background img
banner
banner

Έργο ενεργειακής αναβάθμισης του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Στο πολύ σημαντικό έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του μεγαλύτερου σχολικού συγκροτήματος της Αιγιάλειας, των εγκαταστάσεων που στεγάζουν τρία σχολεία, το 1ο, το 2ο ΕΠΑΛ Αιγίου και το ΔΙΕΚ Αιγίου, προσανατολίζεται ο δήμος. Η μελέτη έχει ήδη εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων αναμένει το κατάλληλο χρηματοδοτικό «εργαλείο» ώστε να προχωρήσει το έργο.

Όπως ανέφερε στo “protionline.gr” η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασιλική Ψυχράμη, ΄΄πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας που έχουμε βάλει στο πρόγραμμα, το οποίο θα αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις και θα μειώσει το λειτουργικό κόστος, δεδομένου ότι αφορά ένα πολύ μεγάλο σχολικό συγκρότημα. Η Τεχνική Υπηρεσία έχει καταγράψει τι απαιτείται, υπάρχει η πρόταση και είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να την καταθέσουμε αμέσως μόλις ανοίξει κάποιο πρόγραμμα. Σκοπός μας είναι να απορροφήσουμε στο έπακρο όσο το δυνατόν περισσότερες χρηματοδοτήσεις για έργα στον δήμο μας, όμως γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι΄΄.

Το έργο θα περιλαμβάνει οικοδομικές και αρχιτεκτονικές εργασίες για την αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, ΄΄οι προτεινόμενες οικοδομικές – αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης αφορούν θερμομόνωση κελύφους (τοίχοι, δώματα, στέγες) και αντικατάσταση κουφωμάτων. Επίσης, στις προτεινόμενες παρεμβάσεις ελήφθη υπόψη η εξασφάλιση ευελιξίας των παρεμβάσεων στο κτίριο, η εξασφάλιση αξιοπιστίας και μικρού κόστους συντήρησης’’.

Με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας

Επιπλέον, η επιλογή των υλικών και εγκαταστάσεων γίνεται με γνώμονα τη βέλτιστη σχέση κόστους – απόδοσης. Συγκεκριμένα, λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα αξιοποίησης τοπικών πόρων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας, η μελέτη των παρεμβάσεων γίνεται λαµβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα: Ελαχιστοποίηση των ενεργειακών απωλειών του κελύφους. Επιλογή δόκιµου συστήματος εξοικονόμησης ενέργειας (θερμομονώσεις – κουφώματα). Εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στο κτίριο επιτυγχάνεται μέσω των ακόλουθων παρεμβάσεων:

1. Εξωτερική θερμομόνωση των εξωτερικών τοιχοποιιών του κτηρίου
2. Θερμομόνωση οροφών (εσωτερικά)
3. Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα υψηλής θερμικής απόδοσης. Η θερμομόνωση των τοίχων και της οροφής του κτιρίου, εντάσσεται μαζί με την αντικατάσταση των κουφωμάτων, στις εργασίες θωράκισης και μείωσης των απωλειών θερμότητας του κτιριακού κελύφους. Για την ενεργειακή θωράκιση του κελύφους του κτιρίου προτείνεται η εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης της υφιστάμενης τοιχοποιίας. H εξωτερική θερμομόνωση εφαρμόζεται ως ένας συνδυασμός θερμομονωτικού υλικού επικολλημένου σε ολόκληρη την εξωτερική επιφάνεια της τοιχοποιίας χωρίς κενά και επιχρίσματος που εφαρμόζεται επάνω στην θερμομονωτική στρώση.

Επίσης, προβλέπεται η αντικατάσταση των κουφωμάτων στις πόρτες και τα παράθυρα των εγκαταστάσεων, με νέα κουφώματα κουφώματα από ηλεκτροστατικά βαμμένο αλουμίνιο, με θερμοδιακοπή. Ακόμη θα τοποθετηθούν μεταλλικές θύρες (σιδηρές)ι στους χώρους που φαίνονται στα σχέδια της μελέτης και αφορούν κυρίως σε χώρους Η/Μ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr