background img
banner
banner

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2024 με ψήφους της δημοτικής αρχής

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΣΙΝΟ

Από τις απορίες επικεφαλής και συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και από τη διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής ότι ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα και ότι άμεσα θα φανούν τα αποτελέσματά του στους δημότες, συνοδεύτηκε η χθεσινοβραδινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκε τον δεύτερο μήνα του έτους ενώ εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι από του χρόνου θα ψηφίζεται ακόμη νωρίτερα δεδομένου ότι φέτος έπρεπε να συμπτυχθούν οι δράσεις των καταργηθέντων νομικών προσώπων.

Σημειωτέον ότι ο προϋπολογισμός 2024 εγκρίθηκε με τις ψήφους της δημοτικής αρχής ενώ οι σύμβουλοι και των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει έσοδα και έξοδα 63.612.965,49 ευρώ.

΄΄Το κυρίαρχο συναίσθημα που έχω αυτή τη στιγμή καταθέτοντας την πρόταση προϋπολογισμού απόψε, είναι ότι βρισκόμαστε πρώτη φορά εδώ και χρόνια που καταθέτουμε εισήγηση, δίχως πιέσεις και δίχως τρομερές αμφισβητήσεις. Νομίζω ότι η πρότασή μας, έτυχε κοινής αποδοχής και είμαστε χαρούμενοι γιατί είναι μια πολύ σωστή και εμπεριστατωμένη πρόταση, ένα σαφέστατα ξεκάθαρο πλάνο για τα πλήρη οικονομικά θέματα του δήμου” ανέφερε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Σταυροπούλου, κατά την αρχική της εισήγηση.

Για μηδενική προοπτική ανάπτυξης έκανε λόγο ο Χρ. Γούτος

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Γούτος από την πλευρά του ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι ξεκάθαρα διαχειριστικός, λέγοντας ότι ΄΄δεν μπορέσαμε ποτέ να συνεννοηθούμε λόγω του ότι έχουμε άλλη λογική διαχείρισης και προσέγγισης για τα έσοδα- έξοδα του δήμου. Ο προϋπολογισμός που καταθέτετε δεν έχει προοπτική και έχετε τελείως διαφορετική προσέγγιση από τη δική μας. Δεν είναι σαφές το τι θα εισπράξει ο δήμος, δεν έχετε ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόσημο για τις χρηματοδοτήσεις και τις ενισχύσεις των έργων. Τα περί ανακύκλωσης αλλά και το θέμα των απορριμμάτων, είναι μία από τα… ίδια, καμία αλλαγή της παλαιάς φιλοσοφίας της δημοτικής αρχής, που την θεωρούμε ούτως ή άλλως απαράδεκτη. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε κάτι τέτοιο, δεν ενισχύουμε αυτό το σκεπτικό. Χρειάζονται άλλες λύσεις και εύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, δεν βλέπω προοπτική ανάπτυξης στην πρόταση που έχει κατατεθεί. Δεν θέλω να είμαι αρνητικός, αλλά από την άλλη, ως αντιπολίτευση, αυτά βλέπουμε… αυτά λέμε…΄΄, είπε ο κ. Γούτος.

Έλλειψη στοχοθεσίας και στήριξη στα δυσβάσταχτα τέλη, ανέφερε ο Κ. Σπηλιόπουλος

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Σπηλιόπουλος είπε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι απλά ένα πλήθος προβλέψεων και αριθμών, αλλά πρέπει να είναι ένα πλαίσιο ουσίας, σωστής προοπτικής και φιλοσοφίας εσόδων και εξόδων, με ένα πολιτικό πρόσημο που να αφορά το σύνολο του πληθυσμού του δήμου και να έχει προπαντός, αναπτυξιακή πολιτική. “Πώς θα γίνουν αυτά που λέτε; Χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία και να ξεκάθαρο πλάνο για να πετύχει ένας υγιής προϋπολογισμός.

Ο προϋπολογισμός είναι μία φιλοσοφία πού θα επενδυθούν τα χρήματά του, να δείχνει ποια θα είναι η πολιτική του δήμου, αφορά τον δήμο, την ανάπτυξή του, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες. Είναι μία πολύ σημαντική απόφαση. Είναι και το ζήτημα της εφαρμογής του προϋπολογισμού οι προβλέψεις να είναι κοντά με την εφαρμογή του. Μόνο τότε είναι αξιόπιστος, συγκεκριμένος και φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Επισήμανε επίσης τα θέματα που κατά τη γνώμη της αντιπολίτευσης δεν στηρίζονται σωστά, ενώ αμέσως μετά, ανέφερε όπως “δεν στηρίζουμε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό γιατί δεν έχει μπούσουλα και φιλοσοφία δεν έχει παγιωμένο πλάνο και δεν διαθέτει την κοινωνική πολιτική που θα επιθυμούσαμε. Επιπλέον δε στηρίζεται στα έσοδα από τα υπέρογκα τέλη που είναι δυσβάσταχτα για τους δημότες”.

Απορίες για συγκεκριμένους κωδικούς

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπούνιας είπα αναφορικά με τα προηγούμενα έτη πως ο προϋπολογισμός δεν ήταν προϊόν πιέσεων αλλά αποτέλεσμα του συστήματος απλής αναλογικής, με το οποίο άλλωστε εξελέγη και η δημοτική αρχή του 2019.

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Ψυχράμη εξέφρασε απορίες π.χ. για τις 80.000 ευρώ για digital marketing, τα έξοδα φιλοξενίας 50.000 ευρώ, τις βιντεοκαλύψεις 30.000 ευρώ, τις δαπάνες δεξιώσεων από 20.000 ευρώ πέρυσι 60.000 ευρώ φέτος, ενώ για τις επιχορηγήσεις που πέρυσι ήταν 40.000 και φέτος 15.000 ευρώ ρώτησε εάν πέρυσι ήταν παραπάνω λόγω εκλογών. Ζήτησε ακόμη απαντήσεις για τανεξόφλητα από τη ΔΗΚΕΠΑ 115.000 ευρώ και το ΝΠΔΔ 433.000 ευρώ. Για την πρόβλεψη αποχιονισμών από 30.000 σε κάθε Δ.Ε. κάνοντας λόγο για τεράστια ποσά, που ποτέ δεν δαπανήθηκαν τόσα και σημείωσε: ΄΄Δεν είναι αναπτυξιακή προοπτική να φορτώνεις κωδικούς, να κάνεις αναμορφώσεις να τα δίνεις σε εργολάβους μετά΄΄. Επίσης σχολίασε και το γεγονός ότι είναι περισσότερα τα χρήματα που προϋπολογίζονται τα αδέσποτα και λιγότερα για τα συσσίτια των απόρων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος ζήτησε εξηγήσεις για τις μεγάλες διαφορές που φαίνονται ως προς τα έξοδα μεταξύ πέρυσι και φέτος όπως π.χ. για ναυαγοσωστική κάλυψη ενώ σχολίασε ως αρκετά μεγάλο ποσό τις 309.577 ευρώ το 2024 για δημόσιες σχέσεις όταν το 2023 ήταν 104.578 ευρώ. Επίσης εστίασε στη μεγάλη διαφορά (τέσσερις φορές πιο λίγο) των δικαστικών εξόδων, για τις πληρωμές για τις ανάγκες δημόσιας πίστεως, την εισφορά υπέρ συνδέσμου εκτός ΦΟΣΔΑ ενώ παρατήρησε πως δεν υπάρχει υποσκελισμός ανάλογα με τα δημοτικά διαμερίσματα. ΄΄Για τα συσσίτια 30.000 το 2023 και το 2024 μηδέν. Για τη διαχείριση των αποβλήτων τα απόβλητα των κατεδαφίσεων αντιστοιχούν σε 12.000 τόνους, δεν ισχύει αυτό, τα νούμερα αυτά είναι πλασματικά».

Ο Παρασκευάς Σπυρόπουλος έθιξε το θέμα του πρωτογενή τομέα και την πρόβλεψη για 180.000 ευρώ για τους αγροτικούς δρόμους τονίζοντας ότι αντιστοιχούν σε 2.000 ευρώ ανά κοινότητα, ενώ ο Ανδρέας Νιγιάννης διαμαρτυρήθηκε για τα τέλη τονίζοντας ότι δεν αναλογούν σε επιπλέον επιβάρυνση 0,40 ευρώ όπως ο δήμαρχος είχε πει κατά την ψήφισή τους, επισημαίνοντας πως ΄΄τα βλέπουμε τώρα που οι «βόμβες» έφτασαν στα χέρια μας΄΄.

Εκτίμηση για άμεσα αποτελέσματα

Ο Γιώργος Ντίνος αναφέρθηκε στα φωτιστικά λέγοντας πως ΄΄τα προηγούμενα χρόνια για τη συντήρηση του φωτισμού ήταν 3.000 ευρώ το μεγαλύτερο κονδύλι. Από το 2010 και μετά δεν μπήκε ούτε μία κολόνα και δεν έχει συντηρηθεί. Άρα και λίγα είναι τα χρήματα. Είναι ο πρώτος κανονικός προϋπολογισμός μετά από 4 χρόνια και αποτυπώνει αυτό που θέλει η δημοτική αρχή. Είμαι βέβαιος ότι οι δημότες θα δουν τη διαφορά, θα είναι η χρονιά που θα γίνει η εκκίνηση΄΄.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Φιλιππάτος αναφέρθηκε στο προνόμιο του δήμου αυτή τη φορά να εποπτεύει τον προϋπολογισμό ο άνθρωπος ήταν επί δέκα χρόνια ο γενικός διευθυντής του γενικού λογιστηρίου του κράτους, δηλαδή ο Κώστας Σπηλιωτόπουλος, λέγοντας: ΄΄Είναι ευτύχημα που έχουμε αυτό τον γενικό γραμματέα στον δήμο΄΄.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος απέδωσε την έλλειψη έργων στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εντάξεις έργων καθώς η νέα προγραμματική περίοδος ξεκινά τώρα. Για τις γαλάζιες σημαίες είπε πως είναι καλά τα 1.000 ευρώ και ότι ο δήμος θα δηλώσει φέτος συμμετοχή για να έχει το 2025. Για το 1ο ΕΠΑΛ είπε: ΄΄Έχουμε ήδη καταθέσει στην πρόσκληση που άνοιξε η περιφέρεια, το τεχνικό δελτίο. Οι δήμοι δεν προχώρησαν τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης. Και αυτό είχε βγει σε δημοπρασία και δεν το πήρε κανείς από τους 11 ενδιαφερόμενους. Έχουμε διαβεβαίωση ότι θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός από τη Διαχειριστική΄΄.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκονικολόπουλος είπε πως ένα ζώο γίνεται επιθετικό όταν δεν έχει να φάει και ότι η σίτιση των αδέσποτων είναι νόμος του κράτους, ενώ τόνισε πως το κονδύλι που προβλέπεται είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες του δήμου, κάνοντας γνωστό πως από την αρχή του έτους είχαμε 30 εγκαταλείψεις και 100 νέα κουτάβια.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αγγελόπουλος είπε πως ΄΄για την κοινωνική πολιτική του δήμου τα χρήματα για συσσίτια είναι αυξημένα σε σύγκριση με αυτά που χρησιμοποιήσαμε πέρυσι. Ήδη δίδονται τρόφιμα από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου, υπάρχουν ωφελούμενοι από το «Βοήθεια στο Σπίτι», όλα αυτά είναι «σταγόνα στον ωκεανό» όμως πιστεύω ότι με τα προβλεπόμενα θα τα καταφέρουμε΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Ο πρώτος δικός μου προϋπολογισμός και της δημοτικής αρχής΄΄

Τέλος, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε πως ΄΄είναι δεδομένο ότι αυτοί που βιώνουν την πραγματοποίηση του προϋπολογισμού ξέρουν περισσότερα στην πράξη. Έχουμε από το 2021 και μετά κατά μεγάλο ποσοστό προσέγγιση στην πραγματικότητα, όσο αυτό ήταν δυνατόν. Προερχόμαστε με φόρα από τις προηγούμενες χρονιές όπου οι προϋπολογισμοί ήταν κάτι βασανιστικό. Και δεν ήταν οι προϋπολογισμοί του δημάρχου, ήταν απαύγασμα διαφορετικών παρατάξεων, ανώριμης πολιτικής στάσης και συμπεριφοράς αφού άσχετα θέματα έμπαιναν στη ζυγαριά της ψήφισης. Άκουσα να μιλούν για αυξήσεις κωδικών, αλλά για μειώσεις τελών. Αυτό δεν γίνεται.

Είμαστε εδώ για να χτίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον προϋπολογισμό. Τα έσοδα από καθαριότητα και φωτισμό ανταποκρίνονται περίπου στο 15% του συνόλου του προϋπολογισμού του δήμου. Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε να προσαρμόσουμε τον προϋπολογισμό στα σύγχρονα δεδομένα. Στοχοθεσία μας είναι η εξωστρέφεια του δήμου. Η αγροτική οδοποιία είναι αυτή που βασανίζει όλους μας. Για τον ΥΗΣ Τσιβλού ενώ μέχρι στιγμής δεν είχε γίνει τίποτα, αποφασίσαμε να βάλουμε στον προϋπολογισμό από τα τακτικά μας έσοδα κάτι λιγότερο από 200.000 ευρώ, δημοπρατήσαμε και το έργο έχει συμβασιοποιηθεί. Η κυβέρνηση πήρε τα χρήματα πίσω κι εμείς είχαμε δημοπρατήσει΄΄.

Και κατέληξε: ΄΄Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός του δημάρχου και της δημοτικής αρχής, να μην τον συγκρίνετε με τους προηγούμενους γιατί δεν ήταν δικοί μου.
Οποιαδήποτε πρόταση έρθει από την αντιπολίτευση θα εξεταστεί΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr