background img
banner
banner

Τέλη Απριλίου η παρέμβαση στα καμένα

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ

Πλήρη ωριμότητα, με δεσμευμένη χρηματοδότηση και έτοιμη μελέτη, διαθέτει πλέον η ευρεία παρέμβαση του Δασαρχείο Αιγίου, μέσω ειδικών αντιδιαβρωτικών αλλά και αντιπλημμυρικών έργων, στο μέτωπο των καμένων της Δ.Ε. Διακοπτού.

Η έναρξη των έργων φαίνεται ότι καθυστέρησε λόγω κάποιων γραφειοκρατικών προβλημάτων που σχετίζονται κυρίως με την ετοιμότητα κάποιων περιοχών στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα που μπαίνουν στο ίδιο «πακέτο» με τις αποκαταστάσεις που έχει αναλάβει ο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ)

Η χρηματοδότηση των αποκαταστάσεων στην Δ.Ε. Διακοπτού γίνεται μέσω των περιβαλλοντικών έργων του τομεακού Ειδικού Προγράμματος Φυσικών Καταστροφών του Υ.Π.ΕΝ. και από τις 23 Ιανουαρίου 2024 έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), μέσα από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ).

Τα έργα του Δασαρχείου Αιγίου έχουν προϋπολογισμό 1,105 εκατ. ευρώ ενώ η σχετική πρόσκληση περιελάμβανε παρεμβάσεις 2,762 εκατ. ευρώ με έργα σε Κόρινθο, Τρίκαλα και Αττική. Η σχετική πρόσκληση έλαβε παράταση για τις αρχές Μαΐου για κάποιες περιοχές εντάσσοντας συμπληρωματικές μελέτες για αποκαταστάσεις σε Καρδίτσα, Λέσβο, Τρίκαλα και Σουφλί για να ανέλθει στα 6,103 εκατ. ευρώ.

Τελικά στις αρχές Απριλίου τα έργα στο Αίγιο εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 1,103 εκατ. ευρώ με δικαιούχο το Δασαρχείο Αιγίου και ξεκινούν στις 27 Απριλίου. Το τελευταίο διάστημα το Δασαρχείο σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών και την Αποκεντρωμένη διοίκηση συντονίζουν το βηματισμό τους με στόχο την άμεση δημοπράτηση των έργων με απευθείας πρόσκληση λόγω της κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία παραμένει σε ισχύ έως και τα μέσα του καλοκαιριού. Η πρόσκληση του Δασαρχείου παρακάμπτει βέβαια τις διαδικασίες δημοσίευσης διακήρυξης και υποβολής προσφορών. Εκτιμάται ότι το βασικό τμήμα των έργων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα παραδοθεί πριν τα τέλη του έτους ενώ η πράξη στο ΠΔΕ έχει ενταχθεί με δέσμευση ποσού έως 3,852 εκατ. ευρώ, έως και τα τέλη του 2025 για τις όποιες συμπληρωματικές δράσεις μπορεί να απαιτηθούν.

Ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα Δασών

Σχετική ενημέρωση για την πορεία και έναρξη των αποκαταστάσεων στο Διακοπτό έκανε πρόσφατα, κατά την παρουσίαση της μελέτης για το έργο της Αλυκής ο Γενικός Γραμματέας Δασών Στάθης Σταθόπουλος εκτιμώντας ότι το έργο μπορεί να τρέξει γρήγορα και η αποκατάσταση να είναι στο 100% μάλιστα, προλαμβάνοντας στο άμεσο μέλλον νέες φυσικές καταστροφές μετά τα συνεχή επεισόδια με πλημμύρες και κατολισθήσεις που καταγράφονται στο Διακοπτό από την περίοδο της κακοκαιρίας Daniel, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα θα γίνουν στην περιοχή των καμένων σε Ροδιά, Ελαιώνα, Ζαχλωρίτικα, Μαμουσιά, Διακοπτό, Καθολικό και Τράπεζα και θα αφορούν καθαρισμούς, μεταφορά αδρανών υλικών, κορμοφράγματα και κορμοδέματα προκειμένου να επιταχυνθεί και η αναγέννηση του δάσους μετά από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2023.

Για την συγκράτηση του εδάφους και τη μείωση της επιφανειακής ροής και της ταχύτητας των υδάτων και φερτών υλικών που μεταφέρονται στην περιοχή της κοίτης του Bουραϊκού και στο «μέτωπο» σε Νέα και Παλαιά Εθνική οδό στον Ελαιώνα προέχουν οι καθαρισμοί σε διάφορα σημεία όπου γινόταν φυσικά η απορροή των υδάτων αλλά έχουν φράξει από τις ανεξέλεγκτες κατολισθήσεις.

«Η έλλειψη βλάστησης μετά τη φωτιά του καλοκαιριού έχει ως αποτέλεσμα η κίνηση του νερού να είναι ασυγκράτητη. Θα είναι ευχής έργο να βρεθεί και ανάδοχος για τα έργα της Δασικής άμεσα» σχολίασε πρόσφατα στo Protionline.gr ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μελετητής στο «μέτωπο» των αποκαταστάσεων της γραμμής του ΟΣΕ στο φαράγγι του Βουραϊκού Ιωάννης Κουκουβέλας.

Τα έργα του Δασαρχείο αφορούν την κατασκευή κατ’ ελάχιστον, 76 χλμ. κορμοδεμάτων ύψους έως 30 εκατ. και 700 κορμοφραγμάτων σε μήκος 1.750 στρεμμάτων στα καμένα τμήμα τον οποίων θα γίνει από κανένα δέντρα αλλά και στύλους της ΔΕΗ με τον ΔΕΔΔΗΕ να είναι και ο χρηματοδότησης της συνολικής μελέτης για τις αποκαταστάσεις που παρέλαβε το Δασαρχείο Αιγίου. Θα γίνουν επίσης διαμορφώσεις τάφρων 22 χλμ. προκειμένου να αποκατασταθεί η φυσική ροή του νερού και καθαρισμός περί των 10 τόνων φερτών υλικών που μετέφεραν οι πρόσφατες κακοκαιρίες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr