background img
banner
banner

Ευημερία των αριθμών…

20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟ 2023, ΣΤΑ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Δύο παράλληλες ανακοινώσεις, της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τις τουριστικές εισπράξεις για το 2023 αλλά και η ανακοίνωση του κύκλου εργασιών στους κλάδους παροχής υπηρεσιών σε φιλοξενία και εστίαση -για το 2023- από την Στατική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), αποκαλύπτουν το εύρος της συμμετοχής των δύο αυτών κλάδων της οικονομίας για την παραγωγική ανάκαμψη της περιοχής μας μετά την πανδημία.

Εκτός από την παρουσίαση των στοιχείων το Protionline.gr αναζήτησε μέσα από την επιστημονική ανάλυση, αν το πρόσημο είναι θετικό για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Σε αυτή την αξιολόγηση απουσιάζουν στοιχεία όπως το σύνολο των αφίξεων και η κερδοφορία των επιχειρήσεων –με την πιθανή αύξηση της απασχόλησης- για να προκύψει ασφαλές συμπέρασμα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σε όλους τους κλάδους της οικονομίας το 2023, η αύξηση των τζίρων αλλά και των εισπράξεων, θεωρείται δεδομένο από την επιχειρηματική κοινότητα, ότι αποτυπώνει και την άνοδο των τιμών με τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που, ούτως ή άλλως, αφαιρούν «πόντους» από την ανάκαμψη της παραγωγικότητας στην οικονομία…

Τα τουριστικά έσοδα

Τα τουριστικά έσοδα το 2023 έσπασαν το ιστορικό και ψυχολογικό φράγμα των 20 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 2,28 δισ. ευρώ από το 2019. Σε ποσοστό η αύξηση 12,5% ξεπερνά τα προ Covid-19 επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι:
< οι τουριστικές εισπράξεις ξεκίνησαν το 2021, στα 10,5 δισ. ευρώ,
< αμέσως μετά την πανδημία το 2022 έφτασαν τα 17,7 δισ. ευρώ και
< πέρυσι (2023) «πέταξαν» στα 20,5 δισ. ευρώ!

Καταλύματα και εστίαση

Αθροιστικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στους κλάδους των καταλυμάτων και των Υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών το 2023 «άγγιξε» τα 19 δισ. ευρώ (18,9 δισ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 9,9% σε σχέση με το 2022.

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου των καταλυμάτων στην Αχαΐα καταγράφηκε αύξηση 8,5%, από 31,8 εκατ. ευρώ το 2022, στα 34,6 εκατ. ευρώ το 2023.

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου των Υπηρεσιών εστίασης στην Αχαΐα καταγράφηκε αύξηση 9,6%, από 147,4 εκατ. ευρώ το 2022 στα 161,5 εκατ. ευρώ το 2023.

Αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των καταλυμάτων και των Υπηρεσιών εστίασης σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ο κύκλος εργασιών το έτος 2023 ανήλθε σε 196 εκατ. ευρώ στην Αχαΐα (αύξηση 9,4%).

«Σπριντ» στα τέλη καλοκαιριού

Για την Αχαΐα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία,
< η αύξηση στον κύκλο εργασιών στο κλάδο των Καταλυμάτων το γ’ τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το 2022, «έτρεχε» με ρυθμό 29,8% ενώ
< στον κλάδο της Εστίασης (το δ’ τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το 2022) η αύξηση «έτρεχε» με ρυθμό 11,2%.
Σημαντικό το γεγονός ότι η Αχαΐα βρέθηκε στην πρώτη 10άδα των Περιφερειακών Ενοτήτων με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση του κύκλου εργασιών στην Εστίαση στη χώρα για το 2023. Η αύξηση 9,6% του κύκλου εργασιών στην Εστίαση στην Αχαΐα «έπιασε για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία 3ετία τον πανελλαδικό μέσο όρο και ήταν η 4η στη χώρα ακολουθώντας την Χαλκιδική με αύξηση 11,6%, την Αττική με 10,3% αύξηση και το Ηράκλειο με αύξηση 10,1%.
Εκτός από το γεγονός ότι Καταλύματα και Εστίαση πλησίασαν το ψυχολογικό όριο των 200 εκατ. ευρώ το 2023, η Αχαΐα βρίσκεται στις κορυφαίες τουριστικές ζώνες, Χαλκιδική, Ηράκλειο και Αττική! Και ο κλάδος των Καταλυμάτων δεν πρέπει να περνά σε δεύτερο πλάνο με το ποσοστό αύξησης του κύκλου εργασιών στο 29,8% στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

«Λείπουν στοιχεία από την εξίσωση…»

Θα πρέπει να εντοπίσουμε ποια είναι η αιτία της αύξησης των εσόδων στην εστίαση ώστε να αποδειχθεί αν η αύξηση του τζίρου αποτελεί μια εξέλιξη με προοπτική ή αν είναι κάτι σχετικά τυχαίο, λόγω εκτάκτων συνθηκών του υψηλού πληθωρισμού, εκτιμά ο Γιώργος Παππάς, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος
«Μεγαλύτερος τζίρος στην εστίαση σημαίνει είτε ότι αυξήθηκε η τιμή χωρίς να αυξηθεί η ποσότητα, είτε αυξήθηκε η ποσότητα χωρίς να αυξηθεί η τιμή. Κοιτάζοντας το τζίρο χωρίς να ξέρουμε τι έγινε στην ποσότητα, δεν μας δίνει κάποιο συμπέρασμα για το εάν τουριστικό προϊόν της περιοχής πάει καλά. Το στοιχείο που μας το δίνει το πλήθος και η μεταβολή των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων το οποίο θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες ώστε, συνδυαστικά, να απαντήσουμε για την πορεία του τουριστικού προϊόντος στην Δυτική Ελλάδα» επισημαίνει.

Εκτός από τον «άγνωστο χ» που είναι ο κυρίως εισερχόμενος τουρισμός άλλο βασικό στοιχείο που πρέπει να εξετάζουμε είναι το κέρδος που προκύπτει για τις επιχειρήσεις. «Μπορεί ο τζίρος να είναι αυξημένος αλλά αν έχει ανεβεί το κόστος, ποσοστιαία, σε σχέση με τον τζίρο θα έχουμε μειωμένα κέρδη και ενδεχομένως ζημιές.

Αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι αν αυτή η αύξηση του τζίρου θα έχει θετική επίπτωση στα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας, δηλαδή αν αυξάνεται ο αριθμός των απασχολουμένων στους συγκεκριμένους κλάδους και το ύψος των αμοιβών, διότι αυτά είναι στοιχεία που σχετίζονται με το κόστος και την παραγωγικότητα» σχολιάζει ο κ. Παππάς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr