background img
banner
banner

Γεωργία Κουτσουραδή: Η Αιγιώτισσα ψυχολόγος στο Βερολίνο, διαπρέπει και εξελίσσεται

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR

Αν για κάτι μπορεί να υπερηφανεύεται η Αιγιάλεια, αυτό είναι για ορισμένους ανθρώπους που γεννά, έστω κι αν προσφέρουν τα «φώτα» τους εκτός αυτής και δη στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών και η Γεωργία Κουτσουραδή που διαπρέπει στην Γερμανία στο αντικείμενό της, την Ψυχολογία. Βέβαια έστω κι αν δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, στα μελλοντικά επαγγελματικά της σχέδια είναι η διάθεση των υπηρεσιών του φορέα που εργάζεται, σε ανθρώπους που κυρίως κατοικούν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε πριν 32 έτη στο Αίγιο, όπου έζησε και μεγάλωσε μέχρι τα δεκαοχτώ της. Εισάγεται στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ολοκληρώνει τις προπτυχιακές σπουδές της και έπειταπροχωρά σε μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο της Προαγωγής Υγείας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών όπου συνεχίζει, ως Υποψήφια Διδάκτωρ. Έπειτα βρίσκεται να εργάζεται για κάποιο διάστημα στην Μυτιλήνη, προσφέροντας τις γνώσεις της στο αντικείμενό, από την ¨πρώτη γραμμή πυρός¨ για την προσφυγική κρίση, σε μερικά νησιά του Αιγαίου.

Εργάστηκε σε κέντρο της Μόριας της Λέσβου, αρχικά με τους “Γιατρούς του Κόσμου” ως ψυχολόγος και στην συνέχεια για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο κάνοντας συνεντεύξεις στο αντικείμενο της ευαλωτότητας. Πριν λίγο διάστημα, μετακομίζει στο Βερολίνο ως ψυχοκοινωνική σύμβουλος, εκπαιδευμένη στην βραχεία ψυχοδυναμική παρέμβαση «Value Based Counseling» (VBC). Είναι παντρεμένη με Γερμανό πολίτη, ζει και εργάζεται περίπου 1 χρόνο στο Βερολίνο.

«Ο εαυτός μας είναι το ¨εργαλείο¨ της δουλειάς μας»

Στην Ελλάδα έχει εργαστεί σε αρκετά προγράμματα και το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας της ήταν με αντικείμενο στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πληθυσμό, σε κέντρα υποδοχής στην Αθήνα και στην Λέσβο. Όπως η ίδια αναφέρει στo protionline.gr, «ο βασικός μου στόχος ως επαγγελματίας είναι η προσωπική βελτίωση. Όταν ο εαυτός μας είναι το ¨εργαλείο¨ της δουλειάς, η προσωπική βελτίωση και αυτογνωσία είναι κάτι το αναγκαίο…». Υποστηρίζει πως η δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε θέματα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας υγείας.

«Ιpso Care»: Η οργάνωση παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας

To protionline.gr συνομίλησε με την ψυχολόγο κ. Κουτσουραδή, θέτοντας αρχικά το ερώτημα ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο που ασχολείται στο Βερολίνο και τι είναι και εκπροσωπεί η «Ιpso Care» σαν οργάνωση: «Η διαμονή μου στην Γερμανία προέκυψε λόγω του συζύγου μου. Εργάζομαι ως ψυχοκοινωνική σύμβουλος σε ένα κέντρο της συμβουλευτικής «Ιpso Care» στο Βερολίνο και παρέχω υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, κυρίως σε Έλληνες. Είναι μια ανθρωπιστική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών επάνω στην ψυχική υγεία. Ξεκίνησε το 2004 στο Αφγανιστάν. Η ιδρύτρια του οργανισμού είναι η Inge Missmahl, ψυχαναλύτρια γερμανικής καταγωγής, που άρχισε να εργάζεται επάνω σε αυτό το πρόγραμμα, συνειδητοποιώντας πως ο δυτικός τρόπος σκέψης και εκπαίδευσης στον χώρο της ψυχικής υγείας, δεν μπορούσε να την βοηθήσει ώστε να κατανοήσει επαρκώς διάφορα συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας. Κάπως έτσι άρχισε η ιστορία και… εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα.

Έχει μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα τέτοια προγράμματα στην Αϊτή, στην Ουκρανία και στην Σρι Λάνκα. Το 2016 άρχισε τη δράση της οργάνωσης και στη Γερμανία λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην χώρα. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει εκπαιδεύσει και προσλάβει στο δυναμικό της ψυχοκοινωνικούς συμβούλους από 18 χώρες, που παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στην μητρική τους γλώσσα, είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας με χρήση βίντεο. Χρησιμοποιεί την βραχεία ψυχοδυναμική παρέμβαση ¨Value Based Counceling¨ που έχει αναπτυχθεί από την ηγεσία του φορέα που εργάζεται ».

Βερολίνο και κορωνοϊός

Στην ερώτηση του protionline.gr για το πώς είναι στο Βερολίνο τα πράγματα αυτή την στιγμή σε σχέση με τον κορωνοϊό, η κ. Κουτσουραδή, διευκρινίζει: «Στην αρχή της πανδημίας, η Γερμανία ολιγώρησε στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων συγκριτικά με την Ελλάδα. Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων δεν ήταν τόσο αυστηρά όσο ήταν στην Ελλάδα.
Έκλεισαν χώροι ψυχαγωγίας, χώροι εστίασης κτλ. Τώρα πλέον η κατάσταση έχει βελτιωθεί αλλά η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε μέσα μεταφοράς, μαγαζιά, χώρους ψυχαγωγίας, δημόσιες υπηρεσίες. Θα έλεγα ότι έχουμε επιστρέψει σε μια κανονικότητα διαφορετική όμως από πριν. Αυτή, μας επιτρέπει να εκτελέσουμε καθημερινά τις δραστηριότητες μας μεν, αλλά σίγουρα όχι με τον ίδιο τρόπο ή ποιότητα» λέει η Αιγιώτισσα που εξειδικεύεται στην ψυχολογία.

«Πρέπει να αυξήσουμε την φροντίδα προς τον εαυτό μας, έχουμε ανάγκη από αυτοφροντίδα»

Για το κατά πόσο η έχει επηρεάσει την ψυχολογία του κόσμου η πανδημία και το ποιες συνέπειες παρουσίαζει στον τρόπο συμπεριφοράς των ανθρώπων, η κ. Κουτσουραδή, τονίζει:
«Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κρίση με συνθήκες αβεβαιότητας. Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς σε διάφορους τομείς. Παράλληλα, το να συναντήσουμε και να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας είναι κάτι το απαγορευτικό γιατί μπορεί να μας κάνουν ή να τους κάνουμε κακό. Οι έρευνες δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία: στρες, κατάθλιψη, ματαίωση και άγχος…. Οι συνέπειες αυτές είναι πιο έντονες σε άτομα που έχουν αναγκαστεί να περιοριστούν σε καραντίνα» συμπληρώνει και συνεχίζει αναφέροντας πως «έχει παρατηρηθεί αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Από την εμπειρία μας έχουμε αύξηση των αιτημάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από την αρχή της πανδημίας. Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, εργασιακή αβεβαιότητα, προσωπικά προβλήματα που ίσως έγιναν πιο έντονα αλλά και άγχος σχετικά με τον κίνδυνο λόγω του covid-19 θα μπορούσαν να συνοψίσουν τα πιο κοινά θέματα σχετιζόμενα με την αναζήτηση ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Παράλληλα η μείωση των ωρών εργασίας ή και η εργασία από το σπίτι αύξησε τον ελεύθερο χρόνο και σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησε χρόνο σε άτομα που ήθελαν από πριν να λάβουν υποστήριξη αλλά λόγω απουσίας χρόνου ήταν κάτι αδύνατο. Οι συνέπειες μπορούν να είναι διάφορες. Ωστόσο θα ήθελα να εστιάσω σε ένα θετικό μήνυμα που αφορά την αύξηση της φροντίδας του εαυτού μας, αυτό που αποκαλούμε ως αυτοφροντίδα.

Είναι κάτι πολύ βασικό και απαραίτητο στη ζωή μας καθημερινά και πολλές φορές το παραμερίζουμε. Δεν περιορίζεται στη σωματική φροντίδα. Περιλαμβάνει και την συναισθηματική, κοινωνική και πνευματική διάσταση. Αυτοφροντίδα είναι οι απλές καθημερινές πράξεις φροντίδας, όπως η προετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος, η προσωπική μας υγιεινή, η ξεκούραση, η επικοινωνία με αγαπημένα μας άτομα».

Σε άλλη ερώτηση αν πιστεύει πως η χρήση μάσκας αποξενώνει και πώς μπορούμε να είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο και να βγούμε νικητές από αυτή την απειλή, αναφέρει: «Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας αποξενώνει. Η αποξένωση είναι κάτι διαφορετικό και έχει να κάνει κυρίως με την συναισθηματική απομάκρυνση, ο ένας από τον άλλον. Η μάσκα αποτελεί ένα μέσο για να είμαστε μαζί με άλλους και ταυτόχρονα είναι μια πράξη φροντίδας και προστασίας για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Ακόμη και με την χρήση της μάσκας μπορούμε να καταλάβουμε κάποιον όταν μας χαμογελάει. Πλέον γνωρίζουμε καλύτερα τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχτούμε και νομίζω πως κάθε μέρα έχουμε στην διάθεσή μας όλο και περισσότερα μέσα για να το κάνουμε αλλά και γνώση. Ας σκεφτούμε ότι στην αρχή της πανδημίας οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και δεν είχαμε καν στη διάθεσή μας μέτρα προστασίας».

Η αγάπη της για την γενέτειρά της αναλλοίωτη

Τέλος, να επισημανθεί πως η Αιγιάλεια είναι ο τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε η Γεωργία Κουτσουραδή, ο τόπος που μένουν και ζουν οι άνθρωποι που αγαπάει. Και είναι βέβαια… είναι το σημείο συνάντησής της με καλούς φίλους, που είτε μένουν στην Αιγιάλεια ή βρίσκονται πια σε διάφορα μέρη. Κλείνοντας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από το Αίγιο κατάγονται οι δύο μου γονείς Μαρίνα Φιλιπποπούλου και Στέλιος Κουτσουραδής. Ο πατέρας μου που δεν ζει πια, ως ζωγράφος, συνήθιζε να εμπνέεται από τις ομορφιές της πόλης του Αιγίου. Ο τελευταίος του πίνακας μάλιστα… που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, ήταν η θέα από την σπηλιά στα παλιά σκαλάκια της πόλης του Αιγίου που οδηγούν στο λιμάνι. Ο πίνακας βρίσκεται στο μαγαζί του αδερφού μου Παναγιώτη Κουτσουραδή που ασχολείται με επιγραφές, ψηφιακές εκτυπώσεις και κορνίζες. Η Αιγιάλεια είναι ένα πολύ όμορφο μέρος και έχει να προσφέρει πολλές φυσικές ομορφιές. Ο σύζυγός μου όταν πρωτοήρθε στο Αίγιο το παρομοίασε με τον ¨κήπο της Εδέμ¨, ένα μέρος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα σε τόσο κοντινή απόσταση με λεμονιές, πορτοκαλιές και ελιές. Δυστυχώς, λόγω covid-19 δεν έχω επισκεφθεί το Αίγιο για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά ελπίζω σύντομα να μπορέσω».

Να σημειωθεί, πως για περισσότερες πληροφορίες για την δράση και το αντικείμενο της οργάνωσης, όποιος θέλει μπορεί να μπει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://ipso-care.com/home-14.html ή θελήσει να έρθει σε επικοινωνία μαζί τους στο τηλέφωνο +49 30 55077203.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr