background img
banner
banner

Οργανώνουν την πάλη τους οι οικοδόμοι

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΙΓΙΟΥ

Σε κλίμα έντονου προβληματισμού αλλά και αποφασιστικότητας για αγωνιστική και μαχητική δράση, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου, στα γραφεία του, στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου.

Οι συμμετέχοντες εξέθεσαν τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, αποφασίζοντας να οργανώσουν την πάλη τους, συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις, ευθυγραμμισμένοι με την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων.

Παρών στην γενική συνέλευση ήταν και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας Δημήτρης Αγγελόπουλος, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, αναλύοντας και αυτός από την πλευρά του τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη συσπείρωσης των οικοδόμων στα σωματεία τους ούτως ώστε να οργανώσουν όλοι μαζί την πάλη ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης που… ισοπεδώνουν ό,τι έχει απομείνει, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Όπως μετέφερε στο “protionline.gr” ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου, Παναγιώτης Νύχτης, ΄΄ο κλάδος μας βάλλεται από παντού και εμείς πρέπει να αντισταθούμε στα μεροκάματα… πείνας που δεν ξεπερνούν τα 20 ευρώ και στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που μας… αφήνουν να δουλεύουμε από το πρωί ως τη νύχτα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εργαζόμενος συνάδελφος στα μεγάλα έργα που να δουλεύει λιγότερο από εννέα ώρες την ημέρα. Κι αυτό σε απαράδεκτες συνθήκες. Ζητούμε την λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και βέβαια υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αξιοπρεπή μεροκάματα΄΄.

΄΄Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ανέργων, τασσόμαστε ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών νοικοκυριών και ζητούμε προστασία της ζωής μας στους χώρους δουλειάς από την εγκληματική δράση της μεγαλοεργοδοσίας΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Νύχτης. Συζήτηση έγινε ακόμη και για τα υπέρ αγνώστων ένσημα, ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλούς οικοδόμους της περιοχής που ζητούν αναγνώριση, δεδομένου ότι βρίσκονται ή στο όριο ή υπολείπονται λίγων ενσήμων, ωστόσο δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη. ΄΄Δυστυχώς, έχουμε πάρει πολλές δεσμεύσεις για αναγνώριση των υπέρ αγνώστων ενσημών, χωρίς όμως να έχει γίνει κάτι ως τώρα. Η Ομοσπονδία μας έχει ένα ακόμη ραντεβού για το θέμα αυτό στο υπουργείο και αναμένουμε΄΄, σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου.

Τα αιτήματα του κλάδου

Οι συμμετέχοντες στην Γενική Συνέλευση, κατέληξαν στις εξής διεκδικήσεις: ΄΄Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ. Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ. Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν την λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr