background img
banner
banner

Θέσεις εργασίας γιατί… χανόμαστε

«ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ Ε.Κ.Α.

Την ανάγκη ενίσχυσης του εργατικού κινήματος και συσπείρωσης γύρω από τα σωματεία ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή που οι επιπτώσεις της αδρανοποίησης πολλών κλάδων λόγω των μέτρων της πανδημίας, επισήμαναν προεδρείο αλλά και αντιπρόσωποι κατά την χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου. Μετρώντας τις… πληγές κάθε κλάδου από το «κύμα» της πανδημίας που ήρθε να σαρώσει ό,τι είχε αφήσει όρθιο η οικονομική κρίση, αποφάσισαν ανασύνταξη δυνάμεων, διαρκή ετοιμότητα και μαχητικότητα ώστε να διατηρηθούν κεκτημένα αλλά και να επανέλθουν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων που έγιναν… θυσία στα μνημόνια.

Τραγικές οι συνέπειες του κορωνοϊού

Με ιδιαιτέρως μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στον εργασιακό τομέα για την περιοχή της Αιγιάλειας στην μετά κορωνοϊό εποχή, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. Παναγιώτης Γεωργόπουλος. Αναφέρθηκε στις απειλητικές και πρωτοφανείς διαστάσεις που έχουν λάβει οι δείκτες ανεργίας στην περιοχή, χωρίς, όπως είπε, να έχουν προσμετρηθεί ακόμη όλοι αυτοί που έχασαν τη δουλειά τους από επισιτισμό και τουρισμό, οι οποίοι φέτος δεν θα απασχοληθούν κάπου…

Επισήμανε ακόμη πως οι εναπομείνασες επιχειρήσεις της περιοχής αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης με τον φόβο για νέα «στρατιά» ανέργων να πλανάται. Αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας με έναν εργαζόμενο μεγάλης μονάδας παραγωγής της περιοχής να λιποθυμά, περιγράφοντας φοβερές καταστάσεις.

Πολλά τα ανοιχτά «μέτωπα»

Μιλώντας για το εργοστάσιο των ΕΑΣ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως εάν δεν υπάρξουν νέες αναθέσεις μέσω συμβάσεων σε έναν χρόνο θα πάψει να λειτουργεί! Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. έκανε γνωστή μία εξέλιξη που έχει σχέση με τους εργαζόμενους της πρώην επιχείρησης Σιαβελή, λέγοντας πως το ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή ώστε να ενταχθούν σε ειδική διάταξη μαζί με τους εργαζόμενους της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» αλλά και άλλων επιχειρήσεων που έκλεισαν πριν το 2015 και να δοθούν σε αυτούς τα χρήματα των εκποιήσεων και όχι στο δημόσιο.

Μίλησε ακόμη για τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι σχολικές καθαρίστριες στις οποίες έπεσε το μεγάλο βάρος να καθαρίσουν τα σχολεία κυρίως την εποχή του κορωνοϊού, παρότι είναι με οχτάμηνες συμβάσεις, ενώ πληρώνονται με την αίθουσα λαμβάνοντας από 180 έως 300 ευρώ τον μήνα. Εξέφρασε την ανάγκη αν όχι να μονιμοποιηθούν, να υπογραφούν γι’ αυτές τουλάχιστον πενταετείς συμβάσεις. Εστίασε ακόμη στο γεγονός ότι ενώ προσέφεραν τόσα εν μέσω πανδημίας, με το… ζόρι και με πιέσεις του Ε.Κ.Α. και του Σωματείου Εργατοτεχνιτών του δήμου, τους δόθηκαν τα μέσα ατομικής προστασίας… ΄΄Αν τα χρήματα που θα δοθούν στο ελληνικό κράτος από την Ε.Ε. δεν διατεθούν για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, τότε δεν υπάρχει μέλλον. Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας με δηλώσεις του να προτρέπει τους νέους να φύγουν. Έχει χρέος να τους δώσει κίνητρα να μείνουν στη χώρα΄΄, τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν το προσωπικό για 15 ημέρες τον μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι τους μειώνει τον μισθό…

Αποφάσεις… Χούντας για τις συγκεντρώσεις

Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση βλέποντας τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται θα επιχειρήσει να βάλει «στοπ» στην απεργία επισημαίνοντας πως αυτό δεν πρέπει να περάσει.
Συγκεκριμένα, είπε πως η κυβέρνηση στα πλαίσια της κλιμάκωσης της επίθεσης ενάντια στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, φέρνει εν μέσω καλοκαιριού στην Βουλή το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση των συγκεντρώσεων – διαδηλώσεων μέσω της ποινικοποίησης των αγώνων, καλώντας τους εργαζόμενους να αντιδράσουν!

Επιγραμματικά αναφέρθηκε στη δράση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου καθώς και στο γεγονός ότι ετοιμάζεται ένα ενδιαφέρον λεύκωμα με τη δράση χρόνων καθώς και ένα ντοκιμαντέρ, εκτιμώντας ότι θα είναι έτοιμα στις αρχές του 2021.

Έγκριση απολογισμού και προϋπολογισμού

Ακολούθησε ο Διοικητικός & Οικονομικός Απολογισμός – Ισολογισμός της Διοίκησης, έτους 2019. Τα έσοδα για το 2019 ανέρχονται σε 82.871,27 ευρώ και τα έξοδα σε 52.510,67 με υπόλοιπο χρήσης 2019 30.360,60 ευρώ. Στη συνέχεια έγινε η ανάγνωση της Έκθεσης της Ελεγκτικής Επιτροπής, η έγκριση Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού και ο Ισολογισμού της Διοίκησης, έτους 2019. Τέλος εγκρίθηκε ο Οικονομικός Προϋπολογισμός έτους 2020 και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι αντιπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr