται πρόστιμα που θα φθάνουν τα 1.500 ευρώ κατά περίπτωση.

 

Μειώθηκε δραματικά ο αριθμός τους…

Ο κλάδος, που αναζητεί διέξοδο από τη συνεχή πίεση πάντως, ήδη βρίσκεται υπό στενό πρέσινγκ, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, τα περίπτερα και στην Αιγιάλεια να τείνουν να γίνουν… είδος προς εξαφάνιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο Αίγιο λειτουργούν μόλις δέκα με δώδεκα περίπτερα, κάποια εκ των οποίων ανοίγουν υπό ειδικές περιστάσεις. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι και από τον δήμο δεν έχει γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις υπάρχουσες άδειες ούτως ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ζωντανό ενδιαφέρον ή όχι…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr