background img
banner
banner

Φωτεινή Παπαδοπούλου: Αφιέρωμα στην πολυτάλαντη Αιγιώτισσα μουσικό και τραγουδίστρια

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Φωτο: Stephie Grape

Η Φωτεινή Παπαδοπούλου “συστήθηκε” στο κοινό της Αιγιάλειας αυτό το καλοκαίρι με δύο εμφανίσεις που πραγματοποίησε τον περασμένο Ιούλιο σε Άκολη και Πλάτανο αντίστοιχα. Νωρίτερα, την Κυριακή 12 Απριλίου 2020 είχε προηγηθεί και μια διαδικτυακή εμφάνιση μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης “εκπαιδευόμαστε σπίτι” που δημιούργησε ο Δήμος Αιγιαλείας και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., ακολουθώντας τις επιταγές των δύσκολων καιρών και της καραντίνας λόγω Covid 19. Ήταν ένα αφιέρωμα στο παλιό καλό λαϊκό, έντεχνο αλλά και νεότερο ρεπερτόριο της ελληνικής μουσικής με τραγούδια διαχρονικά και αγαπημένα, από Τσιτσάνη μέχρι Λοΐζο, που παρουσίασε μαζί με τον Ευγένιο Χαλίλ και τη Χαρούλα Τσαλπαρά.

Το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιουλίου, στο πάρκινγκ της παραλίας Αβύθου, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας και το ΝΠΔΔ Αιγιαλείας “αγκάλιασαν” το λαϊκό τραγούδι με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα στον Μανώλη Χιώτη. Σε μία δροσερή καλοκαιρινή βραδιά στην Άκολη, η τετραμελής ορχήστρα αποτελούμενη από την Φωτεινή Παπαδοπούλου στο τραγούδι, τον Ευγένιο Χαλίλ στο μπουζούκι, τον Λευτέρη Βαϊόπουλο στην κιθάρα, τον Νίκο Γύρα στο κοντραμπάσο και τον Νίκο Μανίκα στα κρουστά ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο τις μεγαλύτερες επιτυχίες του του μεγάλου Μανώλη Χιώτη.

Τελευταία συναυλία (μέχρι την επόμενη) στην Αιγιάλεια για την ταλαντούχα μουσικό και ερμηνεύτρια ήταν την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Η Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2020, παρουσίασαν στον Πλάτανο Αιγιαλείας μια ξεχωριστή προβολή της ταινίας “Ευτυχία” που έσπασε τα ταμεία και αφορά την πολυτάραχη ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Μετά το πέρας της προβολής, η Φωτεινή με την ορχήστρα της παρουσίασε ένα μοναδικό αφιέρωμα στη μεγάλη στιχουργό! Με τον Ευγένιο Χαλίλ στο μπουζούκι και το τραγούδι, την Αυγερινή Γάτση σε ακορντεόν – τραγούδι και τον Θοδωρή Μέρμηγκα στην κιθάρα και το τραγούδι.

Σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε μουσικές σπουδές

Η Φωτεινή γεννήθηκε το 1988 στο Αίγιο, όπου και μεγάλωσε. Είναι κόρη του Ευάγγελου Παπαδόπουλου και της Άννας Γιαννοπούλου ενώ έχει και έναν μικρότερο αδερφό ,τον Πέτρο. Φοίτησε στο 1ο δημοτικό, 1ο γυμνάσιο και 1ο Λύκειο. Το ενδιαφέρον της για τις τέχνες εκδηλώθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία με τη συμμετοχή της σε ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ,μουσικές και θεατρικές παραστάσεις με το σχολείο και το ωδείο, συμμετοχή σε μουσικούς καλλιτεχνικούς αγώνες και με παράλληλο ενδιαφέρον και αγάπη για το χορό και τη ζωγραφική!

Η ενασχόληση της με τη μουσική ξεκινά σε ηλικία οχτώ ετών, με σπουδές στο κλασσικό πιάνο και τα ανώτερα θεωρητικά στο Πελοποννησιακό Ωδείο Αιγίου με καθηγητές την Αλμπένα Πενκόβα και τον Δημήτρη Μπαζό και τραγουδά στην χορωδία του ωδείου. Θέλει να σπουδάσει Μουσικολογία ή στη σχολή Καλών τεχνών αλλά τελικά επιλέγει την Αρχιτεκτονική σαν μια σχολή που συνδυάζει την επιστήμη με την Τέχνη και δεν το μετανιώνει. Έτσι, από το 2017 αρχίζει να φοιτά στο πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ενώ παράλληλα συνεχίζει την μουσική της εκπαίδευση. Γοητευμένη από την ανατολική παράδοση παρακολουθεί μαθήματα νέυ στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών αλλά και jazz πιάνο με τον Γιώργο Μεταξά. Στην Πάτρα ξεκινά να εμφανίζεται ως τραγουδίστρια με διάφορα φοιτητικά μουσικά σχήματα και αυτό την ωθεί στην εξέλιξή της στη φωνητική τέχνη. Έτσι, το 2015 εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα και ξεκινά σπουδές φωνητικής αρχικά με τη Λουκία Παλαιολόγου και έπειτα στο Εθνικό Ωδείο στο τμήμα σύγχρονου τραγουδιού με δασκάλα τη Φιλιώ Επιφανίου ενώ παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια φωνητικής και παραδοσιακού τραγουδιού.

Φωτο: Stephie Grape

Συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Φωτο: Stephie Grape

Από το 2015 εμφανίζεται ως τραγουδίστρια και μουσικός σε διάφορα σχήματα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής με συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ παραδίδει και μαθήματα τραγουδιού. Μόνιμοι συνεργάτες της είναι ο Ευγένιος Χαλίλ και ο Λευτέρης Βαϊόπουλος με τους οποίους εμφανίζονται σε μουσικά στέκια και σκηνές της Αθήνας. Είναι ιδρυτικό μέλος των NegliZen (σχήμα που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και στη δημιουργική αναδιατύπωση διαφόρων μουσικών παραδόσεων) καθώς και του παραδοσιακού σχήματος Matronas Trio (με Στέφανο Φίλο στο βιολί και Γιάννη Βαρβαρήγο στο λαούτο. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με διάφορους αξιόλογους καλλιτέχνες όπως: Θεοδοσία Στίγκα, Γιώργος Κουτουλάκης, Θοδωρής Μέρμηγκας, Αυγερινή Γάτση, Φάνης Ζαχόπουλος , Ηλίας Μαρκαντώνης, Χάρις Τσαλπαρά ,Σπύρος Χρηστόγλου, Κώστας Τσαρούχης, Κωστής Κωστάκης κ.α.

Και αυτή τη σεζόν θα βρίσκεται με τους συνεργάτες της κάθε Πέμπτη στο μουσικό καφενείο “Φειδίου 2” στα Εξάρχεια, ενώ από τον Ιανουάριο θα συμμετάσχει στην χοροθεατρική παράσταση “Uwrubba”, Γαλλοβελγικής παραγωγής που θα εμφανιστεί σε Γαλλία, Βέλγιο αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης. “Αν φυσικά όλα πάνε καλά”, όπως μας λέει “και δεν προκύψουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα με την πανδημία του covid 19”.

H Φωτεινή Παπαδοπούλου ξεκινώντας επαγγελματικά το τραγούδι το 2015, δεν έζησε τις “χρυσές” εποχές του κλάδου πριν την οικονομική κρίση η οποία ξεκίνησε το 2010. Με τις μεγάλες αμοιβές των καλλιτεχνών τα γεμάτα μαγαζιά και τις ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για νέους μουσικούς και τραγουδιστές. Έζησε (και ζει) τις δυσκολίες που προέκυψαν, ωστόσο από το 2019 φάνηκε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. “Εκεί που όλα έδειχναν ότι μπορούμε να ανακάμψουμε, δυστυχώς ήρθε όλο αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες και μας πήγε πολύ πίσω. Και αυτή η κρίση που βιώνουμε τώρα είναι ακόμη χειρότερη από την προηγούμενη”, μας λέει και προσθέτει: “Επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και ανασφάλεια και φυσικά όχι μόνο στον δικό μας χώρο. Ειδικά οι μικρές μουσικές σκηνές, λόγω του περιορισμένου χώρου και των λίγων θέσεων αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Ήταν ξαφνικό και πολύ απότομο αυτό που συνέβη και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε ότι θα τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Μέχρι τότε θα κάνουμε υπομονή ελπίζοντας ότι και η Πολιτεία θα σκύψει περισσότερο επάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τέχνη και ο Πολιτισμός γενικότερα. Καλλιτέχνες προσπαθούν να επιβιώσουν την ώρα που χιλιάδες παραστάσεις και συναυλίες ακυρώνονται σε όλο τον κόσμο. Τα μαγαζιά άδειασαν και ο κλάδος αργοπεθαίνει. Να παρθούν μέτρα πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη…”

Η Φωτεινή Παπαδοπούλου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στο youtube:
Facebook: Foteini Pap
Đăng nhập Facebook | Facebook
Instagram : pap_foteini
Κανάλι YouTube : Foteini pap
https://www.youtube.com/channel/UC0PkkSLgR9F_nKPK8TxLHnA


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr