background img
banner
banner

ΣΤΗΝ ΡΟΔΙΑ ΤΗΣ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ: Η καθαριότητα είναι… μισή αρχοντιά

Η ΑΝΝΑ ΠΟΛΥΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη διάβρωση της ακτογραμμής της Ροδιάς, το “ανεκμετάλλευτο” δημοτικό σχολείο, οι επιβαλλόμενες ασφαλτοστρώσεις που καθυστερούν απελπιστικά, αλλά και οι “απαρχαιωμένοι” αμιαντοσωλήνες που… επιμένουν, είναι μόνο κάποια από τα πολλά θέματα της κοινότητας που απαιτούν λύση.

To protionline.gr συνεχίζοντας το οδοιπορικό της στην καταγραφή των αναγκών των κοινοτήτων της Αιγιάλειας, σήμερα παρουσιάζει την γραφική “γωνιά” της Ροδιάς. Είναι ένα όμορφο και τυπικό χωριό της περιοχής της Αιγιάλειας. Η μεγάλη πλατεία και ο γραφικός ναός με την καμπάνα του κρεμασμένη στα κλαδιά ενός μεγάλου πλατάνου, είναι από τα must του τόπου. Οι δύο ναοί του χωριού, εορτάζουν στις 6 Δεκεμβρίου ο Άγιος Νικόλαος και στις 6 του Αυγούστου το μικρό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης. Στην παραλία της περιοχής απλώνεται μια πεντακάθαρη θάλασσα, μια ακτή με βότσαλα. Πρόεδρος της κοινότητας είναι η Άννα Πολυδωροπούλου, η οποία διανύει την πρώτη θητεία της από την θέση του “οδηγού” στην διαδρομή προς την καλυτέρευση του τόπου. Η κοινότητα απαριθμεί 390 περίπου μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι γίνονται διπλάσιοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κοινότητα Ροδιάς VS Σκουπίδια…

Υπάρχει επάρκεια κάδων σε γενικές γραμμές, στην περιοχή. Η κοινότητα πρόσφατα προμηθεύτηκε επιπλέον κάδους για την ανακύκλωση και έναν μπλε κώδωνα για το γυαλί, ώστε να αποφεύγεται η ρήψη των υλικών αυτών στους ήδη υπάρχοντες κάδους. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά με αποτέλεσμα να γεμίζουν δύο κάδοι κάθε εβδομάδα με καθαρό οικιακό και ανακυκλώσιμο υλικό. Η Τοπική Κοινότητα, εξέδωσε ανακοινώσεις με τις οποίες ζητά να μην ρίχνονται μπάζα, χόρτα, κλαδιά ή άλλα υλικά στους κάδους και σιγά – σιγά, όλοι να συμμορφωθούν σε αυτό. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Μία φορά τον μήνα περνάει ειδικό φορτηγό για την περισυλλογή των αδρανών υλικών που αφήνονται δίπλα στους κάδους απορριμμάτων.

Η επιδημία του ιού και η ευρύτερη περιοχή

Ο κορωνοϊός μπήκε στην ζωή των κατοίκων της περιοχής, έχοντας ανατρέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες και την καθημερινότητά τους. Η ¨αρχόντισσα¨ του τόπου, αναφέρει για το θέμα της επιδημίας: «Σίγουρα τίποτα δεν θα είναι ίδιο μετά από αυτό που ζούμε, για κανέναν υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο. Ελπίζω να γίνουμε όλοι μας λίγο καλύτεροι ως άνθρωποι μετά την περιπέτεια αυτή και να εκτιμήσουμε αυτά που πραγματικά μετρούν στη ζωή και δεν είναι άλλα από την υγεία, τον θεσμό της οικογένειας, τους φίλους. Δεν έχει υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα στο χωριό μας μέχρι σήμερα και μακάρι να μην υπάρξει. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αγρότες και περνούν αρκετό χρόνο στα κτήματα, όπου θεωρητικά τουλάχιστον είναι “μακριά” από τον ιό. Τα καταστήματα του χωριού μας τήρησαν πλήρως και από την πρώτη στιγμή τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά) και έτσι κρίθηκε ασφαλής η επίσκεψη σε αυτά» λέει η κ. Πολυδωροπούλου.

Η εικόνα στο οδικό δίκτυο της κοινότητας Ροδιάς

Η αγροτική οδοποιία είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετά το τοπικό συμβούλιο αλλά και τους ντόπιους. Έχει ενταχθεί ήδη στο τεχνικό πρόγραμμα και χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία. Υπάρχει ανάγκη για ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους που οδηγούν σε σπίτια ή καλλιέργειες, που σήμερα είναι σε κακή κατάσταση. Επίσης, έχει ζητηθεί νέα ασφαλτόστρωση στους δύο κεντρικούς δρόμους, που λόγω της παλαιότητας του υπάρχοντος οδοστρώματος αλλά και των διαφόρων εργασιών που έγιναν κατά το παρελθόν για την τοποθέτηση οπτικών ινών, για τον αγωγό ύδρευσης και παροχών της ύδρευσης, έχουν αφήσει… ¨κληρονομιά¨ πολλές ανωμαλίες στο δίκτυο.

Η Ροδιά στον… μεγεθυντικό φακό

Το μεγάλο πρόβλημα της κοινότητας είναι η συνολική διάβρωση της ακτής. Ο παραλιακός δρόμος κινδυνεύει να χαθεί. Η παραλία, χρόνο με το χρόνο μικραίνει καθώς η θάλασσα βγαίνει όλο και πιο έξω. Με τους ρυθμούς που κινείται το φαινόμενο αυτό, σε πολύ λίγα χρόνια από τώρα, θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αφανιστούν παραλία και δρόμος. Το υπουργείο δίνει προτεραιότητα σε πιο αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές και αφήνει μικρότερες κοινότητες σε… τρίτη μοίρα. Ίσως θα πρέπει ο δήμος να δραστηριοποιηθεί πιο έντονα ως προς αυτό το θέμα.

Η μορφολογία του χωριού είναι τέτοια που επιτρέπει στους ντόπιους να περπατούν ή να αθλούνται με ευκολία στους δρόμους ή την παραλία. Όμως για λόγους ασφάλειας και εξυπηρέτησης, χρειάζεται επιπλέον φωτισμός κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς το σκοτάδι πάντα κρύβει κινδύνους. Η πρόεδρος, έχει ζητήσει την επέκταση του ηλεκτροφωτισμού στους νέους δρόμους που άνοιξε η ΕΡΓΟΣΕ, περαιτέρω φωτισμό των γεφυρών του τρένου, καθώς και τοποθέτηση προβολέων μπροστά από το γήπεδο. Επίσης, χρειάζεται καλλωπιστικός φωτισμός στις εισόδους της κοινότητας.

Η κατάσταση με τον ηλεκτροφωτισμό κρίνεται ικανοποιητική. Η Τεχνική Υπηρεσία ανταποκρίνεται άμεσα και η αλλαγή των καμένων λαμπτήρων γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πρόσφατα αποκαταστάθηκε και η χρόνια βλάβη του καλλωπιστικού φωτισμού σε σημείο της παραλίας.

Ένα πρόβλημα που “ταλανίζει” την κοινότητα είναι αυτό με τα… αδέσποτα ζώα. Συγκεκριμένη περιοχή έχει γίνει ¨άβατο¨, καθώς υπάρχει πληθώρα αδέσποτων σκύλων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιτεθεί σε πεζούς ή μηχανάκια και έχουν υπάρξει και ορισμένοι τραυματισμοί. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα ζώα προκαλούν αρκετές ζημιές σε καλλιέργειες ή σε ιδιοκτησίες.

«Όλοι θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας»

Αναφερόμενη η Άννα Πολυδωροπούλου, στο έργο της δημοτικής αρχής Καλογερόπουλου και στο πώς κρίνει το πρώτο 15μηνο του δημάρχου, τονίζει: “Είμαι άνθρωπος που δεν βγάζω γρήγορα συμπεράσματα και δεν ενθουσιάζομαι, αλλά ούτε και απογοητεύομαι εύκολα. Είναι νωρίς για κρίσεις. Σε κάθε περίπτωση… όλοι θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας από το έργο που θα έχουμε πράξει ή όχι. Έχουμε την ατυχία η έναρξη αυτής της θητείας, να γίνει ταυτόχρονα με την εμφάνιση της επιδημίας του κορωνοϊού. Αυτό βάζει φρένο σε πολλά πράγματα και δεν είναι δικαιολογία, αλλά η πραγματικότητα. Μακάρι να ξεπεραστεί γρήγορα το πρόβλημα για να μπορούν να γίνουν πολλά από αυτά που ονειρευόμαστε ή έχουμε προγραμματίσει. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες του δήμου. Ευχόμαστε να συνεχιστεί έτσι. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι η παγία πληρωμή δεν επαρκεί. Ζητήσαμε μεγαλύτερη παγία, για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που προκύπτουν και στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα ο δήμος”.

Το… ανεκμετάλλευτο δημοτικό σχολείο και η ανάγκη μιας νέας παιδικής χαράς

Η δημιουργία μιας νέας παιδικής χαράς ήταν και είναι ένα πάγιο αίτημα της κοινότητας, τα τελευταία χρόνια. Το χωριό διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες πλατείες του δήμου. Καθημερινά, δέχεται μεγάλο αριθμό πολιτών από πολλά μέρη λόγω των καταστημάτων που υπάρχουν εκεί, χειμώνα – καλοκαίρι. Πολλές οικογένειες με παιδιά κατακλύζουν την πλατεία, όμως τα παιδιά δεν έχουν επαρκή χώρο να μπορούν να παίζουν με ασφάλεια. Το δημοτικό σχολείο της περιοχής δεν λειτουργεί πλέον ως σχολείο. Χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης αρχείου του πρώην δήμου Διακοπτού και ταυτόχρονα, στεγάζει τα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομάδας Φλόγα Ροδιάς.

Η πρόεδρος, αναφέρει χαρακτηριστικά επ’ αυτού: «Έχουμε ζητήσει πολλάκις την απομάκρυνσή του αρχείου διότι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον χώρο για άλλους σκοπούς, όπως για διάφορες εκδηλώσεις (πολιτιστικές, κοινωνικές κλπ). Χρειαζόμαστε έναν κλειστό χώρο που να καλύπτει της εκδηλώσεις της κοινότητας, του πολιτιστικού μας Συλλόγου. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος ή ως χώρος αναψυχής και άθλησης», καταλήγει η πρόεδρος. Επίσης, το προαύλιο που σήμερα μένει ανεκμετάλλευτο, μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως λόγω χωρητικότητάς του.

Οι στόχοι της τοπικής κοινωνίας και των Αρχών

Η δημιουργία χώρου στάθμευσης καθώς και οι οδοσημάνσεις σε διάφορα σημεία που λείπουν, είναι ο πρώτος στόχος. Εκκρεμότητες υπάρχουν σχετικά με το γήπεδο ποδοσφαίρου. Έγινε πρόσφατα εγκατάσταση προστατευτικών καλυμμάτων γύρω – γύρω στην περίφραξη του γηπέδου. Η τοποθέτηση κερκίδων και η επισκευή των αποδυτηρίων που είναι σε πολύ κακή κατάσταση και είναι ο δεύτερος στόχος. Η κατασκευή ενός γηπέδου 5×5 και ενός κλειστού γηπέδου μπάσκετ είναι ο τρίτος στόχος. Η δημιουργία σύγχρονου αθλητικού κέντρου, είναι ο τέταρτος και μεγάλος στόχος.

Άρδευση – Ύδρευση

Στην ύδρευση το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη χρήση αμιαντοσωλήνα που έχει… απομείνει. Βέβαια, υπάρχει η διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής ότι σύντομα θα αντικατασταθεί, αλλά ακόμα δεν έχει συμβεί. Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, όπως για παράδειγμα η επέκταση του δικτύου της ύδρευσης. Έχουν δρομολογηθεί μικρές παρεμβάσεις στις γεωτρήσεις και τη δεξαμενή και επιβάλλεται τσιμεντόστρωση στον περιβάλλοντα χώρο αυτών. Για την άρδευση και το νέο καθεστώς που ίσχυσε, υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία των μελών της κοινότητας με την ΔΕΥΑ και τον εργολάβο. Η αρδευτική περίοδος κύλισε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με άμεση αποκατάσταση των διαφόρων μικρών βλαβών και τον καθαρισμό ή την διάνοιξη αυλακιών. Άψογη και η ανταπόκριση της τεχνικής υπηρεσίας της Δ.Ε.ΥΑ. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, δήλωσε κανονικά τις αρδευόμενες εκτάσεις ως περιουσιακό στοιχείο. Υπήρξε επίσης, μια μικρή ¨αναστάτωση¨ με λογαριασμούς που επιβλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και οι κάτοικοι περιμένουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς για να γίνουν συμψηφισμοί και να λήξει το θέμα.

Το μέχρι τώρα έργο στην κοινότητα και ο “απολογισμός” του πρώτου έτους

Κάνοντας έναν απολογισμό του πρώτου χρόνου της θητείας της Τοπικής Αρχής το πόρισμα λέει ότι έγιναν αρκετές παρεμβάσεις που άλλαξαν αρκετά την εικόνα της κοινότητας. Δόθηκε βάση στον καλλωπισμό των κοινόχρηστων χώρων και την καθαριότητα. «Πρωταρχικός μας στόχος, είναι να υπάρχει καθαριότητα στην κοινότητα και να ανταποκρινόμαστε πλήρως, όσο γίνεται πιο σύντομα και αποτελεσματικά στα προβλήματα που προκύπτουν για τους κατοίκους. Σίγουρα έχουν υπάρξει παραλήψεις αλλά θεωρώ πως έχουμε τον χρόνο να βελτιώσουμε τα πράγματα. Υπάρχει άριστη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του τοπικού συμβουλίου. Όλες οι αποφάσεις μας είναι ομόφωνες. Έχουμε αποφασίσει εξ αρχής ότι μαζί θα προσπαθήσουμε για το καλό του χωριού. Τους ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία» επισημαίνει η κ. Πολυδωροπούλου για τον απολογισμό.

Τέλος, να τονιστεί η τεράστιας σημασίας εθελοντική προσφορά των κατοίκων στις μικρές και μεγάλες ανάγκες της περιοχής. Η συλλογική προσπάθεια φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η συνεχής συνεργασία των ντόπιων εθελοντών με τον πολιτιστικό σύλλογο και την Τοπική Αρχή, χρειάζεται μεγαλύτερη φροντίδα, “σιγοντάρισμα” και μεριμνά από την δημοτική ομάδα, ώστε να γίνουν και να δημιουργηθούν όμορφα πράγματα στο μέλλον. Γιατί η κοινότητα Ροδιάς, το αξίζει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr