background img
banner
banner

Στις… επάλξεις το Σωματείο Οικοδόμων

ΕΝΤΟΝΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Εντείνει τις προσπάθειές του για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, σε μία εποχή που ο κλάδος των Οικοδόμων βιώνει τις χειρότερες μέρες του και οι άνθρωποι της οικοδομής βάλλονται από παντού…

Μετά την πρόσφατη δράση τους στην Πάτρα σε συνεργασία με το Συνδικάτο αλλά και την συμμετοχή στην κινητοποίηση για τα διόδια, η διοίκηση του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου προχωρά στην πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, την προσεχή Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, προκειμένου να γίνει συζήτηση για το μείζον θέμα της αναγνώρισης των υπέρ αγνώστων ενσήμων και άλλα ζητήματα.

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, πρόσφατα προχώρησε στην διοργάνωση ημερίδας με θέμα «υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς», με την συμμετοχή των οικοδομικών σωματείων από Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, καθώς και τα σωματεία των εργαζομένων στη τοπική αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ). Παρόν ήταν και το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, διαπιστώνοντας, αφενός την ανάγκη περισσότερων ελέγχων στους χώρους δουλειάς και αφετέρου την ανάληψη από τον κάθε εργαζόμενο των δικών του ευθυνών ώστε να θωρακίσει την δουλειά του.

Παράλληλα, οι οικοδόμοι του Αιγίου μαζί με της Πάτρας επρόκειτο να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που θα λάμβανε χώρα στην Πάτρα την ημέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού, η οποία αναβλήθηκε, με τους οικοδόμους της περιοχής, μαζί με τους αγρότες να αναμένουν την νέα ημερομηνία προκειμένου να επιφυλάξουν… θερμή υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα.

Προετοιμασία για τον αποκλεισμό των διοδίων στις 12 Νοέμβρη

Στην συνέχεια, το Σωματείο Οικοδόμων συμμετείχε μαζικά στην κινητοποίηση για τα διόδια που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Όπως επισήμανε στo “protionline.gr” ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Νύχτης, ΄΄προετοιμαζόμαστε για την μεγάλη κινητοποίηση της Κυριακή 12 Νοέμβρη, που θα περιλαμβάνει αποκλεισμό των διοδίων στον σταθμό του Ελαιώνα. Τα διόδια είναι άδικα για όλους τους πολίτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πολύ περισσότερο για εμάς τους οικοδόμους που δουλέψαμε γι’ αυτό τον δρόμο, με κάποιους συναδέλφους να χάνουν ακόμη και τη ζωή τους. Εμείς χύσαμε ιδρώτα και αίμα γι’ αυτό τον δρόμο και είναι απαράδεκτο να μας ζητούν να τον πληρώσουμε «χρυσό». Στις 12 Νοέμβρη θα είμαστε όλοι εκεί ώστε να αρθεί η αδικία΄΄…
Εν τω μεταξύ, η Διοίκηση του Σωματείου Οικοδόμων, καλεί τα μέλη του σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματίσει για την προσεχή Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο, με σκοπό την συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τους οικοδόμους, όπως είναι τα χαμηλά μεροκάματα, τα εξαντλητικά ωράρια, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η ανασφάλιστη εργασία.

Τα υπέρ αγνώστων ένσημα

Επιπλέον, συζήτηση θα γίνει για το βασικό αίτημα του κλάδου σχετικά με την αναγνώριση των υπέρ αγνώστων ενσήμων, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Νύχτης, είναι μεγάλος ο αριθμός των οικοδόμων της περιοχής που, ενώ βρίσκονται πριν τη σύνταξη, με τις συνθήκες που επικρατούν, δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα ένσημα που απαιτούνται, παρότι τα έχουν δουλέψει…
Σημειώνεται ότι το σύνολο των ενσήμων στα ιδιωτικά οικοδομοτεχνικά έργα είναι ημερομίσθια τα οποία έχουν πραγματοποιήσει οι οικοδόμοι, αλλά για λόγους όπως έλλειψη εργασίας, ανεπαρκών ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, έλλειψη αντικειμενικού συστήματος καταβολής εισφορών, κ.λπ., οι ιδιοκτήτες των οικοδομοτεχνικών έργων δεν κατέβαλαν στο ΙΚΑ τις ανάλογες εισφορές.

Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο, το σύνολο σχεδόν των εργαζόμενων οικοδόμων που έχουν στο παρελθόν εργαστεί σε οικοδομοτεχνικά έργα να μην έχουν ασφαλιστεί για την εργασία τους, με αποτέλεσμα πολλοί από τους οικοδόμους αυτούς είτε βρίσκονται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησής τους είτε έχουν ξεπεράσει την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά λόγω του μικρού αριθμού ενσήμων τους δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, επειδή δεν αποδίδονται στους εργαζόμενους οικοδόμους στα παλιά οικοδομοτεχνικά έργα τα ανάλογα ένσημα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr