background img
banner
banner

Τάκης Ζαππής: Συμπλήρωσε τρεις δεκαετίες στα γήπεδα | ΦΩΤΟ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕ ΑΙΓΙΟΥ, OMAΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πέρασαν 31 χρόνια από τότε που ο Τάκης Ζαππής έκανε το ντεμπούτο του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα με τη φανέλα της ιστορικής ΑΕ Αιγίου και στα 45 του αγωνίζεται ξανά στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε. Τουλάχιστον έπαιζε μέχρι πριν λίγους μήνες, αφού φέτος λόγω της πανδημίας και των επαγγελματικών του υποχρεώσεων δεν πρόλαβε ακόμη να αγωνιστεί. Το δελτίο του ωστόσο παραμένει στην ομάδα και κάποια στιγμή σίγουρα θα τον ξαναδούμε στα γήπεδα.

Ο Παναγιώτης (Τάκης) Ζαππής γεννήθηκε στο Αίγιο στις 16 Αυγούστου 1975. Στην ΑΕΑ ξεχώρισε αμέσως και ήταν σίγουρο ότι δεν θα έμενε για πολύ. Υπέγραψε στον Παναιγιάλειο σε ηλικία 18 χρόνων το 1993 και τις δύο πρώτες του σεζόν έπαιξε με την ομάδα του Αιγίου στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής. Συμπαίκτες του αυτή τη διετία ήταν οι Τσίνας, Κούκουρας, Λίβας, Μπέλιας, Καράτσης (τερματοφύλακες), Σωτηρόπουλος, Πετρόπουλος, Φιλ.Μητρόπουλος, Θ.Καρανικόλας, Κιντής, Αυγουστίδης, Κατσιμπάρδης, Γκουτσίδης, Αντ.Αγγελόπουλος, Α.Ζήκος, Γ.Ζήκος, Γκαμπέτας, Π.Μητρόπουλος, Τζάτζος, Μπότσης, Ανωγιάτης, Καραμπινάς, Τσαραντάνης, Χ.Σπανός, Δ.Καρανικόλας, Λεβογιάννης, Γιοβάς, Παραπραστανίτης, Δ.Σπανός, Κούσης, Καραλής, Βάσος, Ζώης, Ζαβογιάννης, Αχαγιώτης, Πουαρίδης, Ν.Γεωργόπουλος, Μουχάνης, Γ.Παλαιολογόπουλος, Λελούδας και Λούσκος

Προπονητές κατά σειρά οι: Σέρτζιο Εσπινόζα – Γιώργος Ιωακειμίδης, Βαγγέλης Κότσαλος – Κώστας Καραλής – Στέφανος Πετρίτσης – Χρήστος Γερολυμάτος – Μάκης Λιάτος.

Την περίοδο 1995 -96 αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τον Παναιγιάλειο στις Εθνικές κατηγορίες μετρώντας εκείνη τη σεζόν 29 συμμετοχές. 25 στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής και 4 στον θεσμό του κυπέλλου Ελλάδας. Λόγω της στρατιωτικής του θητείας αποχώρησε από την ομάδα τη διετία 97/99, όπου αγωνίστηκε με την ΑΕ Λήμνου στη Δ΄ Εθνική.

Επέστρεψε στον Παναιγιάλειο τη σεζόν 1999-2000 που η ομάδα του Αιγίου ανέβηκε στη Β΄ Εθνική και αφού χρειάστηκε αρκετό χρόνο προσαρμογής (λόγω του στρατιωτικού του) στον δεύτερο γύρο αγωνίστηκε βασικός σε 11 παιχνίδια πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Στη «μαύρη θύελλα» έμεινε στη Β΄ Εθνική μέχρι το 2003 που η ομάδα υποβιβάστηκε δύο κατηγορίες λόγω χρεών. Την ακολούθησε και στη Δ΄ Εθνική και αποχώρησε τον Μάιο του 2004 έχοντας συμπληρώσει με τη μελανόλευκη φανέλα συνολικά 9 χρόνια παρουσίας σε Β΄, Γ΄ και Δ΄ Εθνική. Στις επαγγελματικές κατηγορίες είχε συμπαίκτες και τους Καραμπάτση, Καβαλιέρη, Λεγάκη, Έντου, Γιάτσο, Σ.Δημόπουλο, Σφακιανάκη, Αθανασίου, Αλεξανδρίδη, Καριώτη, Ουσταμπασίδη, Γουλέτα, Φλώρο, Δουβίκα, Σπάλα, Μπεχλιβανίδη, Κορεκτσίδη, Καραπίτσο, Ροπόκη, Κατσαρέλια, Γ.Λαζανά, Θ.Ανδριόπουλο, Δρακόπουλο, Καραπαναγιώτη, Γιοβάνοβιτς, Κ.Γκαλαμέλο, Γιαννενάκη, Ευθυμιάδη, Κότσα, Ίλιτς, Μπαλάσκα, Π.Καρανικόλα, Γ.Σταματόπουλο, Λουτσιάνο, Κοντίνο,Τσιμόπουλο, Πούλιο, Γκόλε, Κατηκαρίδη, Μελισσά, Παπακωνσταντίνου, Λ.Γκαλαμέλο, Μίχο, Κοτζαγιάννη, Σπάθα, Λακριντή, Στανιμίροβιτς, Δ.Κοντογιάννη, Κάζιτς, Πολυζωΐδη, Μπαϊάνο, Μακρυγιάννη, Γαντζούδη, Συρίγο, Νεντέλκοβιτς, Βαλιανάτο, Βελώνη, Ουέλιγκτον, Γρηγοριάδη, Δ.Ζαφειρόπουλο, Συμεωνίδη, Κ.Δ.Λάζαρη, Κ.Α.Λάζαρη, Κουτίβα, Βέρτζο, Φουντουλάκη, Κ.Σταθόπουλο, Πάντιο, Αποστολάκη, Μπόμπορη, Μουταφίδη, Τσακουμάγκο, Ν.Ζαφειρόπουλο, Γιαννίκο, Τζενάμο, Μαρδάνη, Χωριανόπουλο, Δαμίρη, Κάκογλου, Μάγκαν, Σάμσον, Ρας, Φωτεινάτς, Παρασκευόπουλο, Αθανασιάδη, Π.Παπαδόπουλο, Βαρδάλο, Κονέ, Κανναβό, Σ.Λαζανά, Ανδριέλο, Γκολφινόπουλο, Πλατάκη, Τζήκα και Νταντί.

Οι προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε σε Β΄και Γ΄ Εθνική ήταν: Μάκης Λιάτος, Κώστας Αντωνίου, Πέτρος Μίχος, Δημήτρης Θεοφάνης, Πέτρος Ξανθόπουλος, Πάρης Μεϊντάνης και οι αείμνηστοι Γιώργος Ιωακειμίδης και Χρήστος Πετρινιώτης.

Πληθωρική παρουσία, παίκτης με μεγάλες δυνατότητες

Ο Ζαππής έκανε μία αξιοπρόσεκτη πορεία με τα χρώματα του Παναιγιαλείου και θα μπορούσε να πετύχει ακόμη περισσότερα. Ίσως δεν το κυνήγησε όσο έπρεπε και ο ίδιος. Χαρισματικός ποδοσφαιριστής, με αρχοντικό στυλ, υψηλή τεχνική κατάρτιση και πόδι – διαβήτη δέσποζε στο κέντρο της άμυνας. Με μπόι στα 1.90 ξεχώριζε μέσα στο γήπεδο και πολλοί πίστευαν, όταν ξεκινούσε στον Παναιγιάλειο, ότι κάποια στιγμή θα έμπαινε στο κλαμπ της νεότερης γενιάς των Αιγιαλέων ποδοσφαιριστών που όχι μόνο έπαιξαν αλλά έκαναν και σημαντική καριέρα στα γήπεδα της Α΄ Εθνικής. Δεν είναι και πολλοί. Ο Σπύρος Οικονομόπουλος, ο Αποστόλης Δρακόπουλος, ο Γιάννης Μπαλτιμάς, ο Δημήτρης Σπανός, ο Θανάσης και ο Παντελής Καρανικόλας, ο Γιάννης Λαζανάς, ο Παύλος Μητρόπουλος και ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος.

«Γνωρίζω ότι υπήρχε ενδιαφέρον από κάποιες ομάδες, αλλά δεν προχώρησε με τη μορφή επίσημης πρότασης. Αυτά τα θέματα τα χειριζόταν η διοίκηση και ποτέ δεν το έψαξα περισσότερο. Φανταστείτε ότι μία μέρα μου είχαν πει ότι ήρθε κλήση για να πάρω μέρος σε προπόνηση της Εθνικής Ελπίδων, αλλά… ακόμη περιμένω», μας λέει. Ο Τάκης Ζαππής στην ουσία ποτέ δεν είδε το ποδόσφαιρο επαγγελματικά, ακόμη και όταν ο Παναιγιάλειος έπαιζε στις Εθνικές κατηγορίες. Αργότερα είχε και μόνιμη δουλειά (χειριστής μηχανημάτων) και έχει εργαστεί σε μεγάλες εταιρίες της περιοχής (τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην 3Ε).

Τάκη, ΑΕΑ, 9 χρόνια Παναιγιάλειος – με το διάλειμμα δύο ετών στη Λήμνο – και πάλι ΑΕΑ. Ενδιάμεσα ποιες ήταν οι ομάδες της Αιγιάλειας με τις οποίες αγωνίστηκες;

Αποχώρησα το 2004 από τον Παναιγιάλειο γιατί δούλευα πολλές ώρες και μόνο ερασιτεχνικά μπορούσα πλέον να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο. Την πρώτη χρονιά μετά την αποχώρησή μου έπαιξα στην Αναγέννηση Ροδοδάφνης, στη συνέχεια για τρία χρόνια στη Ζήρια, δύο χρόνια στην Ακράτα, σταμάτησα για λίγο λόγω δουλειάς και επέστρεψα πάλι στην Αναγέννηση Ροδοδάφνης. Μέχρι που πριν δύο χρόνια ενεργοποιήθηκε ξανά η ιστορική ΑΕΑ και φυσικά δεν μπορούσα να μην επιστρέψω και και να προσπαθήσω να βοηθήσω και εγώ στο νέο ξεκίνημα. Πλέον στα 45 μου δεν υπάρχουν και πολλές απαιτήσεις. Παίζω για να μπορώ να αθλούμαι, μου αρέσει η μπάλα και θα είμαι στα γήπεδα όσο μου το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου.

Στον Παναιγιάλειο πηγαίνεις; Παρακολουθείς την πορεία του;

Τα πρώτα χρόνια, από τότε που αποχώρησα πήγαινα αρκετά συχνά όταν οι ομάδες που αγωνιζόμουν δεν έπαιζαν την ίδια ώρα. Εχω να πάω αρκετό καιρό πλέον, δεν βολεύουν και οι ώρες, αλλά φυσικά παρακολουθώ την πορεία της ομάδας και ξέρω τι γίνεται. Ενημερώνομαι όπως όλοι οι φίλαθλοι. Εύχομαι η ομάδα να βρει τον δρόμο της, γίνεται μια καλή προσπάθεια τα δύο τελευταία χρόνια και είμαι αισιόδοξος για το μέλλον.

Τι έχεις να θυμηθείς μετά από 9 χρόνια στην ομάδα; Και με ποιον προπονητή συνεργάστηκες καλύτερα; Που σε πίστεψε περισσότερο;

Τις καλές στιγμές που ήταν αρκετές. Το γεμάτο γήπεδο, τη στήριξη του κόσμου, κάποιες μεγάλες νίκες. Υπήρχαν βέβαια και πολλές απογοητεύσεις αλλά αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Γνώρισα μεγάλες προσωπικότητες, παίκτες και προπονητές, έμαθα πολλά δίπλα τους βρέθηκα αντιμέτωπος με σπουδαίες ομάδες και μεγάλους ποδοσφαιριστές. Είχα πολύ καλές σχέσεις με όλους τους προπονητές και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Θα πω μόνο για τον Πέτρο Ξανθόπουλο, ο οποίος με προώθησε από το κέντρο της άμυνας στη μεσαία γραμμή σαν αμυντικό χαφ. Πίστευε ότι μπορούσα να αποδώσω ακόμη καλύτερα σε αυτή τη θέση.

Σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να ασχοληθείς με την προπονητική στο άμεσο μέλλον;

Σε καμία περίπτωση. Εγώ θέλω να κάνω το χόμπι μου με το ποδόσφαιρο. Να παίζω μπάλα όσο αντέχω και από εκεί και πέρα, όταν σταματήσω, να πηγαίνω στο γήπεδο σαν φίλαθλος και να παρακολουθώ τα παιχνίδια. Πολλά παιδιά όταν σταματούν το ποδόσφαιρο ακολουθούν την προπονητική και φυσικά καλά κάνουν, αλλιώς δεν θα υπήρχαν και προπονητές. Αλλά δεν είναι για μένα το επάγγελμα του προπονητή. Κλείνοντας, εύχομαι οι δύο ομάδες της καρδιάς μου να συνεχίσουν την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων. Ο Παναιγιάλειος να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες και η ΑΕΑ να γίνει ξανά η ομάδα «σημείο αναφοράς» για το τοπικό ποδόσφαιρο, όπως ήταν για πολλά χρόνια.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr