background img
banner
banner

Παίρνουν… μορφή τα άρματα για τα Καρναβάλια της Αιγιάλειας | ΦΩΤΟ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΑΛΕΞΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ…

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα καρναβάλια που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην Αιγιάλεια και οι προετοιμασίες κορυφώνονται. Το δικό τους ύφος θα δώσουν στις πολύχρωμες παρελάσεις, τα άρματα που διατηρούν την επιβλητικότητα και την αίγλη παλαιών όμορφων εποχών. Εδώ και περίπου έναν μήνα, το εργαστήριο του εικαστικού Αλέξη Ασημακόπουλου έχει γίνει ξανά χώρος δημιουργίας για μια γιορτή που θα σκορπίσει κέφι και χαρά…

Τα μαγικά χέρια του, μα κυρίως η αισθητική και το κοφτερό μυαλό του, θα έλεγε κανείς πως δουλεύουν ασταμάτητα. Οι εθελοντές βοήθησαν κάπως το έργο του, ωστόσο το σκάλισμα είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα.

Και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν με τόση δεξιότητα κάνει άψυχα υλικά να έχουν όψη ολοζώντανη και έκφραση μοναδική. Όταν ο βασιλιάς καρνάβαλος, μέσα από τη μορφή που του δίνει, είναι έτοιμος να πει τόσα, όμως δεν το κάνει κι απλά προτιμά να σωπάσει μέχρι να οδηγηθεί στην πυρά… Το έργο του άλλωστε είναι να παρελάσει επιβλητικά, να τους κοιτάξει όλους αφ’ υψηλού και να περάσει μηνύματα.

Άλλοτε σατιρίζοντας και καυτηριάζοντας τα της κοινωνίας κι άλλοτε μεταφέροντας όσα τα παιδιά, οι καρναβαλιστές του Παιδικού Καρναβαλιού Αιγίου 2024 θα ήθελαν να φωνάξουν στους μεγάλους…

Τι θα περιλαμβάνουν

Η γνωστή αποθήκη κάτω από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, είναι το εργαστήριο του δημιουργού, ο οποίος σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, έχει καταφέρει να δώσει πνοή σε τρία άρματα για το Καρναβάλι Διακοπτού που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου. Ήδη τα δύο έχουν πάρει τη θέση τους στο Διακοπτό. Το ένα είναι μία τεράστια τούρτα για τα δέκα χρόνια του θεσμού που κερδίζει συνεχώς συμμετοχές και κοινό.

Το άλλο είναι ένας δράκος που προϋπήρχε και ο εικαστικός τον συνέδεσε και τον ετοίμασε για το καρναβάλι.

Το τρίτο που παραμένει στον χώρο και δουλεύεται, μέχρι να ολοκληρωθεί η έκφραση των ματιών του και να συνδεθούν τα τμήματά του, είναι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος του Καρναβαλιού Διακοπτού, ο εντυπωσιακός Ρήγας που αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα στο ξεφάντωμα.

Όπως ο ίδιος ο κ. Ασημακόπουλος επισημαίνει στo Protionline.gr, δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί για το Καρναβάλι Διακοπτού, έχοντας μία πολύ καλή συνεργασία με την καρναβαλική επιτροπή.
Φέτος όμως δύο σχολεία της Αιγιάλειας που θα λάβουν μέρος του Παιδικό Καρναβάλι που διοργανώνει στις 10 Μαρτίου η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αιγιάλειας, θα έχουν τα δικά τους άρματα.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου θα… ανοίξει τον χορό προσφέροντάς μας ένα εντυπωσιακό θέαμα με τον πόλεμο των άστρων, τον οποίο δημιούργησε ο Αλέξης Ασημακόπουλος. Επίσης, το Δημοτικό Σχολείο Αβύθου θα κάνει εντυπωσιακό πέρασμα με το δικό του άρμα που επίσης δημιούργησε ο εικαστικός.

Το άρμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων θα καταπλήξει!

Εκείνο ωστόσο που προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση, είναι το άρμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων που θα αποτελέσει και τον Καρνάβαλο της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης.
Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για μία απλή φιγούρα ή μία μορφή με μεγάλα μάτια και έντονο ύφος.

Οι άνθρωποι της Ένωσης εμπνεύστηκαν κάτι που θα αφήσει το αποτύπωμά του και θα περάσει βαθιά μηνύματα. Θα αποδείξει πώς τα παιδιά μπορούν να σώσουν τον κατεστραμμένο κόσμο, με τις δώδεκα αρετές του Αριστοτέλη.

Θα κρατήσουν τη γη σφιχτά στα χέρια τους και θα απομακρύνουν ό,τι κακό έχουν δημιουργήσει οι μεγάλοι, αυτό που στερεί το χαμόγελο από τους ανθρώπους. Θα διώξουν μακριά τον πόλεμο, τη βία, τα ναρκωτικά, τα όπλα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τόσα ακόμη… Γιατί αυτό είναι κάτι που μόνο τα παιδιά μπορούν να καταφέρουν…
΄΄Είναι μία σπάνια σύλληψη που επιχειρώ να την αποδώσω με τον καλύτερο τρόπο. Ένα ιδιαίτερο άρμα το οποίο πρέπει να παρουσιάζει την ευαισθησία αλλά και την αισιοδοξία για τον κόσμο μας΄΄, αναφέρει στo Protionline.gr ο εικαστικός που για πρώτη φορά δημιουργεί για το Παιδικό Καρναβάλι Αιγίου.

Δύσκολη διαδικασία, όμορφο αποτέλεσμα

Πόσο εύκολο είναι όμως να δημιουργήσει για το καρναβάλι και να δώσει… ζωή σε καρναβαλικές φιγούρες; Ο ίδιος απαντά: ΄΄Σαν διαδικασία δεν είναι εύκολη, αντιθέτως είναι εξαιρετικό δύσκολο να επιτευχθούν όλα αυτά σε λίγο χρόνο. Η φιγούρα πρέπει να σιδερωθεί, να ντυθεί, να σκαλιστεί, να χρωματιστεί και να επιτύχει τον σκοπό που είναι η σάτιρα και η αφύπνιση, τα οποία παραδοσιακά κινούνται στα «μονοπάτια» της πρωτοτυπίας αλλά και της έμπνευσης, βασικό προαπαιτούμενο για την εν λόγω διαδικασία΄΄.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ασημακόπουλος, πέραν των άλλων, διαθέτει και τεράστια εμπειρία στο αντικείμενο, καθώς, πέρα από το Πάρκο των Χριστουγέννων που δημιουργεί κάθε χρόνο από το πρώτο έτος λειτουργίας του, έχει δουλέψει παλιότερα και για το Καρναβάλι της Πάτρας, αφήνοντας το στίγμα του. Καταλήγοντας για τις σημερινές δημιουργίες του, αναφέρει: ΄΄Εύχομαι το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσδοκιών των διοργανωτών, εύχομαι όλοι να χαρούν τα καρναβάλια και να περάσουν όμορφα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr