background img
banner
banner

Ψήφισμα για τους σταφιδοπαραγωγούς

ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το… τερέν του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας μεταφέρθηκε προχθές το βράδυ το σταφιδικό πρόβλημα, με την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών στο συλλαλητήριο «κατακεραύνωνε» τον δήμαρχο για την απουσία του από τη συγκέντρωση, με τον κ. Καλογερόπουλο να δίνει τις δικές του απαντήσεις.

Είχε προηγηθεί αίτημα αναβολής του συμβουλίου από την επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη που δεν έγινε δεκτό καθώς επίσης, το πρωί της ημέρας του συλλαλητηρίου, η κ. Ψυχράμη έθεσε θέμα προ ημερήσιας διάταξης στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, που αφορούσε την έκδοση ψηφίσματος για την υποστήριξη των δικαίων αιτημάτων των σταφιδοπαραγωγών και την αποτροπή της επερχόμενης σταφιδικής κρίσης.

Τι πρότεινε η παράταξη της Β. Ψυχράμη

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος που πρότεινε η κ. Ψυχράμη, είναι το ακόλουθο: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας συμπαρίσταται στο δίκαιο αίτημα των σταφιδοπαραγωγών για απόσυρση των αποθεμάτων της σταφίδας από την Συνεταιριστική τους Οργάνωση, την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς και στο αίτημά τους για οικονομική στήριξη των σταφιδοπαραγωγών. Το αίτημα αυτό αποτελεί και την μοναδική λύση για να προστατευτεί το εισόδημά τους από την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας και να μπορέσουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαχρονικά φροντίζουν για τη στήριξη του εισοδήματός τους, να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους».

Το Δημοτικό Συμβούλιο ωστόσο δεν υιοθέτησε την πρόταση της επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας», εκτιμώντας ότι αυτό που πρέπει να ζητά είναι η διατήρηση της τιμής της σταφίδας προς όφελος του παραγωγού και όχι το αίτημα της Π.Ε.Σ. για απόσυρση των αποθεμάτων. Μάλιστα, όρισε και έναν εκπρόσωπο από κάθε παράταξη για τον προσδιορισμό του περιεχομένου του ψηφίσματος, το οποίο εστάλη χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ψήφισμα που εστάλη χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Έτσι, κατέληξε στο ψήφισμα με το εξής περιεχόμενο: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας στην συνεδρίασή του στις 14-7-2021 Ομόφωνα Αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω Ψηφίσματος στηρίζοντας το αίτημα των σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας: ΨΗΦΙΣΜΑ: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας λαμβάνοντας υπόψιν τη σημερινή δυσχερή κατάσταση, που έχει περιέλθει ο σταφιδοπαραγωγός, διατρανώνει τη θέση του για στήριξη του εισοδήματος του αγρότη μας και καλεί την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστατεύοντας έγκαιρα την τιμή της σταφίδας, ώστε να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η τοπική μας οικονομία».

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων

Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, ο δήμαρχος επισήμανε: ΄΄Συμμετέχουμε κι εμείς στον αγώνα της Π.Ε.Σ. και στον αγώνα του κάθε αγρότη. Λέγεται, ότι μπορεί να υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα στο ατομικό εισόδημα των αγροτών, λόγω της κατάστασης και εμείς ως Δημοτική Αρχή είμαστε στο πλευρό τους σε κάθε περίπτωση. Αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα που πρέπει να δούμε και πλέον, περιμένουμε τις εξελίξεις΄΄.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, επισήμανε: ΄΄Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους σταφιδοπαραγωγούς και είμαστε στο πλευρό τους. Αυτό που πρέπει και οφείλουμε να κάνουμε εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιο, είναι να εκδώσουμε ψήφισμα στο οποίο να καλούμε τον αρμόδιο υπουργό, αν υπάρξει πρόβλημα στην τιμή του προϊόντος, να ενισχύσει με τον καλύτερο οικονομικό τρόπο που μπορεί την σταφίδα και την τελική τιμή της. Το αν κατρακυλήσει η τιμή της σταφίδας δεν το γνωρίζουμε. Ξέρουμε όμως ότι μπορούμε από τώρα να γνωστοποιήσουμε στον υπουργό την ανάγκη κάθε στήριξης΄΄.

Η κ. Ψυχράμη ωστόσο αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα το Δημοτικό Συμβούλιο να ταχθεί υπέρ του αιτήματος του συλλαλητηρίου, δηλαδή της απόσυρσης του αδιάθετου λόγω covid προϊόντος, διότι σε διαφορετική περίπτωση η τιμή του θα κατρακυλήσει συμπαρασύροντας το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών, το ίδιο το προϊόν και την οικονομία. ΄΄Λυπάμαι ιδιαίτερα που δεν μπορέσατε να ματαιώσετε το αποψινό συμβούλιο, λόγω του συλλαλητηρίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να είναι δίπλα στον αγρότη και στον παραγωγό. Το lock down και ο κορωνοϊός έχουν κάνει μια τεράστια ζημιά, με πολύ μεγάλο απόθεμα αδιάθετο. Το συλλαλητήριο είναι μια ¨φωνή¨ που πρέπει και οφείλει να ακουστεί. Η σταφίδα πέρσι ήταν στο 1,60, δεν μπορεί φέτος να κατρακυλά άλλο. Η διαμαρτυρία είναι δίκαιη και είμαστε μαζί τους. Οφείλουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο να συμφωνήσουμε με το δίκαιο αίματα των αγροτών. Όμως αν θέλουμε να υποστηρίξουμε τους αγρότες πρέπει να υιοθετήσουμε το αίτημα του συλλαλητηρίου για απόσυρση των αποθεμάτων΄΄.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος είπε πως πρόκειται για μία κατάσταση που οφείλεται στην πολιτική των κυβερνήσεων της Ε.Ε., της Κ.Α.Π. υπογραμμίζοντας πως το ζήτημα είναι πολιτικό, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος πρότεινε απόσυρση του θέματος γιατί υπάρχει διάσταση απόψεων.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Στηρίζουμε τα αιτήματα των αγροτών μας»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο δήμαρχος, με αφορμή την αναφορά – αιχμή της Διοίκησης της Παναιγιάλειος Ένωσης Συνεταιρισμών περί μη παρουσίας του Δημάρχου προσωπικά στο συλλαλητήριο από το γραφείο του Δημάρχου, σημειώνει: «α) Ενώ προσκλήθηκαν προσωπικά οι αρχηγοί των παρατάξεων του Δήμου ο Δήμαρχος ΔΕΝ προσκλήθηκε και η στάση αυτή ερμηνεύτηκε από τον ίδιο ότι η απουσία διευκόλυνε. Σημειώνεται ότι σε συναντήσεις του παρελθόντος για το ίδιο ζήτημα ενώ έγιναν συσκέψεις (π.χ. με βουλευτές) ο δήμος δεν προσκλήθηκε. β) Ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει διατυπώσει ευθέως τη θέση στήριξης του εισοδήματος των αγροτών μέσω της ΠΕΣ. γ) Την ίδια ώρα είχε προαναγγελθεί Δημοτικό Συμβούλιο με θέματα που δεν έπαιρναν καμία αναβολή σύμφωνα και με τη γνώμη της πλειοψηφίας των αρχηγών των παρατάξεων. δ) Ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ του αιτήματος των αγροτών. ε) Ο Δήμαρχος δεν συνηθίζει να εμπλέκεται σε αρμοδιότητες άλλων και δεν παρεμβαίνει παντού όπως κάνουν άλλοι που θέλουν να επεκτείνουν την «εξουσία» τους σε όλους τους χώρους. στ) Παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο της αρμοδιότητας της, στηρίζει το συνεταιριστικό κίνημα με τη φιλοσοφία ότι η ύπαρξη του συνεταιρισμού με οποιαδήποτε μορφή και διοίκηση είναι υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος των σταφιδοπαραγωγών».

Γ. Ντίνος: «Φωνές διχασμού, για μικροπολιτικούς σκοπούς, από όπου και αν προέρχονται, στέλνουν λάθος μηνύματα»

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, σημειώνοντας: «Το Δημοτικό Συμβούλιο, με την ομόφωνη απόφαση που έλαβε, κατά την συνεδρίασή του στις 14/7 /2021, στήριξε ομόθυμα και έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας. Θέλουμε να τονίσουμε, πως φωνές διχασμού, για μικροπολιτικούς σκοπούς, από όπου και αν προέρχονται, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να στέλνουν στους αρμόδιους φορείς λάθος μήνυμα και να κάνουν κακό στους παραγωγούς μας.
Η σταφίδα, είναι το κύριο διαχρονικά προϊόν, που έκανε ξακουστή την Αιγιάλεια και είναι αλήθεια ότι όλα αυτά τα χρόνια, έχουν παιχθεί πολλά παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργειά της και η σημερινή παραγωγή της να έχει μειωθεί δραματικά.
Αυτό που ενδιαφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι να στηριχθεί η τιμή του προϊόντος και κατ΄ επέκταση το εισόδημα των αγροτών μας, που σημαίνει ζωή για τους ίδιους και ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας. Αποτελεί μεγάλο ολίσθημα, να εστιάσουμε σε διχαστικές συμπεριφορές και όχι στη σύσσωμη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου, στα απολύτως δίκαια αιτήματα των αγροτών μας».

Και καταλήγει ως εξής: «Δεν είναι τυχαίο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στην τακτική συνεδρίασή του, με ομόφωνη απόφασή του, από όλο το εύρος των δημοτικών παρατάξεων, αποφάσισε την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών της Αιγιάλειας για τιμή και διάθεση του προϊόντος τους.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς, να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, να στηρίξουν την τιμή της σταφίδας και να μην παιχθεί κανένα παιχνίδι σε βάρος των αγροτών μας. Θα είμαστε δίπλα στους αγρότες μας στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους».


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr