background img
banner
banner

Σχέδιο ριζικής ανακαίνισης του Δημοτικού Κινηματογράφου «Απόλλων»

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Έχει φιλοξενήσει χιλιάδες θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, αμέτρητες εκδηλώσεις, τα φώτα από τις ταινίες του μάς χάιδεψαν αλλεπάλληλες φορές τον νου. Αποτελεί τη «στέγη» του Πολιτισμού, φιλοξένησε στιγμές της ζωής μας. Το Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Απόλλων», με την χαρακτηριστική κλασική αίθουσά του, μετά από πολλές δεκαετίες εξακολουθεί να αποτελεί «κόσμημα» για το Αίγιο, το οποίο ωστόσο χρειάζεται κάποιες παρεμβάσεις ώστε να μην απολέσει ποτέ τη λάμψη του!

Γνωρίζοντας πολύ καλά τις ανάγκες του χώρου και έχοντας βάλει στόχο να βελτιώσει και να αξιοποιήσει όλα τα «δυνατά χαρτιά» της Αιγιάλειας, η δημοτική αρχή και δη ο νέος αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Παναγιώτης Ανδριόπουλος κινούν τα… νήματα για την εξεύρεση χρηματοδότησης, με σκοπό τη ριζική ανακαίνιση του «Απόλλωνα» που θα τον καταστήσει ακόμη πιο εύχρηστο, λειτουργικό και ελκυστικό.

Πού χρειάζονται «λίφτινγκ»

Ο κ. Ανδριόπουλος αποκαλύπτει στo Protionline.gr: ΄΄Έχουμε μπει σε μία διαδικασία να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να προχωρήσουμε σε ριζικές ανακαινίσεις κάποιων χώρων που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Πρώτα απ’ όλα, θέλουμε να κάνουμε ένα γενικό «λίφτινγκ» στο Δημοτικό Στάδιο Αιγίου, στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε μία ουσιαστική παρέμβαση στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων και σε τρίτη φάση στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Αιγίου. Όλα βρίσκονται σε στάδιο διερεύνησης. Έχουμε εντάξει κάποια χρήματα στον προϋπολογισμό του 2024 και αναμένουμε. Είχα υποβάλει το αίτημα στο λογιστήριο για να κάνουμε κάποιες μικρές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται και ανάλογα με το τι θα προκύψει από τον προϋπολογισμό να προχωρήσουμε σε κάποιες εργασίες, ωστόσο σε ό,τι αφορά τις ριζικές παρεμβάσεις και δη για τον «Απόλλωνα», έχω έρθει σε επαφή με το υπουργείο Πολιτισμού και μου έχουν δώσει κάποιες κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να κινηθούμε΄΄.

Σημειωτέον ότι το Δημοτικό Κινηματοθέατρο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και έχει παραχωρηθεί προς χρήση στον δήμο Αιγιαλείας. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος προτίθεται μέσα στην εβδομάδα να προχωρήσει εκ νέου σε ενέργειες σε συνεργασία με το υπουργείο. Όπως λέει, ΄΄θα ετοιμάσουμε έναν φάκελο και θα πραγματοποιήσω μία επίσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού. Από όσο γνωρίζουμε, από το εν λόγω υπουργείο δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο πρόγραμμα χρηματοδότησης ωστόσο θα πάρουμε κάποιες κατευθύνσεις ούτως ώστε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από άλλες πηγές, είτε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είτε από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων΄΄.

Τι περιλαμβάνει η τεχνική έκθεση

Τι είναι όμως αυτό που πρέπει να αλλάξει στον Δημοτικό Κινηματογράφο, στον οποίο πριν κάποια χρόνια είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες ωστόσο ήταν επιδερμικές και δεν συντέλεσαν ριζική ανακαίνιση. Σύμφωνα με τον αντιδημάρχο, ΄΄έχουμε ήδη συντάξει μία τεχνική έκθεση. Αρχικά πρέπει να γίνει μία ριζική ανακαίνιση στο σαλόνι του. Βρισκόμαστε ήδη σε αναζήτηση, έχουμε εντοπίσει ένα σαλόνι από κινηματογράφο της Αθήνας που δεν χρησιμοποιείται, να δούμε αν μπορούμε να το έχουμε. Από εκεί και πέρα χρειάζεται ένας ελαιοχρωματισμός, μία νέα μοκέτα, οι τουαλέτες, οι κουρτίνες και το φουαγιέ, χρειάζονται ριζικές αλλαγές΄΄.

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει: ΄΄Σκοπεύουμε να δούμε πώς μπορούμε να παρέμβουμε στη θέρμανση και τις μονώσεις του κτιρίου αναζητώντας τρόπους ενεργειακής αναβάθμισης. Ο στόχος είναι να τοποθετηθούν κάποια πάνελ για την εξοικονόμηση ενέργειας, κάτι που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη θέρμανση, η οποία σήμερα είναι ανεπαρκής και κοστοβόρα. Σκεφτείτε ότι ο κινηματογράφος σήμερα χρειάζεται περί τα 60 λίτρα πετρέλαιο την ημέρα για να ζεσταθεί και πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε. Εάν καταφέρουμε να τον εντάξουμε σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης τότε ίσως ο κλιματισμός θα ήταν η ιδανική λύση, ο χώρος θα θερμαινόταν καλύτερα και βέβαια το κόστος λειτουργίας θα μειωνόταν σημαντικά΄΄.

΄΄Αν και για την ώρα έχουμε τα προβλήματα με το προσωπικό, καθώς δεν μπορούμε να ανανεώσουμε ακόμη τις συμβάσεις και μολονότι ο τομέας του Πολιτισμού (πρώην ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) λειτουργεί ουσιαστικά μόλις με τρία άτομα, πρέπει να τρέξουμε όλες τις υποθέσεις υπό αυτές τις συνθήκες, μέχρι βέβαια να έχουμε τον προϋπολογισμό και να ξαναπάρουμε το προσωπικό για να μπούμε σε μία κανονικότητα΄΄, πρόσθεσε ο κ. Ανδριόπουλος, ο οποίος, ερωτηθείς αναφορικά με το προϋπολογιζόμενο κόστος ανακαίνισης του «Απόλλωνα» είπε πως, ΄΄βάσει μίας τεχνικής έκθεσης που έχουμε πραγματοποιήσει, το κόστος ανέρχεται στο μισό εκατομμύριο €΄΄.

Λίγα λόγια για τον «θεό» του Αιγίου

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Απόλλων» είναι η μεγαλύτερη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην Αιγιάλεια και βρίσκεται στην οδό Κ. Φανέλλη 2 στο Αίγιο (δίπλα στο Δημαρχείο). Από τον Μάιο του 2012 επαναλειτούργησε ως κινηματογράφος με ταινίες α΄ προβολής, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας.

Έχει χωρητικότητα 500 ατόμων στην πλατεία και 200 στον εξώστη και διατίθεται για προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, ημερίδες, σχολικές εορτές και εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος. Στην είσοδο λειτουργεί κυλικείο με σνακ και αναψυκτικά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr