background img
banner
banner

Γενική απεργία για ακρίβεια, μισθούς και κοινωνικά ζητήματα

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Για τη γενική απεργία της 28ης Φλεβάρη προετοιμάζονται σωματεία και φορείς της Αιγιάλειας, έχοντας προγραμματίσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη συγκεκριμένη ημέρα, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία. Τα σωματεία προτάσσουν το θέμα της ακρίβειας, διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, ενώ ζητούν και την τιμωρία των υπευθύνων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, ΄΄το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί! Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν. Δεν τους πέρασε! Το κύριο που επιδιώκουν είναι να συγκαλύψουν ότι το έγκλημα στα Τέμπη ήταν προδιαγεγραμμένο με αιτίες και ενόχους. Προσπαθούν να συγκαλύψουν την εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν. Την πολιτική που τα μετράει όλα με το κέρδος των καπιταλιστών θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Η ζωή μας δεν είναι κόστος.  Τα εργατικά δυστυχήματα – εργοδοτικά εγκλήματα πληθαίνουν. Η πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος την ανθρώπινη ζωή, που μας θέλει ανυπεράσπιστους μπροστά στις φυσικές καταστροφές  πρέπει να πάρει αγωνιστική απάντηση΄΄.

Η όποια μικρή αύξηση θα εξανεμιστεί από τα πανάκριβα προϊόντα

Για την ακρίβεια, σημειώνουν: ΄΄Σαρώνει τους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα. Η ακρίβεια δυναμώνει και το εργατικό-λαϊκό εισόδημα δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη. Η αγοραστική μας δύναμη  έχει μειωθεί κατά 15% τα τελευταία δυο χρόνια. Την ίδια στιγμή οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα εξασφάλισαν αμύθητα κέρδη, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ειδικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι των supermarkets, της ενέργειας, των μεταφορών, των τραπεζών. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τάχα τα κύματα της ακρίβειας αποτελούν αφενός κοροϊδία -αφού δεν καλύπτουν τις ανάγκες- καθώς ούτε οι τιμές των προϊόντων μειώνονται, ούτε οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται, ούτε καταργούνται οι φόροι για το λαό, που θα ήταν μεγάλη και άμεση ανακούφιση. Η πολιτική που υπερασπίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, επιτρέπει στους επιχειρηματικούς ομίλους, που ελέγχουν τις αγορές, να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η προσαρμογή του κατώτερου μισθού, όπου η όποια μικρή αύξηση δώσει η κυβέρνηση θα εξανεμιστεί λόγω της ακρίβειας΄΄.

Αναφορά κάνουν ακόμη και για το αγροτικό ζήτημα, στην Υγεία, την Παιδεία και τα κοινωνικά ζητήματα, ζητώντας ταυτόχρονα, «καμία εμπλοκή – Καμία συμμετοχή στον πόλεμο!».

Γιατί απεργούν

Εξηγώντας τους λόγους της απεργίας, επισημαίνουν: ΄΄28 Φλεβάρη απεργούμε για τις ζωές μας! Ήρθε η ώρα να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο! Να απαντήσουμε αγωνιστικά με διεκδικητικό αγώνα στο τείχος που υψώνεται μπροστά μας. Να προσπεράσουμε τις συνδικαλιστικές δυνάμεις στη ΓΣΕΕ  που προσπαθούν να επιβάλουν σιωπητήριο. Με το φρενάρισμα των απεργιακών αγώνων δίνουν χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση να περάσει κρίσιμα αντιλαϊκά νομοθετήματα το επόμενο δίμηνο. Το ίδιο σιωπητήριο  επιβάλει και η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αιγίου. Η απεργία προβάλλει ως ανάγκη! Σε αυτό το απεργιακό μέτωπο έχουμε θέση όλοι. Όλοι όσοι αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση δυσκολεύει για τους εργαζόμενους. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις εργατικών συνδικάτων σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των αγροτών και τα μπλόκα τους, οι φοιτητικές καταλήψεις και διαδηλώσεις  δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε. Να γιγαντωθεί ένα εργατικό και λαϊκό ποτάμι διεκδίκησης απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων. Κανείς μόνος του! Αποφασιστικός απεργιακός ξεσηκωμός με το σύνθημα: “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”΄΄.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις, υπογραμμίζουν: -Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. -Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό. -Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023. -Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κοκ.  -Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημόσιους υπαλλήλους. -Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους. -Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες. -Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας. -Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής. -Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. -Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά. -Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές. -Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.  Να μην κλείσει το νοσοκομείο, Αιγίου. -Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς  πολέμους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr