background img
banner
banner

Από τον Παυλόπουλο στον Ιερώνυμο

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ… ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 2021

Την εξαίρεση της Αιγιάλειας, που χαρακτηρίζεται πλέον ιστορικά από την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, από τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, καυτηρίασε προχθές, μετά τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας.
Η στάση της Ιεράς Συνόδου έχει δυσαρεστήσει την τοπική κοινωνία, καθώς η παράλειψη φανερώνει πως όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται η συμβολή όχι μόνο της Αιγιάλειας στην Επανάσταση, αλλά υποβαθμίζεται και η ύψωση του Λάβαρου της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα…

Η αντίδραση του Μητροπολίτη

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι για όλο το έτος 2021, η επίσημη Εκκλησία έχει προγραμματίσει πληθώρα εκδηλώσεων σε πόλεις και χωριά που είναι συνδεδεμένα με ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης, όχι όμως και στα Καλάβρυτα και την Αιγιάλεια, με μόνη την εκδήλωση που έχει προγραμματίσει να γίνει προφανώς στην Πάτρα τον Οκτώβριο του έτους και θα αφορά την συμβολή της Αχαΐας! Το θέμα ανέδειξε ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος την περασμένη Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Μάλιστα, εμφανίστηκε ενοχλημένος κάνοντας γνωστό ότι ενώ είχε διαμαρτυρηθεί από τον Αύγουστο χωρίς να λάβει απάντηση.

Η απουσία εκδηλώσεων από την περιοχή που «γέννησε» ουσιαστικά την Επανάσταση, ανάγκασε, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, τον τοπικό Ποιμενάρχη να μην λάβει μέρος στο Ζ΄ Διεθνές Συνέδριο που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα, αποστέλλοντας μάλιστα και σχετικό έγγραφο, στο οποίο εξηγεί τους λόγους που βέβαια δεν είναι άλλοι από το γεγονός ότι ούτε τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, ούτε η ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, ούτε η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, δηλ. του Αιγίου, ούτε και τη μεγάλη Μάχη του Μεγ. Σπηλαίου, στην οποία κατατροπώθηκε ο Ιμπραήμ Πασάς, ελήφθησαν υπ’ όψιν.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το θέμα τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του και την πρόθεσή του ο δήμος να την μεταφέρει στην Ιερά Σύνοδο, θεωρώντας ιδιαιτέρως αρνητικό το ότι το Αίγιο θα απουσιάζει από τις τόσες πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις, παρότι η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας αναγνωρίζεται ως το πιο σημαντικό προεπαναστατικό γεγονός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε τιμήσει με την παρουσία του τις περσινές εκδηλώσεις της 26ης Ιανουαρίου. ΄΄Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό. Αύριο κιόλας θα επιδιώξω να επικοινωνήσω με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ώστε να μου εξηγήσει τους λόγους που έγινε αυτό΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Η Βάνα Μπεντεβή θα δώσει το… στίγμα τής Αιγιάλειας

Σε ό,τι αφορά το Ζ΄ Διεθνές Συνέδριο που διεξάγεται στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των Αρχιερέων της χώρας, μπορεί να μην παραστεί ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, παρούσα πάντως θα είναι η πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας, Βάνα Μπεντεβή, η οποία μάλιστα, πρόκειται να μιλήσει στο πλαίσιο του συνεδρίου αύριο Σάββατο, σκιαγραφώντας τις προσωπικότητες Αιγιωτών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα της Επανάστασης. Συγκεκριμένα, θα αναπτύξει το θέμα «Η συμβολή Ανδρέα και Αναστάση Λόντου στις Εθνοσυνελεύσεις» δίνοντας το… στίγμα της Αιγιάλειας.

Ερωτηθείσα από την «Π», η κ. Μπεντεβή ανέφερε πως δεν γνώριζε για το γεγονός ότι τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα Αιγίου και Καλαβρύτων δεν συμπεριλαμβάνονται στις επετειακές εκδηλώσεις του 2021, λέγοντας πως στο περιθώριο του Συνεδρίου θα ζητήσει το πρόγραμμα και θα θίξει το θέμα…

Να στείλουν διαβήματα δήμαρχοι και φορείς…

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο Μητροπολίτης έχει καλέσει τους δημάρχους Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, όσο και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και Οργανισμούς κ.λπ., εάν το θεωρούν αναγκαίο, να προβούν σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να εορτάζεται η 25η Μαρτίου 1821 και να αγνοείται η μαρτυρική και ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, καθώς και ότι θα ήταν λογικό και δίκαιο θα ήταν να αποτελεί το κέντρο όλων των εορταστικών εκδηλώσεων…


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr