background img
banner
banner

Η παραβατικότητα ανηλίκων «χορεύει»

ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ… ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Η αλλαγή της σύνθεσης της κοινωνίας και η μεγάλη αύξηση της παραβατικότητας (με τους ανήλικους πλέον να διεκδικούν τα… πρωτεία), έχει δημιουργήσει τεράστιες ανάγκες ως προς την αστυνόμευση και την πάταξη του εγκλήματος στην Αιγιάλεια.

Οι ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της Αιγιάλειας δυσκολεύει το έργο των εναπομεινάντων αστυνομικών και αποδυναμώνει το αίσθημα ασφαλείας του πολίτη και δημιουργεί κινδύνους. Το πολλάκις διατυπωμένο αίτημα ενίσχυσης δεν βρήκε ευήκοα ώτα, αντιθέτως μάλιστα, οι μεταθέσεις στέλνουν μόλις έναν νέο αστυνομικό στην Αχαΐα κι αυτόν στην Πάτρα…

Οι αστυνομικοί που καλούνται να καλύψουν τη γεωγραφική περιοχή του τρίτου μεγαλύτερου δήμου της Πελοποννήσου, μετριούνται στα δάκτυλα, την ώρα που η ίδια η κοινωνία στέλνει τα… μηνύματά της, όταν σχεδόν σε κάθε σύλληψη το τελευταίο διάστημα, σε κάθε μικρή παραβατική ομάδα ή μεγάλη συμμορία, υπάρχει τουλάχιστον ένας ανήλικος…

Δεν καλύπτονται ούτε τα καθημερινά, πόσο μάλλον τα έκτακτα…

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόλις 25 αστυνομικοί και 10 ακόμη που εργάζονται ως πολιτικοί υπάλληλοι.

Στο Τμήμα Ασφαλείας Αιγιαλείας υπάγονται 30 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών της Ομάδας ΟΠΚΕ. Στο δε Αστυνομικό Τμήμα Ακράτας, το οποίο έχει 24ωρη υπηρεσία, ανήκουν 15 άνδρες συνολικά και υπάρχει ένα μόνο περιπολικό το οποίο καλύπτει κάθε περιστατικό που προκύπτει… Όλες οι υπηρεσίες διαθέτουν οχήματα, κατάλληλο εξοπλισμό και σύγχρονο τεχνολογικό υλικό, όμως τα άτομα δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν όλες τις καθημερινές ανάγκες ούτε σαφώς για τις έκτακτες περιπτώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι από την Υπηρεσία σε επίπεδο Αιγίου έχουν συνταξιοδοτηθεί το προηγούμενο εξάμηνο συνολικά 5 άτομα, θέσεις οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί και ούτε βέβαια προβλέπεται, καθώς στις μεταθέσεις Αστυνομικών που ανακοινώθηκαν, δεν υπάρχει καμία προβλεπόμενη θέση για τις ανάγκες του Α.Τ. Αιγίου, ενώ για όλη την Αχαΐα κατά το προηγούμενο τρίμηνο έφυγαν ή συνταξιοδοτήθηκαν 40 άτομα σε επίπεδο νομού, ενώ ήρθε μόνο ένας, στη γειτονική Πάτρα.

Σύμφωνα με τα καθημερινά περιστατικά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, η αύξηση της παραβατικότητας και η σαφέστατη αλλαγή της μορφής λειτουργίας της κοινωνίας, ειδικά την τελευταία τριετία, έχει διαφοροποιήσει πλήρως το σκηνικό των αρμοδιοτήτων, σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Τέλος, ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών της Υπηρεσίας, είναι 50 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αρκετά γερασμένο το προσωπικό και από τη στιγμή που δεν ανανεώνεται, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Το υπουργείο, αν και γνωρίζει το πρόβλημα μέσω και των παρεμβάσεων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, από τις παρεμβάσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου αλλά και από υπηρεσιακές αναφορές, μάλλον τηρεί σιγή ιχθύος.

Αναφορά από τον Γ. Μπέσκο και συνεχείς οχλήσεις

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην τελευταία αναφορά του, ο Γιώργος Μπέσκος, ανέφερε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. (με κοινοποίηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού):
«Με έκπληξη και αγανάκτηση λάβαμε γνώση των τακτικών μεταθέσεων αστυνομικών υπαλλήλων για όλα τα αστυνομικά τμήματα του νομού Αχαΐας, όπου ο αριθμός των μεταθέσεων στο νομό μας για το 2024 ανέρχεται στο νούμερο… 1.

Αποτελεί πρόκληση για όλους τους υπηρετούντες στα αστυνομικά τμήματα της Αχαΐας το γεγονός αυτό, αφού ουσιαστικά τους οδηγείτε σε αδιέξοδο υπηρεσιακό, καθεστώς εργασιακής εξόντωσης και το κυριότερο τίθεται σε άμεσο κίνδυνο απροκάλυπτα η δημόσια ασφάλεια.

Την ώρα που μόνο 1 άτομο έρχεται με μεταθέσεις το 2024 στα αστυνομικά τμήματα της Αχαΐας, την ίδια στιγμή ενημερώθηκα, ότι κόβονται αποσπάσεις από το νομό μας ώστε να επιστρέψουν αποσπασμένοι στην Αττική και πάνω από 40 άτομα αναμένονται από νυν υπηρετούντες να συνταξιοδοτηθούν στο νομό μας.

Ο Νόμος Αχαΐας είναι από τους μεγαλύτερους πληθυσμιακά νομούς στη χώρα μας και υπάρχει αύξηση σε εγκληματικότητα που οφείλεται και σε μεγάλο αριθμό ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Είναι πλέον γνωστό στους πάντες στην περιοχή ότι τα Αστυνομικά Τμήματα στην Αιγιάλεια, Δυτική Αχαΐα, Πάτρα, Καλάβρυτα, είναι υποστελεχωμένα σε δραματικό βαθμό και υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών.

Παρακαλώ άμεσα ,όπως προχωρήσετε σε ενίσχυση του προσωπικού στα αστυνομικά τμήματα του νομού μας καθ οιονδήποτε τρόπο ,γιατί πλέον λόγω της δραματικής μείωσης του αριθμού των αστυνομικών υπαλλήλων η πάταξη της εγκληματικότητας είναι δυσχερής στην περιοχή μας και ευρίσκεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους. Είναι αδιανόητο και καταδεικνύει αδιαφορία για την ασφάλεια των κατοίκων της Αχαΐας η κατάσταση αυτή».

Με το… βλέμμα όλων στην Ημερίδα για τη νεανική παραβατικότητα

Την ίδια στιγμή, το Τμήμα Ασφαλείας και τοπικοί φορείς, με μία άκρως ενδιαφέρουσα και ουσιαστική ημερίδα, επιχειρούν να ενημερώσουν την κοινωνία και να την αφυπνίσουν για τη σύγχρονη μάστιγα της νεανικής παραβατικότητας, αποδεικνύοντας τη συνεχή μέριμνά τους για την κοινωνία.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Ασφάλειας Αιγιαλείας, η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Αιγιαλείας και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιαλείας με την υποστήριξη του Δήμου Αιγιαλείας, συνδιοργανώνουν Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Νεανική Παραβατικότητα – Η σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, στις 6:00μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» Κανελλοπούλου και Νικ. Πλαστήρα στο Αίγιο.

Κατά τη διάρκειά της, ο Εγκληματολόγος Άγγελος Τσιγκρής θα αναπτύξει το θέμα «Σχολική βία- Το πρόβλημα και οι λύσεις», η Ψυχολόγος – Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννα Τσάκωνα θα μιλήσει για το θέμα «Θύτης- Θύμα- Θεατής: Το τρίγωνο του εκφοβισμού», ο Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ. Δημήτριος Πανούτσος θα αναλύσει το θέμα «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Ελευθεριώτης θα μιλήσει για «Σχολική βία και εκπαιδευτικά αδιέξοδα».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr