background img
banner
banner

Ανατροπές στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΜΕ Β΄ ΑΧΑΪΑΣ

Οι αλλαγές στο πλαίσιο του «νέου Λυκείου» αλλά και τα πολυμελή τμήματα που ετοιμάζονται με σκοπό την εξοικονόμηση προσωπικού, δημιουργούν μία ασφυκτική κατάσταση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με τους εκπαιδευτικούς να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το νέο σκηνικό, έτσι όπως διαμορφώνεται στην δημόσια Εκπαίδευση. Μάλιστα, η ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας κάνει λόγο για κατάσταση διάλυσης, σε μια περίοδο γενικής αποδόμησης του δημόσιου σχολείου και της εικόνας του εκπαιδευτικού, με την επιβολή της μνημονιακής πολιτικής.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά, μιλώντας στo “protionline.gr”, αναφέρεται στις αστοχίες και τους πραγματικούς σκοπούς της ηλεκτρονικής εγγραφής στα ΕΠΑΛ. Όπως σημειώνει, ΄΄είναι εμφανές ότι το υπουργείο επιθυμεί να συρρικνώσει όσο περισσότερο μπορεί τους τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ με σκοπό βραχυπρόθεσμα να εξοικονομήσει εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και να αλλάξει την αναλογία μαθητών ανά καθηγητή (μνημονιακή υποχρέωση).

Η δήλωση προτίμησης για τα ΕΠΑΛ έγινε φέτος αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά, όπως προβλεπόταν από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, προκαλώντας τεράστια προβλήματα καθώς ζητούσε ακόμη και κωδικούς taxisnet με την πρόεδρο της τοπικής ΕΛΜΕ να εκτιμά πως ο σκοπός ήταν όλη η διαδικασία να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να μην γίνουν οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ.

Ικανοποιητικός αριθμός εγγραφών στην Αιγιάλεια, χάρη στις προσπάθειες των καθηγητών

Παρατήρησε ωστόσο πως, χάρη στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, στα ΕΠΑΛ της Αιγιάλειας υπήρξε ικανοποιητικός αριθμός εγγραφών στην Α΄ Λυκείου και δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση από πέρυσι.

Όπως έχει αναφερθεί και από την ΟΛΜΕ, ΄΄βήμα το βήμα, εγκύκλιο την εγκύκλιο, απόφαση την απόφαση το υπουργείο και η κυβέρνηση προχωρά μεθοδικά στην σταδιακή εξάλειψη των ΕΠΑΛ. Είναι ο μη ομολογημένος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης. Η τεχνική εκπαίδευση με τη μορφή των Επαγγελματικών Λυκείων που, όπως και να το δούμε, στοιχίζει, να αντικατασταθεί από την κατάρτιση. Οι νέες αλλαγές έρχονται να προστεθούν σε όλες τις προηγούμενες για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ομάδων προσανατολισμού, τομέων, ειδικοτήτων, ξενόγλωσσων, για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ. και επιδιώκει το κλείδωμα των τμημάτων όλων των σχολείων, Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μέσα στο καλοκαίρι, με σκοπό να βάλει φραγμό στη δημιουργία νέων. Η μεροληπτική και σε βάρος της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης πρόβλεψη αποσκοπούσε: Σε ένα αδιευκρίνιστο πολύπλοκο τρόπο εγγραφής, ιδιαίτερα για τους γονείς και κηδεμόνες που δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία ή πρόσβαση σε Η/Υ. Σε πλημμελή διαδικασία ενημέρωσης, στον αποκλεισμό όσων γονέων δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία ή πρόσβαση σε Η/Υ, στον διαχωρισμό των δύο τύπων Λυκείου και την κατηγοριοποίηση των μαθητών, αίροντας την αρχή της καθολικότητας, στην κατάργηση τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και στον περιορισμό της επιλογής τύπου σχολείου΄΄.

΄΄Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τις προωθούμενες αλλαγές έρχονται μεγάλες ανατροπές΄΄, σχολίασε ακόμη η κ. Μαστραπά, αναφερόμενη και στο «νέο Λύκειο» για το οποίο ακόμη δεν έχουν γίνει με σαφήνεια γνωστές οι αλλαγές που θα ισχύσουν, προσθέτοντας: ΄΄Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει ένα εργαστήριο και ένα τμήμα με 25 μαθητές;΄΄.
Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν εκτενώς στο Συνέδριο της ΟΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα με την συμμετοχή από την Αιγιάλεια, της Δώρας Μαστραπά και του Μιχάλη Σκαρμούτσου.

Ψήφισμα για τον χαμό του εκπαιδευτικού Δημητρίου Λάγκα

Εν τω μεταξύ, τη θλίψη σκόρπισε στην εκπαιδευτική κοινότητα η είδηση του θανάτου του εκπαιδευτικού Δημητρίου Λάγκα. Μάλιστα, από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας εξεδόθη ψήφισμα με το ακόλουθο περιεχόμενο: ΄΄Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Β΄ ΑΧΑΪΑΣ με την αναγγελία του θανάτου του πολυαγαπημένου συναδέλφου Λάγκα Δημητρίου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε:
Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου καθώς η εκπαιδευτική κοινότητα γίνεται φτωχότερη έχοντας απωλέσει ένα εξέχον μέλος της. Να καταθέσει στη μνήμη του ποσό στο ΕΚΑΜΕ Αιγίου. Το παρόν ψήφισμα να παραδοθεί στην οικογένειά του και να ανακοινωθεί στον τοπικό Τύπο΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr